“Vânzătorul de trecuturi” – o punte peste timpuri şi spaţii lusofone

mai 26th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

În anul 2009, la Editura Leda (Grupul Editorial Corint) apărea romanul scriitorului angolez José Eduardo Agualusa, “Vânzătorul de trecuturi”, în traducerea Ancăi Milu-Vaidesegan. De curând, volumul a fost lansat la Lisabona.

Evenimentul a avut loc la Facultatea de Litere a Universităţii din Lisabona, organizat în cadrul „Lunii Africii” de către CLEPUL (Centrul de Literaturi şi Culturi Lusofone şi Europene), Grupul Editorial Corint din Bucureşti şi  Editura Dom Quixote din Lisabona. Autorul şi-a lansat versiunea în limba română a romanului. José Eduardo Agualusa este unul din cei mai la modă scriitori africani de limbă portugheză, cu un succes notabil atât în rândul criticii de specialitate, cât şi al publicului larg, câştigând „Independent Foreign Fiction Prize 2007”, iar acest roman s-a bucurat de numeroase traduceri.

Publicul prezent la lansare a fost preponderent academic, atras nu numai de personalitatea jovială, dar şi de calitatea indubitabilă a scrierilor lui José Eduardo Agualusa. Lansarea a constituit un pretext pentru o „tertulie” literară care, prin participarea unor personalităţi ale lumii academice şi literare portugheze, s-a transformat rapid într-un veritabil periplu cultural afro-luso-român, cu abordări dintre cele mai originale, privind istoria, geografia, tradiţiile cultrale şi realităţile politico-sociale ale spaţiului african de limbă portugheză.

La eveniment au fost prezenţi prof. univ. Annabela Rita (Preşedinta Centrului de Literaturi şi Culturi Lusofone şi Europene), prof. univ. Fernando Cristóvão (Director-adj. al Centrului de Literaturi şi Culturi Lusofone şi Europene), prof. univ. José Eduardo Franco, scriitoarea Ana Paula Tavares şi prof. univ. José Horta (Şeful Catedrei de Studii Africane a Facultăţii de Litere), istoricii Maria João Coutinho şi Rosa Fina, membre ale CLEPUL. Totodată, a fost prezent prof. dr. Simion Doru Cristea care a făcut o recenzie cât se poate de inspirată, doctă şi documentată a romanului “Vânzătorul de trecuturi”, abordând tema timpului şi a curgerii sale din perspectivă borgesiană si vergiliană.

Agualusa a fost succint prezentat de scriitoarea Ana Paula Tavares, pe care o consideră „mama sa literară”, ea descoperindu-l, în urmă cu câţiva ani, în cercurile literare din Luanda, având un rol hotărâtor în încurajarea şi promovarea lui în lumea literelor nu numai lusofone, dar şi internaţionale.

Număr de vizualizări :1428


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro