spot_img

Două propuneri pentru scriitorii de valoare aflaţi în impas

Nu e categorie socială care să nu trăiască la limita subzistenţei. Excepţiile confirmă dependenţa bunăstării în România de cercurile oligarhice ale puterii ori de legăturile cu serviciile secrete. A fi artist în România nu e numai o aventură de spirit, ci, mai cu seamă, împinşi de politicile falimentare ale guvernanţilor conduşi de Traian Băsescu, a devenit tot mai mult o tehnică gravă de supravieţuire. Lăsând comentariile la ordinea zilei, voi prezenta cititorilor AgenţieideCarte.ro două propuneri adresate structurilor de conducere ale Uniunii Scriitorilor din România pentru scriitorii de valoare aflaţi în impas.

Stimaţi colegi,

Situaţia la limita subzistenţei prin care trec mulţi scriitori valoroşi e tot mai frecventă. Nume importante ale literaturii române vii sunt victimele societăţii noastre care nu mai pune prea mult preţ pe valorile autentice ori sunt victimele pariului lor existenţial pe literatură. Sunt colegi de Uniune care nu mai aşteaptă decât sfârşitul biologic. Colegi cu operă literară care nu au ştiut ori n-au putut să obţină mai multe foloase materiale de la viaţă. Nu-i putem trata ca pe nişte asistaţi sociali pentru că au încă putere de creaţie într-o ţară în care, din păcate, creaţia e privită ca un hobby sau, mult mai rău, ca o activitate profund neprofitabilă. Mă gîndesc că în state unde dreptul de autor nu e impozitat mai mult de 10%, scriitorii cu operă primesc burse pentru proiectele lor literare, iar cei care au probleme de existenţă sunt ajutaţi prin programe în care se pariază nu pe asistenţa socială ci pe încurajarea creaţiei unui artist aflat în impas.
Joi, 23 septembrie 2010, va fi Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România şi vineri, 24 septembrie 2010, Consiliul USR. Invit aceste structuri de conducere ale breslei noastre să ia în discuţie două propuneri concrete: Bursele USR pentru scriitorii de valoare aflaţi în impas financiar şi Fondul „Scriitori pentru Scriitori”.
Bursele USR pentru scriitorii de valoare aflaţi în impas financiar, câte 10 pe an!, ar urma să fie acordate scriitoriilor din USR care nu sunt pensionari, nu au indemnizaţie de merit şi nu au un venit lunar mai mare de 1200 lei. Timp de un an de zile, cei 10 aleşi prin vot de către Consiliul USR vor primi o bursă lunară de 150 Euro, urmând ca la sfârşitul bursei să predea manuscrisul finalizat al unei noi cărţi.
Fondul „Scriitori pentru Scriitori” va fi colectat din donaţia de 5% din veniturile obţinute de scriitorii angajaţi de USR (în funcţii de conducere alese şi numite). Aceşti bani pot susţine în viitor Bursele USR pentru scriitorii de valoare aflaţi în impas financiar.

Dan Mircea CIPARIU

Articole recomandate

3 COMENTARII

  1. […] Dan  Mircea Cipariu, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania (USR) si presedintele sectiei de poezie al Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti, adreseaza conducerii Uniunii Scriitorilor din Romania doua propuneri pentru sprijinirea scriitorilor de valoare aflati in impas: infiintarea Burselor USR si a Fondului “Scriitori pentru Scriitori”. “A fi artist in Romania nu e numai o aventura de spirit, ci, mai cu seama, impinsi de politicile falimentare ale guvernantilor, a devenit tot mai mult o tehnica grava de supravietuire”, spune scriitorul intr-un articol postat pe site-ul Agentia de carte. […]

  2. […] Dan Mircea Cipariu are o propunere interesanta pentru ajutorarea scriitorilor. Si un text de-al meu… Posted: septembrie 21, 2010 by Alexandru Petria in literatura Etichete:alexandru petria, blogosfera, dan mircea cipariu, literatura, petru popescu, roman, scriitor 0 Aici gasiti propunerea lui Cipariu http://www.agentiadecarte.ro/2010/09/doua-propuneri-pentru-scriitorii-de-valoare-aflati-in-impas/ […]

  3. http://alexandrupetria.wordpress.com/2010/09/21/dan-mircea-cipariu-are-o-propunere-interesanta-pentru-ajutorarea-scriitorilor-si-un-text-de-al-meu/ http://alexandrupetria.wordpress.com/2010/09/21/dan-mircea-cipariu-are-o-propunere-interesanta-pentru-ajutorarea-scriitorilor-si-un-text-de-al-meu/

    Aici gasiti propunerea…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508