Fundaţia Principesa Margareta a României aniversează 20 de ani de activitate în România, printr-un concert de gală cu scop caritabil, la Ateneul Român

oct. 24th, 2010 | By | Category: Eveniment

Astăzi, 25 octombrie 2010, ora 18:00, la Ateneul Român din Bucureşti are loc concertul de gală cu scop caritabil, un „regal” de artă pentru artă, cu Nelly Miricioiu, Yuriy Tsiple, Horia Andreescu. Veniturile încasate vor fi  oferite tinerilor artişti bursieri ai Fundaţiei Principesa Margareta a Romaniei.

20 de ani de activitate pentru Romania, 10 milioane de euro investiţi în cauze nobile, 400.000 de oameni ajutaţi. Zeci de proiecte în domeniul culturii, sănătăţii şi educaţiei. O rețea de susținători și voluntari în 6 ţări, mobilizaţi de Principesa Margareta în sprijinul comunităţilor sărace şi a celor mai vulnerabili români: copii, vârstnici, tineri defavorizaţi. Aşa s-ar putea rezuma, la extrem, bilanţul activităţii Fundaţiei Principesa Margareta a României după două decade de existenţă, pe care le aniversează anul acesta.

Fundaţia va marcă această aniversare printr-un concert caritabil de gală la Ateneul Roman, pe 25 octombrie 2010, de ziua Majestății Sale Regelui Mihai – cofondator al Fundaţiei împreună cu ASR Principesa Margareta a României. Familia Regală, membri ai corpului diplomatic, oameni de afaceri, personalităţi ale mediului cultural şi artistic, susţinători şi apropiaţi ai Fundaţiei vor fi prezenţi la acest eveniment care va strânge fonduri, din vânzarea de bilete, pentru ca Fundaţia să poată oferi şi în 2011 burse de studiu tinerilor artişti ce întâmpină dificultăţi materiale.

Anul acesta, în beneficiul Fundaţiei şi al proiectului „Tinere Talente”, vor cânta soprana Nelly Miricioiu, unul dintre cele mai importante nume ale scenei lirice mondiale, baritonul de origine română Yuriy Tsiple şi Orchestra Română de Tineret – cea mai tânără orchestră de profesionişti din ţară – dirijată de maestrul Horia Andreescu. O raritate pe scenele româneşti, vocea excepţională a sopranei Nelly Miricioiu a răsunat la Scala din Milano, Covent Garden și Opera Garnier din Paris. În octombrie, Nelly Miricioiu vine în România la invitaţia Familiei Regale, special pentru a oferi, pro bono, acest recital excepțional.

Programul va cuprinde arii din “Forţa destinului” de Giuseppe Verdi, “Manon Lescaut” de Giacomo Puccini, “Culegătorii de stele” de Florin Comisel, precum şi uverturile operelor “Egmont” de Ludwig van Beethoven, “Ruslan şi Ludmila” de Mikhail Glinka, “Italianca în Alger” de Gioachino Rossini. Concertul va fi transmis în direct pe TVR Cultural. La final, toţi cei prezenţi vor fi invitaţi la un cocktail în foyerul Ateneului.

Concertul caritabil organizat de Fundaţie de ziua Regelui Mihai a devenit o tradiţie pentru iubitorii de muzică clasică şi susţinătorii cauzei tinerilor artişti de valoare din România.  În 2008, la prima ediţie a Concertului Regal Caritabil, Fundaţia s-a bucurat de sprijinul renumitului pianist Dan Grigore și, în anul următor, de cel al maestrului Cristian Mandeal, la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio.

Cei 140.000 euro strânşi de către Fundaţie în ultimii doi ani s-au transformat în burse pentru 36 de tineri talentaţi: pictori, graficieni, fotografi, actori, muzicieni, dansatori.

În 2010, 20 de tineri muzicieni şi artişti plastici au primit burse în valoare de 2000 de euro fiecare. Tinerii au fost selectaţi de jurii specializate formate din profesori şi artişti consacraţi.

“Continuăm să credem cu tărie în beneficiile proiectului „Tinere Talente”. Un tablou inspirat se naște din mâna artistului, dar nu poate fi împlinit fără pensule, pânze și culori. Talentul și dăruirea se pot pierde din sărăcie și lipsă de speranță.  Aștept să ne fie alături la concert iubitorii de artă și toți cei care vor ca România să își cultive valorile, în loc să le irosească.”, a spus  Alteţa Sa Regală Principesa Margareta a României

„Îmi reafirm angajamentul de a sprijini Fundaţia Principesa Margareta a României. Vreau să mă alătur acestei mişcări extraordinare în eforturile sale de sprijinire a celor care au nevoie de ajutor, dar şi de promovare a valorilor româneşti. Îi felicit pe Alteţa Sa Regală Principesa Margareta şi pe Majestatea Sa Regele Mihai pentru sărbătorirea a 20 de ani de când transformă o viziune în realitate.”, a spus Nelly Miricioiu

“Proiectul Tinere Talente este, pentru mine, o oportunitate de a mă dezvolta profesional şi de a-mi lărgi orizonturile artistice. Datorită Fundaţiei, am putut participa şi anul acesta la Cursurile Internaţionale de Artă Contemporană Academia IconArts, Sibiu. Acolo am studiat sub îndrumare a doi compozitori renumiţi pe plan internaţional, Doina Rotaru (şefa catedrei de compoziţie a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti) şi Phil Cashian (şeful departamentului de compoziţie al Royal Academy of Music, Londra)  și  am compus o lucrare pentru flaut şi percuţie. În plus, voi urma un curs de muzică electronică de durata unui semestru, iar suporturile materiale (laptop şi reportofon profesional) vor fi asigurate tot cu ajutorul Bursei Tinere Talente.”, a spus Cristina Uruc, student la compoziţie, bursier “Tinere Talente”.

Fundaţia Principesa Margareta a României este o organizaţie neguvernamentală, apolitică şi non profit fondată în august 1990 de Alteţa Sa Regală Principesa Margareta a României şi de Majestatea Sa Regele Mihai. De douăzeci de ani, Fundaţia dezvoltă proiecte durabile în domeniul educaţiei, dezvoltării comunităţii, societăţii civile, sănătăţii şi culturii, proiecte care contribuie la reînnoirea spirituală şi socială a României. Beneficiarii Fundaţiei sunt copii, tineri, vârstnici şi familiile lor, persoane aflate în situaţii materiale dificile.

Partneneri concert:  Class Living, ISS Facility Services, BRD Groupe Société Générale.

Sponsori: Kaufland, Athenee Palace Hilton, Lockheed Martin, Salans, Residence Hotels, PointMax

Cu sprijinul: Filarmonica George Enescu, If Magic, Tarom, Fundatia Prietenii Muzicii Serafim Antropov, Cramele Halewood, Coca-Cola, Randder Digital, Mc Donald`s, NewsOutdoor, Elevate, Eventim, Stage Expert.

Parteneri media: Romania Liberă, Şapte Seri, Radio România Cultural, Radio România Muzical, RFI, PR România, 121.ro, Euractiv

Coproducator: TVR Cultural

Detalii despre Fundaţie şi concert pe www.fpmr.ro

Detalii despre proiectul “Tinere Talente” pe www.fpmr.ro/tineretalente

Număr de vizualizări :1037


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro