spot_img

”Ly și Sofi hoinare prin timp” de Daniela Ulieriu și Raluca Ardeleanu

Lansare de carte, discuție & sesiune de autografe

Sâmbătă, 12 octombrie, la ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), va avea loc lansarea volumului Ly și Sofi hoinare prin timp (colecția Junior, Editura Polirom 2024) de Daniela Ulieriu și Raluca Ardeleanu, în prezența autoarelor.

Prezintă elevii: Raluca Balabeș, Yannis Ifrim, Alessia Sârbu, Ioana Turloi, clasa a VI-a B, prof. Claudia Smărăndoiu, Școala Gimnazială, Nr. 311, București

Moderatoare: Nona Rapotan

Despre carte

Cu ilustraţii de Carmen Parii

Vârsta recomandată 10+

Ly și Sofi, două fetiţe de doisprezece ani, se dau în leagăn, ca de obicei, în părculeţul dintre blocuri, când se trezesc… teleportate la sute de ani în timp, într-o ţară unde totul e în oglindă. Acolo le cunosc pe Ly și Sofi-din-viitor, care le încredinţează o misiune extrem de importantă. Astfel, fetele pornesc într-o călătorie fantastică prin timp și spaţiu, folosind niște ceasuri inteligente care le ajută să străbată epoci apuse ale civilizaţiei noastre și, mai ales, să întâlnească personaje de excepţie ca reginele Hatshepsut, Zenobia, Elisabeta I, Maria Stuart sau Maria a României și împăraţi, domnitori ori mari căpetenii precum Qin Shi Huang, Constantin Brâncoveanu sau Tacankpe Luta. Cu umor și suspans, cartea le dezvăluie micilor cititori aspecte mai puţin cunoscute din istoria antică, medievală sau contemporană.

Globe-trotter și jurnalist, Daniela ULIERIU a călătorit în peste 80 de ţări. A petrecut câţiva ani în Camerun, unde a cunoscut-o pe prinţesa africană Ly Ma Bat Ngoup („Ly, cea care poartă pielea de panteră”), pentru care a coordonat două cărţi – una despre perlele africane și alta despre Ndop, ţesătura regilor și a societăţilor secrete cameruneze. Astfel a avut șansa să participe la diferite ceremonii și ritualuri sacre ale etniei bamileke: de trecere, de încoronare, la dansul măștilor elefant. Când fetiţa ei era mică, Daniela îi spunea seara povești în care șerpii cu două capete se rătăceau prin piaţa Domenii, panterele mâncau mere cu morcovi și biscuiţi, hipopotamii dormeau măcar trei ore la prânz, iar elefanţii vorbeau în versuri și se plimbau prin parcul Herăstrău. Încurajată de reacţiile ei, Daniela a început să scrie cărţi pentru copii. În 2022 i-a apărut la Editura Arthur cartea Prinţesa și perla, povestire de inspiraţie africană. Iar acum a scris împreună cu prietena ei cea mai bună prima parte a seriei „Ly și Sofi descurcă ițele timpului”. Daniela a publicat și trei romane. Lucrează la cel de-al patrulea și continuă să scrie pe blogul ei (danielaulieriu.ro), unde pot fi găsite impresiile sale de călătorie.

Medicul stomatolog Raluca ARDELEANU a decis, după o carieră în marketing și alte proiecte personale, să dea glas unei vechi pasiuni. Dorinţa de-a crea a făcut parte din povestea vieţii sale încă din școala generală. La orele de limba română, spunea în faţa clasei basme inventate pe loc, pe care susţinea că le-a citit în volumele Bibliotecii pentru toţi. Personaje fantastice căpătau, prin vocea ei, destine miraculoase și neașteptate. Printre lecturi obligatorii, fișe, compuneri și comentarii, mai scria câte-o poezie sau câte-o scurtă nuvelă, lăsându-și imaginaţia să zboare către alte meleaguri. O inspira istoria, mai ales Egiptul Antic. Pe urmă au venit examenele, încercările, maturitatea, jobul, familia, iar caietele cu creaţii au rămas în pod, în lada cu jucării. Apoi s-au pierdut. Dar imaginaţia Ralucăi nu a stat liniștită: a creat campanii interesante la muncă, a cochetat cu arhitectura și designul interior, a construit. Ca acum, la îndemnul surorii ei de suflet, Daniela Ulieriu, să se apuce serios de scris. Și să debuteze, în duet, cu acest volum, parte a unei trilogii de aventuri. Și nu numai. Câteva alte proiecte literare își așteaptă desăvârșirea.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508