Textierul Florin Dumitrescu îşi lansează astăzi un nou volum de poeme

iun. 11th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Astăzi, 12 iunie 2010, ora 19:00, la standul Editurii Vinea (Romexpo, D 31, Pavilionul 17), în cadrul Salonului Internaţional de Carte Bookfest 2010 are loc lansarea volumului „ÎNcîntece” de Florin Dumitrescu, cu o prefaţă de Simona Sora şi, în addenda, un florilegiu din volumele “Ana are mere” (Cartea Românească, 1997), “Marfă” (volum colectiv, Editura Salut, 1996), completate de un text de cântec pentru “Sarmalele Reci”.

O dată la treisprezece ani, Florin Dumitrescu dezbracă haina textierului, pentru a se înveşmânta în mantie de “poet aulic”. Dar şi atunci o face doar pentru a ne a reaminti că poezia este la origini cântec, incantaţie, in-suflare… Recuperarea cantabilităţii magice a originilor nu exclude însă registrele noi, deseori urbane, updatate şi ironice. Iar atunci când dezvrăjirea ironiei basculează în încântare ingenuă, se ivesc “ÎNcîntecele”, acest soi de cântece intime… sau înăuntruri de cântec? sau încântări semi-cântate?

Florin Dumitrescu s-a născut în 1966 la Bucureşti. Debutează în presa studenţească în 1987. Încheie studiile de inginerie (începute în vechiul regim), pentru a studia apoi limbi străine (italiană-franceză) la Universitatea Bucureşti (1992-1996). Absolvă un stagiu Erasmus la Padova şi un masterat în studii romanice la Universitatea Bucureşti, unde predă (1996-1999) italiană, retorică şi teoria argumentării. Abandonează cariera universitară şi studiile doctorale, în favoarea activităţii de publicitar (e copywriter din 1994).
În 1991 debutează ca textier pentru “Timpuri Noi”. Din 1993 textier exclusiv al “Sarmalelor Reci”, scrie sporadic versuri şi pentru “Direcţia 5” (din 1998).
În 1997 primeşte Premiul pentru Debut al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti pentru volumul de versuri “Ana are mere” (Cartea Românească). Textele sale sunt incluse în volumele “Marfă” (antologia tinerilor poeţi, 1996) şi “Mică antologie a poeziei române” (D. S. Boerescu, 1998). Din 1990 publică articole în revistele culturale majore şi traduceri (J. Evola, K. R. Popper etc.) la editurile Nemira, Anastasia şi Humanitas. Din 2005 ţine o rubrică bilunară în B-24-FUN.

Număr de vizualizări :1497


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro