- Timp de trei sesiuni, care conțin și ateliere practice, cursul oferă o abordare științifică a meditației, analizând efectele pozitive, atât fiziologice, cât și neurologice, asupra stresului.
„Meditația și mindfulness sunt folosite din ce în ce mai mult atât în practica medicală, cât și pentru bunăstarea personală. Un studiu metareview recent arată că diferitele forme de meditație s-au dovedit extrem de eficiente în tratamentul diferitelor forme de anxietate (66% din studiile incluse în metareview) sau în prevenția depresiei (53% din studiile analizate)”, afirmă Dr. Emil Toescu, PhD (Oxford), care pe 28 septembrie va fi prezent în România pentru a susține, în premieră, cursul „Meditație și Mindfulness – Baze (neuro)științifice”, în cadrul clinicii de psihomatică Sens.
Cursul, care se va desfășura pe perioada a trei întâlniri (28 septembrie, 5 și 12 octombrie), se adresează atât specialiștilor în domeniul sănătății, cât și celor care doresc să afle despre beneficiile acestor practici, pentru sănătatea psihică și fizică. Cu o structură care cuprinde trei prelegeri și trei ateliere practice, „Meditație și Mindfulness – Baze (neuro)științifice” își propune să ofere participanților o abordare științifică a meditației, analizând efectele fiziologice și neurologice pozitive ale acesteia, precum și anumite modele de intervenție clinică bazate pe practica meditației, pornite de la modelul MBSR (Mindfulness-based Stress Reduction). Din această perspectivă, cursul oferă înțelegerea părții științifice pe care se bazează meditația și a rezultatelor pozitive, documentate științific și înregistrate de această practică, într-o multitudine de contexte. „MBSR (Mindfulness-based Stress Reduction) este o intervenție clinică propusă de Prof. Jon Kabat-Zinn în anii 1970-80, la University of Massachusetts Medical Center, intervenție care s-a dovedit extrem de folositoare în numeroase contexte clinice. O bună parte din acest succes se datorează faptului că această intervenție este bazată pe o serie de răspunsuri biologice (neuro)fiziologice. Acest mini-curs introductiv își propune să treacă în revistă dovezile științifice acumulate în ultimele decenii cu privire la efectele biologice activate de acest tip de intervenție. În același timp, sesiunile practice reprezintă o formă de introducere a acestor tehnici de meditație, cu speranța ca cei interesați să le poată include atât în viața personală de zi cu zi, cât și în practica profesională”, adaugă Dr. Emil Toescu, profesor la Universitatea Birmingham din Marea Britanie, care precizează că fiecare curs se adresează unui topic de interes, cum ar fi: „Stresul și răspunsuri fiziologice la stres” și inclusiv relația corp-minte, care este un fundament al înțelegerii științifice a efectelor induse de meditație, „Efectele fiziologice și neurofiziologice ale meditației” și „Modele medicale și rezultatele clinice ale intervențiilor bazate pe mindfulness”. Acestea sunt urmate de trei sesiuni practice despre „Experiența momentului și respirația”, „Conectarea directă cu corpul” și „Bunătate („kindness”) și compasiune: deschiderea către suferință”.
La rândul său, Marius Marițescu, fondator al Clinicii Sens și psihoterapeut analitic, format la Institutul C.G. Jung din Zürich, Elveția, precizează că: „Este o onoare și o bucurie atât pentru mine personal, cât și pentru clinica noastră, faptul că Dr. Toescu – medic neurolog și cercetător recunoscut în domeniul neuroștiințelor – a acceptat să predea acest curs la București. Dr. Toescu și-a dedicat o parte semnificativă din cariera sa științifică studiind fenomenul mindfulness și aplicabilitatea sa practică din punct de vedere clinic. Valoarea incontestabilă a acestui workshop constă nu doar în validarea științifică a fenomenului mindfulness și în punerea la dispoziție a unor instrumente eficiente pentru gestionarea stresului, dar ca elemente de intervenție clinică în lucrul cu pacienții. Dr. Toescu aduce astfel modelul MBSR, inițiat și consacrat de cercetătorul Jon Kabat-Zinn, mai aproape de comunitatea de profesioniști în domeniul sănătății mintale și fizice din România, făcându-l totodată accesibil și publicului non-specialist interesat de metodele științifice eficiente în gestionarea stresului.”
Toți cei interesați îl pot întâlni pe Dr. Toescu și pot participa la prelegerile acestuia în cadrul clinicii SENS din București, pe strada Intrarea Lt. Av. Marcel Andreescu nr. 15. Detalii legate de înscriere, cei doritori pot regăsi pe pagina evenimentului.
Dr. Emil Toescu a absolvit Facultatea de Medicină în București, România. A practicat medicina generală timp de un an și jumătate, menținând în același timp un interes activ pentru direcția de cercetare. În anul 1985 a ajuns la Universitatea din Oxford, unde a lucrat ca Asistent Universitar si Demonstrator în cadrul Deptamentului de Anatomie Umană, în timp ce finaliza un program doctoral sub îndrumarea doctorilor J.F. Morris și C.A.R. Boyd.
După finalizarea doctoratului, Dr. Toescu s-a mutat la Liverpool, pentru a lucra cu prof. O.H. Petersen, în cadrul Departamentului de Fiziologie, la Universitatea Liverpool. După ce i s-a oferit un post academic în cadrul Departamentului de Fiziologie, Dr. Toescu s-a mutat la Universitatea din Birmingham, unde a revenit la interesul său pentru neuroștiințe și și-a dezvoltat un portofoliu de cercetare, bazat pe studiul mecanismelor îmbătrânirii neuronale.
Ca parte a activității academice, Dr. Toescu a organizat și continuă să participe la o varietate de reuniuni și simpozioane științifice internaționale, de la întâlniri organizate sub auspiciile unor societăți științifice, precum Physiological Society sau British Neuroscience Association sau organisme internaționale, precum Federation of European Neuroscience Societies.
Dr. Toescu continuă să mențină un interes pentru dezvoltarea instituției științifice din România, unde colaborează cu o serie de grupuri academice din mai multe orașe.