Furt calificat la sediul Editurii Curtea Veche!

iul. 29th, 2010 | By | Category: Eveniment

Editura Curtea Veche este în imposibilitatea de a-şi desfăşura activitatea încă din data de 15 iulie 2010, când clădirea din strada Ion Mincu numărul 11 din Bucureşti, în care îşi desfăşoară activitatea de peste zece ani editura a fost sechestrată abuziv. Situaţia continuă şi în momentul de faţă, iar o parte din bunurile editurii au fost încărcate în cursul zilei de 29 iulie 2010 într-o dubiţă, pierzându-li-se urma. Redăm comunicatul de presă trimis pe adresa AgenţieideCarte.ro de către reprezentanţii Editurii Curtea Veche:

“La Editura Curtea Veche, din strada Arhitect Ion Mincu nr. 11, problemele au început încă din data de 17 iulie 2010, când un grup infracţional a descins în forţă şi a ocupat în mod abuziv sediul, sechestrând patrimoniul editurii. De atunci până în prezent, fără niciun temei legal, celor 3 acţionari ai editurii le este interzis accesul în sediul în care au sediul social şi în care editura funcţionează din 1998. În această dimineaţă au descins din nou, ridicând bunurile firmei şi transportându-le cu o dubiţă.

Prezumtivul posesor al dreptului de proprietate asupra acestui imobil este Dorotheea Schally, al cărei fiu este Alexandru Schally, el fiind cel care s-a „ocupat” de descinderea în forță. Cum legea nu are nicio semnificaţie pentru ei, nu au considerat ca e nevoie de un executor judecătoresc pentru a prelua imobilul, forţa grupului de comando angajat fiindu-le suficientă.

„Nu este numai o ofensă adusă unei instituţii private de cultură, dar mai ales un atentat la însăşi ideea de justiţie în România. Încălcări flagrante ale legii, abuzuri în serie care pun în pericol o parte consistentă a patrimoniului culturii scrise sunt acţiuni de neimaginat într-o ţară democratică, membră a Uniunii Europene” a declarat Iren Arsene, director general Curtea Veche Publishing.

În urma acestor evenimente extrem de grave, soldate inclusiv cu abuzuri fizice (doamna Iren Arsene a fost îmbrâncită atunci când a încercat să intre în editură) şi-au manifestat solidaritatea atât domnul Kelemen Hunor, Ministrul Culturii, cât şi figuri importante ale culturii româneşti, precum şi profesori universitari români din Canada si Statele Unite ale Americii, care sunt consternaţi de nedreptatea pe care o trăieşte una dintre cele mai importante edituri din România.

Curtea Veche a fost târâtă în preistorie! Ceea ce se întâmplă acum cu editura Curtea Veche este nu numai o ofensă adusă unei instutuţii private de cultură, dar mai ales un atentat la însăşi ideea de justiţie în România” a declarat în mesajul de susţinere a editurii domnul Adrian Cioroianu, doctor în Istorie şi prof. univ.

Un asemenea abuz pune sub semnul întrebării drepturile noastre, precum şi mijloacele instituţionale, la care putem apela pentru a ni se face dreptate. Este grav şi dureros să constaţi că pumnul şi banul vorbesc mai tare decât dreptatea şi adevărul, şi că echipajele de poliţie privesc neputincioase cum e batjocorit dreptul la libertate şi funcţionalitate instituţională.

Plângerile şi sesizările făcute de acţionarii editurii la Poliţie, Procuratură şi Judecătorie, care până în prezent nu au dat rezultate, trebuie să fie sprijinite de solidaritatea opiniei publice. Pentru că nu vorbim doar despre un caz de atentare asupra culturii scrise, ci vorbim despre un principiu şi despre pericolul creării unui precedent.”

Număr de vizualizări :1460


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro