”Aligri si cele patru anotimpuri”, vol. I – ”Anria” – o aventură fantastică pe Tărâmul Iernii veșnice

Când ai suficient de mult curaj și curiozitate, aventura te așteaptă pretutindeni! Este ceea ce constată pe propria piele Aligri, eroina romanului – tetralogie pentru copii „Aligri și cele patru anotimpuri” de Alina Lavinia Grigoraș, publicat de Editura Leviathan, în ediție de lux. Cu desene realizate chiar de fiica autoarei, Eva-Katerina Buțu, primul volum al tetralogiei, Anria, invită cititorii mai mici și mai mari într-o „călătorie fantastică pe tărâmul iernii veșnice” – după cum se spune în cuvântul introductiv. 

Deși aflată abia în prima decadă a vieții ei, Aligri, o fetiță inteligentă și curajoasă, descoperă că nu mai departe de propria grădină, în spatele caisului pe care-l știa dintotdeauna, se deschide un tunel sub formă de spirală, o poartă magică spre un alt univers. Și nu îi este teamă să facă primii pași într-o aventuroasă călătorie, pentru că are alături un bun prieten și aliat – pe Boticelli, un motan un pic supraponderal, cu ochii verzi de smarald, pe care fetița l-a primit cadou la cea de-a treia aniversare. Acesta reprezintă debutul romanului care-i va purta pe micii cititori într-o lume fantastică, populată cu ființe neobișnuite, cu obiceiuri bizare. Călăuzită de Bibliotecus, un anriș bibliotecar plin de tact și înțelepciune, Aligri ajunge în Palatul Crăciunului, unde tronează Bradul Cosmic, care ține în echilibru întregul univers al celor patru anotimpuri. Doar că, scăpat din ochi pentru doar câteva momente, Boticelli face o trăsnaie pisicească – obișnuită pentru el, nemaiîntâlnită în ținutul Anria: încurcă ițele Bradului Cosmic, pentru că nu rezistă tentației de a se juca cu ghemele de sub el! Astfel, Aligri împreună cu Bibliotecus trebuie să treacă prin cele 9 districte ale Ținutului Iernii ca să ajungă la Al Zecelea Pod de Gheață. Acolo va căpăta o bagheta magică ce poate descâlci firele iernii și ispăși boacăna motanului buclucaș! 

    „Putem găsi mari povești și în cărți mici”

Cu o imaginație uimitoare, Alina Lavinia Grigoraș construiește în Anria o lume fantastică, guvernată de reguli proprii și populată cu ființe nemaiîntâlnite nici chiar în lumea basmelor (obișnuite). În călătoria inițiatică prin cele patru anotimpuri – Anria, Primavera, Verania și Tomnera – care debutează cu iarna, Aligri întâlnește Coloși de Gheață care se hrănesc cu note muzicale, oameni de zăpadă care și-au câștigat dreptul de a fi multicolori prin proteste de stradă, Brazi comandanți de oști și pinguini precum Pinguicci, cu un talent real de designeri vestimentari. Anria și pisica non-combatantă Boticelli nu au încotro și înfruntă alături de Bibliotecus dictatori ca Viforul și soția lui malefică,
Vifornița, dar și pe odraslele lor – Crivățul, Ciclonul, precum și pe
alți crunți soldați ai Iernii, Viscolul, Gerul și Țurțurii de Gheață.

Fiecare district în care pătrund cei trei aventurieri le scoate în cale provocări dincolo de imaginație. Cum reușesc o fetiță de numai 10 ani împreună cu motanul ei cam leneș, cu gândul numai la lăptic și un anriș bibliotecar – un fel de elf, dar cu stofă mai mult de sfătuitor decât de războinic – cum reușesc să țină piept unei adevărate urgii dezlănțuite? Chiar și Boticelli, cu toată stăpânirea de sine tipic pisicească simte cum i se face „blana măciucă” la vederea păsărilor trădătoare, a unicornilor care fură pași, a dârdâiașilor, vătrăiașilor și altor ființe stranii de pe tărâmul iernii veșnice. 

Într-un stil cu mult umor, cu o imaginație care explodează într-o cascadă de aventuri care, cu siguranță, vor ține cititorii cu sufletul la gură, gașca neobișnuită de prieteni este testată dincolo de orice limite. Generozitatea, bunătatea, înțelepciunea, empatia și altruismul sunt armele cele mai eficiente care pot fi folosite în încleștarea pe viață și moarte care cuprinde regatul înghețat al iernii. 

Micii cititori vor avea ce învăța de la Aligri, care trebuie să pună la bătaie toate cunoștințele căpătate la școală și întreaga experiență din cei 10 ani de viață ca să îndrepte greșeala cu adevărat de proporții cosmice făcută de motan. Acesta din urmă, deși necuvântător, are o personalitate seducătoare, care se conturează tot mai puternic pe măsură ce aventurile se întețesc. 

Călătoria lui Aligri în Anria, în primul volum al tetralogiei „Aligri și cele patru anotimpuri” le demonstrează cititorilor într-un mod atractiv, palpitant, că o fetiță poate schimba cursul evenimentelor lumii chiar dacă are numai 10 ani. „Putem găsi mari povești și în cărți mici”, spune la un moment dat Bibliotecus sugerând că aventurile celor trei prieteni pot deveni sursă de inspirație atât pentru cei mici, cât și pentru cei mai mari. Multe inimi de gheață se pot topi în fața hotărârii lui Aligri de a pune din nou ordine într-un univers cuprins de război, chiar dacă acest lucru înseamnă să treacă prin probe dificile împreună cu motanul ei. 

Aventurile fetiței în Anria, ținutul iernii, se încheie cu un promițător „Va urma”, desigur, dificil de așteptat de cititorii care vor dori să descopere cât mai curând aventurile lui Aligri și ale lui Boticelli în ținutul următor, cel al Primăverii eterne.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508