spot_img

Cultură de faliment şi manele!

Soarta produselor culturale de calitate e în mare pericol! Sunt din ce în ce mai puţine fonduri pentru cultură de la stat şi de la privaţi. Recenta declaraţie a ministrului Kelemen Hunor anunţă vremuri grele pentru finanţarea culturii. După cum bine ştiţi, se discută reducerea bugetului ministerului la capitolul bunuri şi servicii de unde am putut finanţa până acum evenimente şi proiecte culturale prin alocarea unor sume proiectelor depuse la minister” – a declarat ministrul Kelemen Hunor într-o conferinţă de presă susţinută la sediul ministerului având drept subiect atragerea fondurilor europene şi rolul lor pe timp de criză.

În acest an, nu va fi achiziţionată nicio carte din bugetul central pentru bibliotecile judeţene. Banii pentru proiecte culturale vor fi cu 60% mai puţini şi distribuiţi după interese politice locale şi naţionale. României îi lipseşte o lege a produselor şi proiectelor culturale prin care cărţile, discurile de jazz ori  operele de artă să nu mai fie impozitate şi decontate precum cuiele sau bananele. O lege prin care factorul politic să fie scos din jocul finanţărilor date prin votul consilierilor locali din primăriile şi consiliile judeţene ale patriei. Chiar când scriu aceste rânduri aflu de la un amic din Gorj că directorul Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu, Viorel Gârbaciu, după ce a trecut de examenul de manageriat, trebuie să aştepte şi votul consilierilor judeţeni pentru a fi reconfirmat.

Marea problemă a României culturale nu e aceea că bugetul central pentru cultură e foarte mic (0,06 din PIB!), ci că bugetele culturii locale se duc, cele mai multe dintre ele, pe evenimente populare cu mici şi bere. Pe 16 mai 2010, de Zilele Oraşului Rovinari, Primăria, Consiliul Local, Biblioteca şi Casa de Cultură a Sindicatelor Rovinari au dat banii culturii locale pe concerte cu Nicoleta Guţă, Adriana Antoni, Generic & Dan Ciotoi, Triton, Văru` Săndel, Suzana Toader, Mihai Priescu, Cosmin Mândruţă. Atunci când mai-marii de la Rovinari au fost luaţi la întrebări, a fost dată pe goarnă scuza ideală: “Concertele şi voia bună vor debuta vineri cu trupe şi artişti de manele, deoarece acest gen este intens cerut de cetăţeni”.

Fără o reglementare a produselor şi proiectelor culturale, mai cu seamă în zona “descentralizată” a adminsitraţiei publice locale, vom avea din ce în ce mai puţine cărţi pentru biblioteci şi din ce în ce mai puţine evenimente culturale de calitate. Dar poate că politicienii asta îşi doresc cel mai mult: cultură de faliment şi manele!

Dan Mircea CIPARIU

Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. Draga Dane,
    Vad cu ce fel de hidre ale imaginarului colectiv te lupti, ce prapastie este intre cultura adevarata, de valoare, a elitelor si cea suburbana, subcultura manelizanta accelerata de grobianismul puterii politice care iremediabil corupe. Am vazut oameni onesti (ca de-aia sunt eu din Onesti) intregi la cap, scriitori, poeti, critici, care au rezistat eroic sub Ceausescu si s-au intins acum ca un pres ieftin la picioarele actualei Puteri, pierzandu-si credibilitatea de cetateni. Ce poate face banul, mai bine zis saltul de la lipsa la excesul acestuia dintr-o biata minte de muritor. Cred ca e vremea proiectelor valoroase, a culturii tradusa la mase, ATENTIE, a culturii de valoare, care sa aiba dialog cu oamenii pe care dorim sa-i avem alaturi, majoritatea tineri sau la mijlocul vietii. De aceea, marketingul si PR-ul cultural trebuie sa fie acum mai evidente decat oricand, pentru ca bugetele din toate institutiile statului sunt la pamant. Sansa culturii inalte? Sprijinul, in model de parteneriat, intre companiile multinationale si acele proiecte care fac diferenta valorica pe piata. Oricand sunt dispus sa raspund unei provocari adevarate: dati-mi un proiect valoros si rastorn uni-versul!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508