Cultură de faliment şi manele!

mai 24th, 2010 | By | Category: La Țintă!

Soarta produselor culturale de calitate e în mare pericol! Sunt din ce în ce mai puţine fonduri pentru cultură de la stat şi de la privaţi. Recenta declaraţie a ministrului Kelemen Hunor anunţă vremuri grele pentru finanţarea culturii. După cum bine ştiţi, se discută reducerea bugetului ministerului la capitolul bunuri şi servicii de unde am putut finanţa până acum evenimente şi proiecte culturale prin alocarea unor sume proiectelor depuse la minister” – a declarat ministrul Kelemen Hunor într-o conferinţă de presă susţinută la sediul ministerului având drept subiect atragerea fondurilor europene şi rolul lor pe timp de criză.

În acest an, nu va fi achiziţionată nicio carte din bugetul central pentru bibliotecile judeţene. Banii pentru proiecte culturale vor fi cu 60% mai puţini şi distribuiţi după interese politice locale şi naţionale. României îi lipseşte o lege a produselor şi proiectelor culturale prin care cărţile, discurile de jazz ori  operele de artă să nu mai fie impozitate şi decontate precum cuiele sau bananele. O lege prin care factorul politic să fie scos din jocul finanţărilor date prin votul consilierilor locali din primăriile şi consiliile judeţene ale patriei. Chiar când scriu aceste rânduri aflu de la un amic din Gorj că directorul Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu, Viorel Gârbaciu, după ce a trecut de examenul de manageriat, trebuie să aştepte şi votul consilierilor judeţeni pentru a fi reconfirmat.

Marea problemă a României culturale nu e aceea că bugetul central pentru cultură e foarte mic (0,06 din PIB!), ci că bugetele culturii locale se duc, cele mai multe dintre ele, pe evenimente populare cu mici şi bere. Pe 16 mai 2010, de Zilele Oraşului Rovinari, Primăria, Consiliul Local, Biblioteca şi Casa de Cultură a Sindicatelor Rovinari au dat banii culturii locale pe concerte cu Nicoleta Guţă, Adriana Antoni, Generic & Dan Ciotoi, Triton, Văru` Săndel, Suzana Toader, Mihai Priescu, Cosmin Mândruţă. Atunci când mai-marii de la Rovinari au fost luaţi la întrebări, a fost dată pe goarnă scuza ideală: “Concertele şi voia bună vor debuta vineri cu trupe şi artişti de manele, deoarece acest gen este intens cerut de cetăţeni”.

Fără o reglementare a produselor şi proiectelor culturale, mai cu seamă în zona “descentralizată” a adminsitraţiei publice locale, vom avea din ce în ce mai puţine cărţi pentru biblioteci şi din ce în ce mai puţine evenimente culturale de calitate. Dar poate că politicienii asta îşi doresc cel mai mult: cultură de faliment şi manele!

Dan Mircea CIPARIU

Număr de vizualizări :1779


One Comment to “Cultură de faliment şi manele!”

  1. Ion Vaciu spune:

    Draga Dane,
    Vad cu ce fel de hidre ale imaginarului colectiv te lupti, ce prapastie este intre cultura adevarata, de valoare, a elitelor si cea suburbana, subcultura manelizanta accelerata de grobianismul puterii politice care iremediabil corupe. Am vazut oameni onesti (ca de-aia sunt eu din Onesti) intregi la cap, scriitori, poeti, critici, care au rezistat eroic sub Ceausescu si s-au intins acum ca un pres ieftin la picioarele actualei Puteri, pierzandu-si credibilitatea de cetateni. Ce poate face banul, mai bine zis saltul de la lipsa la excesul acestuia dintr-o biata minte de muritor. Cred ca e vremea proiectelor valoroase, a culturii tradusa la mase, ATENTIE, a culturii de valoare, care sa aiba dialog cu oamenii pe care dorim sa-i avem alaturi, majoritatea tineri sau la mijlocul vietii. De aceea, marketingul si PR-ul cultural trebuie sa fie acum mai evidente decat oricand, pentru ca bugetele din toate institutiile statului sunt la pamant. Sansa culturii inalte? Sprijinul, in model de parteneriat, intre companiile multinationale si acele proiecte care fac diferenta valorica pe piata. Oricand sunt dispus sa raspund unei provocari adevarate: dati-mi un proiect valoros si rastorn uni-versul!

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro