”Celălalt soare”, un volum editat cu sprijinul CopyRo

mai 9th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

De curând,  la editura Litera Internaţional a apărut cel de-al  zecelea volum de poeme  al  Passionariei Stoicescu, ”Celălalt soare”. Cartea a apărut cu sprijinul CopyRo,  societate de gestiune a drepturilor de autor.

Cunoscută cititorilor  atât ca autoare de literatură pentru copii, cât şi ca prozatoare şi traducătoare, Passionaria Stoicescu dezvăluie  în noua sa carte un text poetic personal, în care consistenţa lirică izbuteşte să contopească laolaltă o tulburătoare sinceritate, o intuiţie feminină capabilă de ipostazieri, o imagistică bogată, toate  dublate de o anume tensiune intelectuală (ciclul ”Şarpele cu aripi”), sesizabilă chiar şi în poezia de dragoste (ciclul ”Poeme alchimice”). Spaţiul liric se înfiripă din tonalităţile grave ale dăruirii de sine, aparţinând poetului hărăzit să refacă perpetuu datele primordiale ale existenţei.

În planul expresiei, măiestria versificaţiei, dar mai ales şlefuirea limbajului imagistic în metafore uneori abstruse, cultivarea sinesteziei şi a invenţiei combinatorii, amintesc de o modalitate poetică, fără îndoială caracteristică percepţiei omului problematic contemporan.

Nu întâmplător, Ion Caraion a găsit în poezia  Passionariei Stoicescu ”magia unei alchimii a verbului”, Radu Cârneci  ”o poezie de reflecţie pusă în forme clare, de o puritate a simţirii exemplară”, iar Laurenţiu Ulici ”lunecătoare sănii de cuvinte”.

Număr de vizualizări :1720


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro