Maneaua întoarsă pe toate feţele în Conferinţele de la Şosea

mart. 24th, 2010 | By | Category: Eveniment

Astăzi, 25 martie 2010, ora 18:00, la Clubul Ţăranului, se va dezbate tema “Maneaua: Istorie, alcătuire, rosturi, înţelesuri”.
Maneaua este un fenomen de largă amplitudine socială şi totodată obiectul unor dezbateri publice reiterate periodic, cu o patimă care blochează înţelegerea sa reală. Conferenţiarii de la Muzeul Ţăranului –Anca Giurchescu (Danemarca), Speranţa Rădulescu, Costin Moisil, Florin Iordan şi Mirela Radu – vor încerca descrierea sa etnografică, punctată cu o seamă de interpretări etnologice care îi vor ajuta să răspundă la întrebări preocupante pentru români:

– Ce este maneaua? Este ea un fenomen vechi sau nou?
– Care sunt semnificaţiile sociale pe care le încifrează?
– Cine creează manelele? Cine le ascultă? Cine le respinge şi de ce?
– Sunt manelele ţigăneşti?… sau româneşti? … sau pan-balcanice?

Conferenţiază: Anca Giurchescu (etnocoreolog) şi Speranţa Rădulescu (etnomuzicolog)
Participă: Costin Moisil, Florin Iordan (cercetători Muzeul Ţăranului Român) şi Mirela Radu (Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti)
Moderator: Vintilă Mihăilescu (director Muzeul Ţăranului Român)

Muzeul Ţăranului Român – cunoscut pe vremuri şi ca Muzeul de la Şosea –  va continua şi în cursul anului 2010 ciclul său de conferinţe vizând dezbaterea publică a problematicii vaste a tradiţiilor în cultura română actuală. Conferinţele se adresează publicului larg, în mod special tinerilor specialişti din domeniile umaniste şi se organizează în fiecare lună, la Clubul Ţăranului.

Număr de vizualizări :959


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro