Filosofia şi Filocalia, instrumente de psihoterapie

iul. 8th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

În colecţia „Sapientia” a Editurii Paralela 45 a apărut de curând un volum semnat de Vasile Andru, “Psihoterapie isihastă-practici şi modele filocalice pentru restabilirea sănătăţii”, o ediţie revizuită şi adăugită.

Atât Filosofia, cât şi Filocalia (dragoste de frumos duhovnicesc) pot deveni instrumente de psihoterapie. Se configurează astfel o disciplină pe care am numit-o Psihoterapie isihastă. Acest termen l-am propus şi l-am folosit de prin 1990-1991. Este o terapie vizând echilibrul psihic şi rezolvarea unor focare patogene, bazată pe tradiţia filocalică, pe practica isihastă noera proseuche şi pe vindecări sacerdotale.
În tradiţia isihastă, se conturase o disciplină a îmbunătăţirii umane, a vindecării bolilor egoului, a corectării unor trăsături de personalitate. Am extras de acolo experienţe şi cazuistică privind restabilirea echilibrului psiho-emoţional. Aşadar domeniul este vechi, numai termenul şi structurarea materiei sunt noi, ca şi relansarea sa ca obiect medical şi adăugarea sa la psihoterapiile comportamentale, umanist existenţiale, sau la terapiile cognitivă şi transpersonală.
În cartea aceasta este vorba atât de conturarea unui obiect distinct, cât şi de îndemnarea psihoterapeuţilor clasici spre spiritualizarea actului medical.”, scrie în paginile cărţii Vasile Andru.

Număr de vizualizări :952


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro