„Versouri” sau încheierea trilogiei Ancăi Mizumschi

apr. 13th, 2010 | By | Category: Carte in lucru

Următorul volum de poezie al Ancăi Mizumschi, “Versouri” va apărea în cursul anului 2010 la Editura Humanitas, cu ilustraţii grafice aparţinându-i artistului plastic Petru Lucaci.

El reprezintă cel de al treilea volum din proiectul poetic al Ancăi Mizumschi. Ca şi în cazul precedentelor volume, acest ciclu de versuri se coagulează într-o temă centrală, pe care poeta o defineşte, încă din motto, ca fiind lumea din spatele lumii, versoul lucrurilor aşa cum le ştim, accesul la transcendent fiind posibil datorită vocaţiei poetice şi folosirii textului ca vehicul.

Împreună cu primele două volume din această trilogie poetică: “Poze cu zimţi”, Brumar, 2008, „Anca lui Noe”, Humanitas, 2009, „Versouri” asigură o coerenţă de tip special prin atmosfera comună. Din punct de vedere grafic, ideea de palimpsest, de urzeală a lumii este asigurată cu aplecată migală de comentariului fin şi avizat din „Clarobscur”, realizat de Petru Lucaci.

Gândit ca o încheiere a unei etape de poezie nouăzecistă, acest ultim volum din trilogia poetică a Ancăi Mizumschi, se subscrie declaraţiei de tip ars poetica, exersată şi în celelalte două volume, dar temele reluate devin mai ample, mai profunde, asociind luciditatea cu o senzorialitate aparte care ilustrează în egală măsură maturitatea poetică dar şi dorinţa irepresibilă de explorare, ambele fiind caracteristice poetei. În final, asocierea versuriverso-uri, trece dincolo de ludic şi se constituie pentru cititor într-o invitaţie:  aceea de a ridica chiar şi preţ de o secundă colţul perdelei, sau a privi prin canava la tot ce există, cu siguranţă dincolo, în spatele lumii.

Număr de vizualizări :2270


One Comment to “„Versouri” sau încheierea trilogiei Ancăi Mizumschi”

  1. […] Anca este o mare poetă, din punctul meu subiectiv de vedere. Nu ştiu dacă e prezentă aici, la Reşiţa, la Festival, n-am reuşit să găsesc lista participanţilor, dar poemele ei dau chenar şi culoare caietului festivalului. Share this:StumbleUponDiggRedditEmailFacebookTwitterLike this:LikeBe the first to like this post. […]

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro