spot_img

Corina Şuteu, preşedinte EUNIC New York

De curând, a avut loc cea de-a XIII-a reuniune oficială a conducătorilor institutelor şi centrelor culturale europene din New York. Astfel, Corina Şuteu, directorul Institutului Cultural Român din New York a fost aleasă pentru un mandat de preşedinte al organizaţiei EUNIC New York, reţeaua institutelor culturale din Uniunea Europeana prezente în Statele Unite ale Americii.

EUNIC (European Union National Institutes for Culture) este o reţea a institutelor culturale naţionale din Europa, constituită la Praga în 2006 şi condusă în 2010 de către preşedintele Institutului Cultural Român, Horia-Roman Patapievici. Filiala EUNIC New York a fost înfiinţată în 2007, reunind organizaţii culturale din 14 ţări ale Uniunii Europene activând în Statele Unite ale Americii, printre care se numără British Council, Institut Français, Goethe Institut, Instituto Cervantes, Institutul Italian de Cultură, Institutul Cultural Finlandez, Scandinavia House, Consulatul General al Elveţiei, Forumul Cultural Austriac, Consulatul General al Sloveniei, Institutul Cultural Polonez, Institutul Ceh, Centrul Cultural Maghiar etc. EUNIC New York are vocaţia de a încuraja colaborarea dintre institutele naţionale ale ţărilor Uniunii Europene şi de a deveni o voce culturală recunoscută Statele Unite ale Americii.

Propusă pentru această funcţie de către Gabriele Becker, director al Goethe Institut New York şi preşedinte al EUNIC New York în perioada 2008-2009, candidatura Corinei Şuteu a fost salutată de către Andreas Stadler, directorul Forumului Cultural Austriac, ţară care a deţinut preşedenţia EUNIC New York în 2007. Andreas Stadler a subliniat calitatea impresionantă a colaborărilor pe care Corina Şuteu le-a angajat în ultimii patru ani cu partenerii europeni şi americani. Ataşatul cultural italian Giovanni Desantis a remarcat de asemenea importanţa alegerii unui preşedinte dintr-o ţară europeană latină, şi a Corinei Şuteu în mod special, ceea ce va încuraja membrii portughezi, spanioli şi italieni să colaboreze în cadrul reţelei EUNIC New York mult mai activ. În plus, alegerea a dat prilejul institutelor din Europa Centrală şi de Est să-şi manifeste satisfacţia pentru desemnarea în acest post a unui coleg reprezentant al regiunii lor.
Institutul Cultural Român din New York este unul dintre membrii fondatori ai filialei EUNIC New York şi printre cei mai activi membrii ai reţelei, participând în ultimii trei ani la numeroase proiecte organizate în cadrul acesteia, precum: Simpozionul, seria de ateliere academice şi publicarea volumului „East Coast Europe” (2008), având ca tematica imaginea Europei în exteriorul continentului, cu un accent asupra percepţiei de pe coasta estică a Americii, cât şi percepţia din interiorul Europei din a sa „coasta estică” – Europa de Est; Festivalul de film european „Disappearing Act” (aprilie 2009 şi aprilie 2010); Simpozionul „Islam in Europe” (9-11 iunie 2009), ce a avut loc la prestigioasa New York Public Library, în cadrul unui amplu festival institulat „Muslim Voices: Arts & Ideas” (5-14 iunie 2009), co-organizat de Asia Society, Brooklyn Academy of Music si New York University – Center for Dialogue; masa rotundă „1989/2009: Achievements and Challenges for Civil Society in Central and Eastern Europe” (7 octombrie 2009) cu participarea lui Emil Brix, Presedinte EUNIC în 2007, în prezent Directorul Departamentului de Politici Culturale, Ministerul Afacerilor Externe al Austriei, Martin Palous, Ambasador al Republicii Cehe pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite, moderată de Corina Şuteu, director ICR New York.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508