Tiberiu Soare revine la Filarmonica Brașov

Filarmonica Brașov are bucuria de a-l primi din nou pe maestrul Tiberiu Soare, unul dintre cei mai apreciați dirijori români, pentru două evenimente muzicale speciale ce vor marca luna aprilie.

Primul concert, programat joi, 10 aprilie 2025, ora 19:00, aduce o schimbare de decor inedită: orchestra Filarmonicii Brașov face un popas la cinema, mai exact la Cinema ONE din Coresi Shopping Resort Brașov. Publicul este invitat să pătrundă în lumea magică a coloanelor sonore prin evenimentul „Sunetul Marilor Filme”, dirijat de Tiberiu Soare. Programul serii include muzică emblematică din producții cinematografice celebre, precum Star Wars, Mission: Impossible, The Gladiator și multe altele – o seară dedicată emoției și spectacolului sonor care îmbracă marile ecrane.

O săptămână mai târziu, în Joia Mare, pe 17 aprilie 2025, de la ora 19:00, maestrul Soare va urca din nou la pupitrul orchestrei brașovene pentru Concertul Simfonic din Joia Mare, ce va avea loc în Sala Mare a Filarmonicii. În această seară solemnă, publicul va asculta lucrarea „Ultimele șapte cuvinte ale Mântuitorului pe Cruce” de Joseph Haydn, în versiunea originală pentru orchestră.

Comandată în anul 1786 pentru serviciul religios din Vinerea Mare la Oratoriul „Santa Cueva” din Cádiz, Spania, această capodoperă a fost publicată un an mai târziu și interpretată în marile orașe europene precum Paris, Roma, Berlin și Viena. Haydn a realizat ulterior și alte versiuni ale acestei lucrări: pentru cvartet de coarde, pian solo și, în cele din urmă, o versiune oratorică cu cor și soliști vocali. Este remarcabil faptul că un compozitor își publică propria creație în trei versiuni distincte — o dovadă clară a prețuirii pe care Joseph Haydn o purta acestei partituri.

Cele șapte secțiuni centrale ale lucrării sunt inspirate de cele șapte expresii atribuite lui Iisus pe cruce, fiecare mișcare fiind concepută ca o meditație lentă. Acestea sunt încadrate de o Introducere solemnă și de o încheiere dramatică, denumită „Cutremurul”, inspirată din Evanghelia după Matei — o încheiere zguduitoare, ce completează puternic paleta emoțională a lucrării.

Concertul face parte dintr-o serie amplă de evenimente camerale și simfonice desfășurate în luna aprilie la Filarmonica Brașov.

Pe marți, 8 aprilie 2025, de la ora 19:00, cvartetul Gaudeamus — ansamblul de coarde al Filarmonicii Brașov® — va susține un recital în Sala Mică, cu un program ce reunește două lucrări esențiale ale clasicismului vienez: Cvartetul de coarde op. 20 nr. 5 de Joseph Haydn și Cvartetul de coarde nr. 14 în Sol major „Primăvara” KV 387 de Wolfgang Amadeus Mozart. Interpreții serii: Lucia Neagoe (vioara I), Raluca Irimia (vioara a II-a), Leona Varvarichi (violă) și Ștefan Neagoe (violoncel).

Pe duminică, 13 aprilie 2025, tot în Sala Mică, de la ora 18:00, violonista Magdalena Suciu va susține un recital împreună cu pianistul Botond Szőcs — un duo ce promite o seară intimă și rafinată, dedicată expresiei lirice și dialogului cameristic.

În încheierea lunii, pe joi, pe 24 aprilie 2025, Filarmonica Brașov propune un concert simfonic energic, cu un program integral Camille Saint-Saëns, sub bagheta dirijorului Daniel Manase. Solistul serii va fi pianistul Răzvan Dragnea, care va interpreta Concertul pentru pian nr. 5 – „Egipteanul”. Programul este completat de Danse Macabre și Simfonia nr. 2 în la minor, lucrări care aduc în prim-plan virtuozitatea și dramatismul romantic francez.

Luna aprilie la Filarmonica Brașov este un veritabil festin muzical — o alternanță între spectaculozitate și meditație, între cinema și sacru, între intimitatea cvartetului și forța simfonică a marii orchestre.

Pe lângă toate aceste evenimente, Filarmonica Brașov a anunțat și revenirea în curând a unei noi ediții a Festivalului Internațional al Muzicii de Cameră (FIMC).

Biletele pentru evenimentele de la Sala Patria se găsesc la casieria Filarmonicii Brașov sau online pe bilet.ro

Foto concerte: Iosif Trif

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508