Coaliţia Sectorului Cultural Independent vs MCPN şi AFCN

apr. 13th, 2010 | By | Category: Eveniment


Luni, 12 aprilie 2010,  la Green Hours 22 Jazz Cafe (Calea Victoriei 120, Bucureşti), a avut loc o conferinţă organizată de Coaliţia Sectorului Cultural Independent, unde s-au lansat câteva întrebări legate de problemele acute din domeniul culturii. La aceste întrebări au fost invitate să răspundă autorităţile publice în a căror sferă de competenţă se înscrie conturarea şi lansarea concursului de proiecte culturale şi editoriale finanţate din Fondul Cultural Naţional: Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Administraţia Fondului Cultural Naţional. La conferinţă au participat: Raluca Pop (banipentruarte), Silvia Cazacu (Banlieues d’Europ’est), Bogdan Georgescu (tangaProject şi Ofensiva Generozităţii) şi Vasile Ernu (scriitor). Au fost totodată prezenţi şi doi reprezentanţi ai AFCN, unul dintre ei fiind chiar preşedintele Consiliului AFCN,  domnul Mihai Ghica. Din partea MCPN a participat la dezbatere domnul Demeter Andras.

Întrebările lansate spre lămurire au fost următoarele: ce trebuie să se întâmple şi cât trebuie să mai aşteptăm pentru ca activitatea decizională a autorităţilor publice să se desfăşoare legal şi transparent?;  ce înseamnă un dialog real între sectorul cultural independent şi autorităţile publice şi cum poate fi iniţiat?; de ce se ignoră contribuţia substanţială a sectorului cultural independent la dezvoltarea culturală a României?

Ca urmare a dezbaterii, în data de 13 aprilie 2010, Coaliţia Sectorului Cultural Independent a depus la AFCN şi MCPN o cerere în care sunt indicaţi clar şi precis paşii care sunt dezirabil de urmat de către aceste instituţii. Coaliţia Sectorului Cultural Independent speră  că rezultatul va fi pozitiv şi că atât Ministrul Hunor, cât şi conducerea AFCN vor înţelege motivaţia, priorităţile şi necesitatea acţiunilor semnalate, şi că vor acţiona în consecinţă, în cel mai scurt timp.

Coaliţia Sectorului Cultural Independent a prezentat iniţiativele de până acum şi totodată necesitatea intrării în legalitate, prin retragerea Ordinului de ministru 2120 din 31 martie 2010 (prin care se aproba modificarea şi completarea normelor metodologice ale Fondului Cultural Naţional), şi lansarea procedurii de consultare publică conform prevederilor Legii 52/2003. În situaţia de faţă, AFCN a lansat dezbaterea publică pe 23 martie 2010, cu termen final 26 martie 2010, iar la mai puţin de o săptămână distanţă, MCPN a aprobat modificările şi completările prin Ordinul de ministru indicat mai sus. Legea 52/2003 prevede însă o perioadă de minim 10 zile pentru consultare şi minim 30 de zile între anunţul public referitor la elaborarea proiectului de act normativ şi supunerea acestuia spre analiză, avizare şi adoptare de către autorităţile publice.

În data de 19 martie 2010, Coaliţia Sectorului Cultural Independent a lansat o petiţie on-line (http://www.petitiononline.com/AFCN2010/petition.html) pentru lansarea concursului de proiecte AFCN şi pentru reformarea acestui mecanism de finanţare.
În data de 22 martie 2010, petiţia a fost depusă oficial la Administraţia Fondului Cultural Naţional şi la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional. Până astăzi nu s-a primit nici un răspuns. Principalele revendicări ale Coaliţiei semnalate în cadrul petiţiei se referă la:

– iniţierea unui dialog public privind transformarea Fondului Cultural Naţional într-un fond de finanţare
care să susţină proiectele culturale şi editoriale realizate de sectorul independent şi privat;
– posibilitatea acordării de către AFCN a unor finanţări multi-anuale (conform normelor de bună
practică din România şi Uniunea Europeană);
– lansarea concursului la o dată care să permită demararea proiectelor culturale la 1 februarie a anului
calendaristic, urmând ca perioada de eligibilitate a cheltuielilor să fie 1 februarie – 31 decembrie;
– acordarea finanţărilor din fondul de urgenţă al AFCN să fie transparentizată iar criteriile şi procedura
pe baza cărora se ia decizia de atribuire a acestora să fie făcute publice ;
– lansarea de urgenţă a concursului de proiecte culturale, concursul fiind posibil a se desfăşura pe baza normelor aprobate prin Ordinul nr. 2076/2009, publicat în Monitorul Oficial cu numărul 267 din data de 24 aprilie 2009;
– scoaterea de urgenţă la concurs a postului de director AFCN conform legii, cel târziu până la data de 1 mai 2010 ;

Coaliţia susţine în continuare cerinţele enunţate în petiţia depusă pe 22 martie 2010, şi subliniază importanţa scoaterii la concurs a postului de director al AFCN, până la data de 1 mai 2010 şi REVOCAREA Ordinului de ministru 2120 din 31 martie 2010 (prin care Ministrul
culturii si patrimoniului național, Hunor Kelemen a aprobat modificarea şi completarea normelor metodologice ale Fondului Cultural Naţional).

În 2 aprilie 2010, Coaliţia a trimis o adresă -depusă la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, înregistrată cu nr. 1287,  şi totodată către AFCN, prin poştă, în aceeaşi zi, respectând termenul legal. Coaliţia a cerut AFCN demararea unor consultări publice referitoare la modificarea normelor supuse dezbaterii publice, conform articolului nr. 6, paragraf (7) “Autoritatea publică în cauză este obligată să decidă organizarea unei întâlniri în care să se dezbată public proiectul de act normativ, dacă acest lucru a fost cerut în scris de către o asociaţie legal constituită sau de către o altă autoritate publică.”

“Ulterior revocării Ordinului, susţinem necesitatea lansării de urgenţă a concursului pe baza normelor aprobate prin Ordinul nr. 2076/2009, publicat în Monitorul Oficial cu numărul 267 din data de 24 aprilie 2009. Odată ce Ordinul a fost revocat iar concursul, lansat pe baza normelor din 2009, propunem iniţierea unui dialog constructiv pe marginea normelor metodologice şi a  strategiei de finanţare a AFCN. Considerăm fundamentală consultarea sectorului cultural independent încă din faza de programare a  finanţărilor destinate acestuia, cât şi în ceea ce priveşte orice strategie sau măsură legislativă ce afectează direct activitatea sa. În acest sens, propunem Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Administraţiei Fondului Cultural Naţional iniţierea dialogului privind reforma mecanismelor de finantare pentru cultura şi propunem demararea unui program de consultări publice pornind de la problemele semnalate în petiţia depusă şi, mai substanţial, în materialul „Propuneri”, ataşat. Noile norme, rezultate în urma consultării cu operatorii culturali, vor putea fi aprobate şi vor putea constitui fundamentul pentru proiectele desfăşurate în 2011.”, susţine Coaliţia Sectorului Cultural Independent în scrisoarea adresată MCPN (în atenţia domnului Ministru al Culturii şi Patrimoniului Naţional Kelemen Hunor) şi AFCN (în atenţia domnului director al Administraţiei Fondului Cultural Naţional Cristian Vasile Petcu).

Număr de vizualizări :1628


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro