Volumele semnate de Monica Pillat şi Dinu Pillat, lansate astăzi la Bookfest

iun. 11th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Astăzi, 12 iunie 2010, ora 12:30, în cadrul Salonului Internaţional de Carte Bookfest 2010, la standul Editurii Humanitas (Romexpo, B07) au loc lansările volumelor semnate de Monica Pillat, “Minunea timpului trăit. Din corespondenţa Monicăi Pillat şi a lui Lily Teodorescu cu Pia Pillatşi “Aşteptând timpul de apoi” de Dinu Pillat. Invitaţi: Monica Pillat, Mircea Cărtărescu, Dan C. Mihăilescu, Gabriel Liiceanu.

În prefaţa volumului Monicăi Pillat, “Minunea timpului trăit”, Horia-Roman Patapievici scria: Primul lucru care frapează inteligența cititorului de azi, la parcurgerea acestor scrisori, este bunătatea oamenilor care le scriu. Frumusețea exprimărilor, la Lily Teodoreanu, nu este a retoricii, este a inimii. Ea nu edulcorează realitatea: ea se pune față de realitate într-o poziție din care realitatea vine spre ea cu bunătatea ei, nu cu răutatea la care te-ai aștepta.
Dacă Lily avea vocea bunătății care decisese să nu răzbune nimic, Monica Pillat are vocea bunătății care caută să-și salveze sufletul și inima nu pentru sine, ci de dragul lumii, care e atât de înmărmuritor de frumoasă.”

Aşteptând timpul de apoi” de Dinu Pillat, a fost confiscat de securitate în anul 1959 şi eliberat din detenţie după o jumătate de secol. De abia în 2010, dactilograma a fost descoperită în Fondul Bibliotecii CNSAS din sediul Arhivelor de la Popeşti-Leordeni. Gabriel Liiceanu scria în prefaţa cărţii: “Dacă vrem cu orice preţ să urcăm spre «ideologia» autorului, aş înţelege cartea lui Dinu Pillat ca «ceartă» a acestuia cu mişcarea celor care voiseră să amestece crima în problema mântuirii.”

Număr de vizualizări :1137


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro