spot_img

Vernisajul expoziției ”Stupina plutitoare” de  Vasile Rață, în cadrul Art Night Venezia

Sâmbătă, 22 iunie 2024, între orele 16:00 – 23:00, în spaţiul Piccola Galleria al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, va fi vernisat cel mai recent proiect al artistului Vasile Raţă – ”Stupina plutitoare”, curatoriat de Ana Daniela Sultana. Expoziția are loc în cadrul Art Night Venezia și va putea fi vizitată până luni, 1 iulie 2024.

«Derivată din expoziţia „Albinele Mării Negre”, deschisă la galeria Arbor.art.room în primăvara anului 2023, „Stupina plutitoare” este gândită ca o instalaţie in situ care conţine lucrări de pictură, câteva schiţe ale proiectului, precum şi o lucrare din obiecte recuperate, specifică abordării conceptuale în practica artistului Vasile Raţă.  Atent la situaţia geopolitică actuală marcată de conflicte şi, inevitabil, de migraţiile rezultate, şi mai înclinat către ideea de convieţuire paşnică (a individului, a comunităţii, a naţiunii, de ce nu a umanităţii?), Vasile Raţă extrapolează problema arzătoare a apartenenţei la un anumit loc. În parcursul său artistic, Vasile Raţă a fost martor direct la mai multe regimuri şi perioade politice recente, pe care le portretizează în lucrările sale. „Stupina plutitoare”, ca o navă spaţială, este o metaforă a societăţii actuale care caută soluţii şi modalităţi de adaptare într-o epocă marcată de transformări notabile în toate domeniile. » (Ana Daniela Sultana)

Expoziţia este organizată de către Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi Asociaţia pentru cultură şi arte Arbor, în colaborare cu Primăria Veneţiei, Universitatea Ca’Foscari Veneţia, Uniunea Artiştilor Plastici din România şi Euro CulturArt, cu patronajul Regiunii Veneto. AgențiadeCarte.ro este partenerul media al evenimentului.

Vasile Raţă (n. 1966) este un artist vizual originar din Republica Moldova, stabilit la Bucureşti. S-a format la Chişinău, Moscova, Bucureşti şi Milano. Influenţată de propriul său parcurs în viaţă, dar şi de momentele sau perioadele istorice pe care le-a traversat (comunism, căderea Cortinei de Fier, post-comunism, valurile de extindere ale UE), practica artistică a lui Vasile Raţă este complexă, purtând amprenta fiecărei geografii propriu-zise sau interioare care l-a marcat. De la pictură, desen şi grafică, la obiect, land art, video, colaj şi asamblaj de inspiraţie Arte Povera, mediile de expresie artistică pe care le abordează Vasile Raţă ne dau măsura unei personalităţi artistice versatile şi inovatoare. Lucrările sale se găsesc în numeroase colecţii muzeale şi colecţii private din întreaga lume, iar vasta sa activitate expoziţională cuprinde, pe lângă un considerabil număr de expoziţii personale şi de grup, participări la bienale, târguri, festivaluri şi saloane de artă locale şi internaţionale, precum Asian Art Biennale (Dhaka, 2022), Bienala Internaţională de Pictură (Chişinău, 2021, 2019, 2017), Salonul Naţional de Artă Contemporană (Bucureşti, 2022, 2020), Art Safari (Bucureşti, 2017, 2015), Seoul International Art Festival (Seoul, 2009, 2007) şi International Artistic Flags Festival (Novi Sad, 2005), pentru a menţiona doar câteva.  Totodată, Vasile Raţă deţine un impresionant palmares de titluri onorifice, premii şi diplome, obţinute pentru activitatea sa artistică şi pentru contribuţia sa la dezvoltarea artelor, cel mai remarcabil  în acest sens fiind titlul onorific „Maestru în Artă”, conferit în 2022 de către preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu. 

Ana Daniela Sultana este curator, consilier artistic şi columnist. Licenţiată în filologie şi în ştiinţele comunicării, a absolvit un master în curatoriat la Universitatea de Artă Aplicată din Viena. În prezent, pregăteşte o teză de doctorat cu titlul „Poetica textului curatorial” la Universitatea din Bucureşti. Scrie comentariu de artă pentru revista ARTA, Orizonturi Culturale Italo-Române şi pe www.agentiadecarte.ro. Colaborează cu instituţii precum Centrul Cultural Internaţional de la Cracovia, ICR Viena, ICR Istanbul, Forumul Cultural Austriac Bucureşti, creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul de Artă din Timişoara, Kunsthalle Feldbach, Aluniş Art Center şi cu numeroase galerii de artă contemporană.

Asociaţia pentru cultură şi arte Arbor (https://www.arborinstitute.eu/) s-a remarcat pe scena cultural-artistică printr-un  program amplu de promovare a creaţiei artistice basarabene, cu scopul dezvoltării mobilităţii culturale între Republica Moldova, România şi alte state europene. Vizând mai multe domenii artistice, Arbor a organizat peste 35 de expoziţii de artă, atât în spaţiul pe care îl deţine în Bucureşti, Arbor.art.room, cât şi în alte galerii, centre culturale, biblioteci sau muzee din Republica Moldova şi din România. De asemenea, asociaţia a iniţiat proiecte educative, de promovare a culturii scrise şi a artei spectacolului, în parteneriat cu importante instituţii publice şi private. Arbor a lansat prima platformă de artă în realitate virtuală (VR) din România şi Republica Moldova, www.theopen-art.com, unde pot fi accesate expoziţii de artă cu lucrări ale unor cunoscuţi artişti contemporani din Republica Moldova şi România. 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508