spot_img

 ”Perșii. Epoca Marilor Regi”, o istorie originală a primei superputeri a lumii

O istorie a Persiei altfel decât tot ce s-a scris până acum, cu o perspectivă proaspătă și îndrăzneață, bogat documentată și redactată cu har de povestitor este ceea ce oferă Lloyd Llewellyn-Jones cititorilor săi în cartea ”Perșii. Epoca Marilor Regi” apărută la Editura Trei, salutată cu entuziasm de celebrul istoric Simon Sebag Montefiore. 

Profesor la Universitatea Cardiff, director al Programului Iranul Antic de la Institutul Britanic de Studii Persane, Lloyd Llewellyn-Jones spune o poveste a Persiei diferită de tot ce s-a scris până acum, pentru că folosește izvoare autentice indigene. În general, ce se știa despre marele imperiu persan provenea din relatările grecești din Antichitate, frecvent imparțiale, consideră istoricul galez. Astfel, noutatea pe care o aduce cartea lui Llewellyn-Jones este că redă „povestea necunoscută a Persiei. Este versiunea persană a istoriei Persiei” – o împletire de informații cu caracter de noutate și o reconstituire atentă, plină de culoare a vieții de zi în epoca marilor regi.  

Acoperind o perioadă de aproape 900 de ani, de la  sosirea în Platoul Iranian și până la cucerirea lor de către Alexandru Macedon, Perșii. Epoca Marilor Regi surprinde ridicarea unui imperiu sofisticat, puternic economic și militar, unic din punct de vedere cultural. De la originile lor modeste, ca societate tribală din provincia numită azi Fārs, perșii au cucerit teritorii extinse, au ajuns să domine mapamondul și să fie prima superputere a lumii. 

În debutul cărții sale, Lloyd Llewellyn-Jones parcurge istoria politică a imperiului Iranului antic, urmărind cum a fost construită identitatea poporului, cum a apărut imperialismul persan și surprinde șirul de evenimente care au transformat Persia în prima superputere. Cei care au făcut posibile acestea, familia regală a Ahemenizilor, este, de asemenea, în centrul atenției autorului, care inserează în istoria sa și o poveste despre ambiție și vieți puse în slujba puterii: „Este și istoria uneia dintre marile familii disfuncționale ale lumii. Ahemenizii au întrecut cu ușurință saga familiilor York și Lancaster din imaginația lui Shakespeare, poveștile familiei Borgia de la Vatican sau ale Romanovilor din Rusia. Istoria Ahemenizilor este o telenovelă epică despre ambiție pură, trădare, răzbunare și crimă — din toate punctele de vedere, istoria lor este un Eu, Cladius împărat de Robert Graves, redat într-un decor oriental”, explică Lloyd Llewellyn-Jones. 

Perșii. Epoca Marilor Regi este totodată și o carte care prilejuiește o călătorie socio-culturală interesantă și exotică în lumea perșilor. Departe de a fi „barbarii din imaginarul grec”, locuitorii Iranului antic surprind prin modul de viață, la fel cum conducătorii lor dau dovadă de o mentalitate uimitor de modernă. Spre exemplu, deși stăpâneau teritorii extinse, care ajungeau până la Marea Mediterană în vest, până în India în est, până la golful Oman în sud și până în sudul Rusiei în nord, perșii nu și-au impus niciodată limba și religia popoarelor cucerite (deși controlau cu discreție bogățiile templelor). Cartea  scrisă de istoricul galez este plină de detalii care reconstituie realist atmosfera epocii și stilul de viață persan. Cititorii vor cunoaște viața mai puțin știută a regilor și reginelor și vor pătrunde într-o lume a războinicilor, concubinelor, eunucilor și colectorilor de taxe. Vor afla cum locuiau, care erau preferințele lor culinare și mentalitatea. Și un fapt interesant pentru care mulți dintre cei de azi ar putea fi recunoscători locuitorilor Persiei: pantalonii, obiectul vestimentar atât de comun în lumea modernă, au fost purtați prima dată de persani. Aceștia erau veșmântul care le reprezenta cel mai bine „moștenirea lor ecvestră lor și originile eurasiatice. Iar pantalonii erau meniți să cucerească lumea”, notează Lloyd Llewellyn-Jones. 

Cum se face că un imperiu cu influență la nivel mondial și care a definit o eră nu și-a primit „locul binemeritat în istorie?”, întreabă retoric autorul. Chiar și numele pline de semnificații ale regilor s-au transmis peste veacuri în variantă latinizată (Dārayavauș, care însemna „Cel care susține ferm binele” devine Darius). Lloyd Llewellyn-Jones consideră că situația poate fi explicată parțial prin faptul că, până în secolul al 19-lea, nimeni nu a avut acces la vreun izvor istoric scris autentic, din perioada ahemenidă. Pentru persanii istoria se transmitea mai mult ca un spectacol, prin poezii, cântece și legende. Aplecându-se asupra tuturor acestora, Lloyd Llewellyn-Jones a încercat să surprindă cât mai exact vocea autentică a Persiei pe care a redat-o într-o istorie cu o perspectivă unică.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508