Două propuneri pentru scriitorii de valoare aflaţi în impas

sept. 18th, 2010 | By | Category: La Țintă!

Nu e categorie socială care să nu trăiască la limita subzistenţei. Excepţiile confirmă dependenţa bunăstării în România de cercurile oligarhice ale puterii ori de legăturile cu serviciile secrete. A fi artist în România nu e numai o aventură de spirit, ci, mai cu seamă, împinşi de politicile falimentare ale guvernanţilor conduşi de Traian Băsescu, a devenit tot mai mult o tehnică gravă de supravieţuire. Lăsând comentariile la ordinea zilei, voi prezenta cititorilor AgenţieideCarte.ro două propuneri adresate structurilor de conducere ale Uniunii Scriitorilor din România pentru scriitorii de valoare aflaţi în impas.

Stimaţi colegi,

Situaţia la limita subzistenţei prin care trec mulţi scriitori valoroşi e tot mai frecventă. Nume importante ale literaturii române vii sunt victimele societăţii noastre care nu mai pune prea mult preţ pe valorile autentice ori sunt victimele pariului lor existenţial pe literatură. Sunt colegi de Uniune care nu mai aşteaptă decât sfârşitul biologic. Colegi cu operă literară care nu au ştiut ori n-au putut să obţină mai multe foloase materiale de la viaţă. Nu-i putem trata ca pe nişte asistaţi sociali pentru că au încă putere de creaţie într-o ţară în care, din păcate, creaţia e privită ca un hobby sau, mult mai rău, ca o activitate profund neprofitabilă. Mă gîndesc că în state unde dreptul de autor nu e impozitat mai mult de 10%, scriitorii cu operă primesc burse pentru proiectele lor literare, iar cei care au probleme de existenţă sunt ajutaţi prin programe în care se pariază nu pe asistenţa socială ci pe încurajarea creaţiei unui artist aflat în impas.
Joi, 23 septembrie 2010, va fi Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România şi vineri, 24 septembrie 2010, Consiliul USR. Invit aceste structuri de conducere ale breslei noastre să ia în discuţie două propuneri concrete: Bursele USR pentru scriitorii de valoare aflaţi în impas financiar şi Fondul „Scriitori pentru Scriitori”.
Bursele USR pentru scriitorii de valoare aflaţi în impas financiar, câte 10 pe an!, ar urma să fie acordate scriitoriilor din USR care nu sunt pensionari, nu au indemnizaţie de merit şi nu au un venit lunar mai mare de 1200 lei. Timp de un an de zile, cei 10 aleşi prin vot de către Consiliul USR vor primi o bursă lunară de 150 Euro, urmând ca la sfârşitul bursei să predea manuscrisul finalizat al unei noi cărţi.
Fondul „Scriitori pentru Scriitori” va fi colectat din donaţia de 5% din veniturile obţinute de scriitorii angajaţi de USR (în funcţii de conducere alese şi numite). Aceşti bani pot susţine în viitor Bursele USR pentru scriitorii de valoare aflaţi în impas financiar.

Dan Mircea CIPARIU

Număr de vizualizări :2674


3 Comments to “Două propuneri pentru scriitorii de valoare aflaţi în impas”

  1. […] Dan  Mircea Cipariu, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania (USR) si presedintele sectiei de poezie al Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti, adreseaza conducerii Uniunii Scriitorilor din Romania doua propuneri pentru sprijinirea scriitorilor de valoare aflati in impas: infiintarea Burselor USR si a Fondului “Scriitori pentru Scriitori”. “A fi artist in Romania nu e numai o aventura de spirit, ci, mai cu seama, impinsi de politicile falimentare ale guvernantilor, a devenit tot mai mult o tehnica grava de supravietuire”, spune scriitorul intr-un articol postat pe site-ul Agentia de carte. […]

  2. […] Dan Mircea Cipariu are o propunere interesanta pentru ajutorarea scriitorilor. Si un text de-al meu… Posted: septembrie 21, 2010 by Alexandru Petria in literatura Etichete:alexandru petria, blogosfera, dan mircea cipariu, literatura, petru popescu, roman, scriitor 0 Aici gasiti propunerea lui Cipariu http://www.agentiadecarte.ro/2010/09/doua-propuneri-pentru-scriitorii-de-valoare-aflati-in-impas/ […]

  3. http://alexandrupetria.wordpress.com/2010/09/21/dan-mircea-cipariu-are-o-propunere-interesanta-pentru-ajutorarea-scriitorilor-si-un-text-de-al-meu/ spune:

    Aici gasiti propunerea…

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro