spot_img

Ringul de vorbe, un show cultural

Astăzi, 10 martie 2010, ora 20:00, în Shelter Pub (str. Şelari nr. 17) din Bucureşti, la etaj, va avea loc prima ediţie a show-ului cultural Ringul de Vorbe. Invitaţi Valeriu Mircea Popa, Stoian G. Bogdan şi ultimul înscris, Cătălin Konig Găian.

Invitaţii vor trebui să treacă diverse probe speciale, cu ajutorul publicului, şi să obţină un punctaj cât mai mare din partea juriului (stabilit de organizatori la începutul serii) pentru a câştiga premiul de 100 RON pus în joc, cât şi respectul celor prezenţi în sală. Moderatorii sunt Andrei Ruse, Felix Nicolau şi Gelu Vlaşin.

La sfârşitul lui 2009, prin octombrie – noiembrie, nu mai ţin minte exact, la sfârşitul unui cenaclu plictisitor (pentru că, recunosc, de-aici au pornit toate, de la faptul că adormim pe capete când vine vorba de un eveniment cultural, noi ăştia cât de cât implicaţi în acest domeniu, dap-ăi alţii din afară…), Felix Nicolau mă-ntreabă dacă am câteva minute, pentru că are o idee grozavă. Îl ascult, evident, era vorba de un nou concept pentru ce se întâmplă pe la noi, în ultimul timp, un fel de Slam Poetry, cum l-a şi numit, o înfruntare a cel puţin doi scriitori, mizând pe reacţiile şi implicarea publicului. Mi-a plăcut, am notat şi i-am spus c-o să-i dau un semn cât de curând, fie să-l ajut să demareze (pentru că să începi ceva de unul singur, unde mai e implicată şi puţină sau mai multă literatură, e ca o mâncare proastă, fără sare şi piper), fie să mă alătur şi eu evenimentului.

Iniţial aş fi vrut să începem în februarie, dar cum până atunci nu am putut pune la punct toate detaliile şi evenimentul nostru era puţin schilod, atât cu Slam-ul, cât şi cu lecturile, am început să caut parteneri şi oameni care să mă ajute în acest demers, i-am povestit toate astea vecinului şi prietenului meu, Gelu Vlaşin, care s-a arătat foarte încântat şi mi-a oferit tot suportul său. Ce nu ştiam eu este că şi Gelu vroia să-şi deschidă propriul său eveniment, având deja o sală profesionistă pentru asta şi nişte idei foarte bune, un fel de mix cultural.

De-aici, Ringul de Vorbe a luat o cu totul şi cu totul altă întorsătură. Au apărut probele speciale, am transformat seara într-un show (unde este şi mult divertisment), şi, după o excursie la Piteşti, l-am convins pe Gelu să ni se alăture proiectului.

Şi iată că pe 10 martie 2010, de la 20:00, în Shelter, are loc prima ediţie a Ringului de Vorbe, cu mine, Felix Nicolau şi Gelu Vlaşin. Un eveniment altfel.” spune Andrei Ruse despre cum ia naştere un eveniment cultural, atunci când nu te aştepţi să-ţi pice din cer.

Am vrut să aflăm şi opinia celui de la ale cărui idei a pornit proiectul, scriitorul Felix Nicolau: “Ideea Ringului de vorbe mi-a venit după ce am scris un articol despre slam poetry. Şi, după experienţa cenaclurilor moderate sau doar frecventate, mi-am zis că trebuie să fac ceva mai viu, mai liber şi cu multă improvizaţie. N-am ţinut deloc ascuns planul meu. L-am discutat cu mai mulţi scriitori, dar numai Andrei Ruse l-a prins din zbor. Împreună am rafinat conceptul. El urma să facă interviuri încrucişate, eu veneam cu partea de recitare, lectură, improvizaţie poetică. Apoi Andrei mi l-a propus pe Gelu Vlaşin, căruia i-a revenit partea de joc şi interacţiune cu publicul. Sper ca Ringul de vorbe să refacă legătura dintre literatură şi publicul interesat de carte. De aceea juriul de la această competiţie va fi alcătuit ad-hoc din oamenii din sală. Îmi doresc să arăt că literatura poate face spectacol fără să decadă în produs comercial de serie. Nu-mi pot închipui cultura în afara inteligenţei. Poţi fi profund, dar şi capabil să-ţi seduci publicul. Unde ne plasăm? Undeva între spectacolul de teatru şi cel de stand-up comedy. Numai că la noi spectatorii sunt invitaţi să ia atitudine, să se implice. În cele din urmă, facem apostolat în materie de gust, nu?”

Evenimentul Ringul de Vorbe este susţinut de Reţeaua Literară şi FDL.ro. Intrarea 10 RON.

Număr de vizualizări :1581

Articole recomandate

5 COMENTARII

  1. La Berlin, de ex., au loc aproape zilnic astfel de manifestari, denumirea e „poetry slam”, deci un pic invers :). au un mare succes de public, ceea ce e posibil sa ajunga se se-ntample si la noi. cu 2 conditii: pretul de intrare la jumatate fata de cel fixat, in momentul de fata, de organizatori si o sala mai mare (cu acustica asa cat de cat).

  2. DDM, sa stii ca nu numai la Berlin, dar peste tot in Europa, cel putin mai in vest slam poetry-ul e foarte bine dezvoltat. E un curent care sper sa prinda si la noi publicul. Asta a fost doar prima editie si pot spune ca trebuie continuat, a iesit binisor desi cred ca la urmatoarele editii va iesi mult mai bine. Incepe publicul sa se prinda cam despre ce e vorba in slam.
    Initiativa lui Felix e laudabila si merita sa se dezvolte cat mai mult.

  3. într-adevăr, publicul occidental are ocazia să aplaude poezia, nu doar s-o citească. În Germania (şi sigur că nu numai) au loc zilnic concursuri de poetry slam şi oamenii din baruri o ascultă şi o aplaudă – o literatură mult mai comunicativă, dar mai puţin literară. O literatură din ce în ce mai departe de literatură (unii au si numit poetry-slam-ul moartea poeziei). Dar cu o astfel de bază solidă (cititorii/ascultătorii care o aplaudă) s-ar putea şi (re)apropia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508