„Cartea pe care vrei sa o citească toți cei pe care îi iubești” prezintă perspectiva psihoterapeutei Philippa Perry despre relații și iubire

Viața se bazează pe relații și pe calitatea acestora, fie că este vorba de familie, parteneri, prieteni, colegi sau de propria persoană. Dacă reușești să ai aceste relații funcționale și echilibrate, atunci celelalte lucruri dificile pe care viața ți le pune în cale devin mai ușor de gestionat, spune psihoterapeuta Philippa Perry, în cel mai recent volum publicat în România, la Editura Trei, în colecția Psihologie practică.

Ocupând locul 1 în categoria „Bestseller” a publicației Sunday Times, ”Cartea pe care vrei sa o citească toți cei pe care îi iubești”  își conduce cititorii prin lumea emoțiilor și a conexiunilor umane complexe într-o scriitură caldă, practică și plină de umor. Pornind de la scrisorile primite la redacția Observer Magazine pentru rubrica sa, Ask Philippa, și de la cele mai frecvente întrebări precum „Cum găsești și păstrezi dragostea?”, „Ce poți face pentru a gestiona mai bine conflictele?”, „Cum poți să te deblochezi și să faci față schimbării și pierderii?”, autoarea cărții structurează cele mai importante teme în patru capitole: Cum iubim, Cum ne certăm, Cum ne schimbăm, Cum ne găsim satisfacția. În care, pe lângă exemple desprinse din situații concrete din viață, oferă explicații despre conflicte, despre modurile în care dezvoltăm diferite tipuri de atașamente, cum se pot schimba acestea când devin disfuncționale, despre navigarea în epoca relațiilor online, dar și despre conștientizare, schimbare, pierdere și cum putem să o luăm de la capăt în căutarea unor relații semnificative. 

Ceea ce sper eu să facă această carte este să te ajute să-ți înțelegi propriile sisteme timpurii de credințe și de adaptare și să conștientizezi mai bine unde te ajută ele și unde au nevoie să fie actualizate. Gândește-te la conștientizarea de sine ca la un fel de a ști să te localizezi pe o hartă: dacă nu știi de unde ai plecat, nu poți să-ți dai seama cum să ajungi unde vrei să ajungi”, precizează autoarea.  

În ceea ce privește schimbarea și munca depusă cu sine în această direcție, ea împărtășește cu cititorii săi și propria poveste de viață, marcată de o dislexie nediagnosticată până la maturitate, bazată pe tulburare de procesare auditivă. „Acest lucru înseamnă că pot auzi fiecare sunet distinct, dar cu o ușoară întârziere. Până să apară toate aceste diagnostice sofisticate eram pur și simplu catalogată ca <nu prea strălucită>” pentru că citea foarte lent și nu putea silabisi. Potrivit acestei etichete, care a marcat-o pentru mult timp, ea nu ar fi putut studia niciodată într-un mediu academic, iar eșecul de a nu absolvi școala de secretare de la Oxford din St. Giles și cursurile de stenografie și dactilografie nu prevestea nicidecum o carieră bazată pe cuvintele care altădată o torturau. 

Philippa nu a renunțat însă la dorințele sale și, după cum mărturisește în carte, și-a păstrat locurile de muncă, a învățat și s-a format în domeniul psihoterapiei, a scris lucrări științifice, a prezentat documentare, podcasturi și emisiuni radio, alături de rubrica săptămânală din Observer, și a scris patru cărți. 

Printre ele se numără și „Cartea pe care vrei sa o citească toți cei pe care îi iubești (și poate câțiva dintre cei pe care nu-i iubești)”, o carte pentru „toți cei care iubesc și se străduiesc să-și depășească suferințele din trecut în căutarea împlinirii”.

Philippa Perry este psihoterapeută, consilier pe probleme sentimentale la revista The Observer, scriitor liber profesionist și prezentator la radio și televiziune. Cartea sa dedicată părinților, Cartea pe care v-ați fi dorit să o citească părinții voștri, care s-a situat pe locul 1 în topul celor mai bine vândute cărți ale ziarului Sunday Times, a fost publicată în 2020 la Editura Trei. 

A mai scris, de asemenea, volumul „How to Stay Sane (The School of Life)” și „Couch Fiction: A Graphic Tale of Psychotherapy”, ilustrată de fiica sa, Flo Perry. 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508