spot_img

Poezie, blues și art-rock, în proiectul Cartierul LiterArt

O sufragerie intima, cu scenă de art-rock și jazz, neîncăpătoare pentru liceenii și profesorii Liceului Teoretic ”Constantin Brâncoveanu”, a propus prima secvență a show-ul de poezie și blues ”Cartierul LiterArt”, marți, 21 mai 2024, la CREART – SALA TEATRELLI din Bucureşti (Piaţa Alexandru Lahovari nr. 7). Protagoniști au fost poeții Ioana Crăciunescu, Florin Iaru și Claudiu Komartin, alături de patru adolescente de la Liceul Teoretic ”Constantin Brâncoveanu”: Barabas Agnes, Camelia Banu, Teodora Chiru și Rebecca Manta. Poezia invitaților a rezonat cu sonurile muzicale ale trupei Mike Godoroja & Blue Spirit. Amfitrionul evenimentului a fost poetul și managerul cultural Dan Mircea. Evenimentul a fost organizat de Euro CulturArt și găzduit și susținut de Primăria Municipiului Bucureşti, prin CREART – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti. 

După un intro muzical susținut de formația Blue Spirit, evenimentul a fost deschis de Dan Mircea Cipariu: ”O seară fastuoasă! – vă spune Dan Mircea Cipariu, amfitrionul acestui proiect, cARTierul literArt. Am început cu acordurile trupei Mike Godoroja & Blues Spirit, la percuție Vali Vătuiu, la clape Emanuel Gheorghe Fisă, la chitară Adi Viștaru, la bas Florin Lungu, adică trupa Blue Spirit. După cum probabil ați citit pe AgențiadeCarte.ro sau ați ascultat pe frecvențele Radio România Cultural, partenerii media ai proiectului cARTierul literArt, împreună cu Florin Iaru am mers în mai multe licee din câteva zone defavorizate cultural, în Pajura, în Grivița, Vatra Nouă sau Chitila, unde am făcut niște ateliere de scriere creativă. Am făcut o parte de improvizație și de dicteuri de poezie și, bineînțeles, și de proză. Ceva mai devreme am primit vestea că proiectul nostru, Atelierul de povești, a câștigat finanțarea AFCN, administrație care, de altfel, a finanțat și acest proiect, cARTierul literArt. Vreau să vă spun că acest proiect este realizat de Asociația Euro CulturArt, pe care o prezidez, cu sprijinul important al CREART Teatrelli, unde ne aflăm, mulțumim prietenilor de la CREART! Ne vom mai întâlni aici pe 6 iunie, când vom încheia acest proiect fastuos alături de Mike Godoroja & Blue Spirit, de elevii de la Liceul Teoretic Național și de la Liceul Greco-Catolic Timotei Cipariu și alți poeți invitați.

Florin Iaru și Ioana Crăciunescu

Vom deschide lectura noastră cu una dintre cele mai carismatice voci ale poeziei române contemporane, a cărei carte, ”Chit sau dublu”, apărută acum doi ani la editura Charmides, a luat premiul APLER, o carte din care sunt convins că Ioana Crăciunescu va citi și în seara aceasta.”

Ioana Crăciunescu: ”Am să citesc din Mon General, dar și câteva poeme din următoarea mea carte, care este un fel de jurnal al lui Sancho Panza adus la zi.” Poeta și actrița Ioana Crăciunesc a încheiat microrecitalul cu un text din volumul ”Mon Gneral”, acompaniată de acordurile formației Blue Spirit, primind un lung șir de aplauze din parte elevilor liceului ”Constantin Brâncoveanu”.

Dan Mircea Cipariu și Barabas Agnes

Dan Mircea Cipariu: ”Mulțumesc Cristinei Issa, directoarea Liceului Teoretic Constantin Brâncoveanu, pe care vă rog să o aplaudați,  profesoară de limba și literatura română. Este o minune că există o asemenea profesoară și o asemenea directoare, pentru că a fost printre puținele profesoare cu care noi am rezonat foarte bine și care au înțeles că, de fapt, aceste ateliere de lectură și scriere creativă sunt necesare și, cum spunea Florin Iaru, ele ar trebui să fie finanțate în toată țara. De altfel, eu și Florin Iaru mergem în fiecare an la Arad unde susținem mai multe ateliere de scriere creativă. Ei bine, am făcut mai multe exerciții de scriere creativă și le spuneam elevilor care participau la ateliere și ajungeau în punctul de a-și citi textele un citat din Nichita Stănescu: Bătrâne, lectură leneșă. Am ales, în ordine alfabetică, patru adolescente de la Liceul Teoretic Constantin Brâncoveanu și întâmplarea, fiica vitregă a destinului, cum ar fi spus Caragiale, face să debutăm lectura acestor patru adolescente cu o autoare perfect bilingvă, română și maghiară, Barabas Agnes, care va citi câteva dintre poemele pe care le-am lucrat la atelierele de scriere creativă.”

Barabas Agnes, elevă în clasa a X-a a Liceului Teoretic ”Constantin Brâncoveanu”, a citit poeziile ”VR” și ”VR & ochelarii purpurii”.

Mihai Zgondoiu

Evenimentul din sufrageria CREART Teatrelli a continuat cu un moment muzical susținut de formația  Mike Godoroja & Blue Spirit. Artiștii au interpretat cunoscuta melodie ”Caii din Pădurea Letea”, dar și o melodie de pe noul album, ”Blues-ul sufletului meu zdruncinat”.

Dan Mircea Cipariu: ”Vreau să vă spun că cea mai recentă carte a lui Florin Iaru, Jos realitatea!, apărută la Editura Paralela 45, a luat premiul AgențiadeCarte.ro. De altfel, nu întâmplător, am vrut să-i chem pe poeții din această seară, dar și pe cei care vor citi pe 6 iunie, fiindcă sunt unii dintre cei mai premiați poeți în ultimii trei ani de zile. În aplauzele dumneavoastră, cu un accent muzical pe care îl va da Vali Vătuiu, Florin Iaru!”

Florin Iaru: ”Vorbind înainte de eveniment, Dan Mircea Cipariu m-a sunat și m-a rugat să citesc niște poeme mai cuminți, fiindcă sunt adolescenți în sală. Asta nu înseamnă că dacă o poezie nu folosește cuvinte mai grele nu poate spune ce are de spus. Bun, poezii pentru tineret.” Florin Iaru a citit poezii precum ”Moarte primilor cubiști” sau ”Hai ku”.

Dan Mircea Cipariu: ”Am început lectura publică a celor patru adolescente de la Liceului Teoretic Constantin Brâncoveanu cu Barabas Agnes, iar acum vom continua cu Camelia Banu, din clasa a IX-a A.” Camelia Banu a citi poeziile ”Zen” și ”raiul de gheață”.

Cristina Issa și Camelia Banu

cARTierul literArt a continuat cu un nou și așteptat moment muzical marca Mike Godoroja & Blue Spirit. Formația a interpretat melodia ”Nopți în Vama Veche”.

Dan Mircea Cipariu: ”Claudiu Komartin este unul dintre cei mai importanți poeți și editori de poezie din România, din două motive: Institutul Blecher, proiectul lui de lungă durată, o anduranță absolut exemplară pentru spațiul nostru cultural și, bineînțeles, Casa de Editură Max Blecher, care cred că în fiecare an a dat un premiu pentru poezie. Chiar anul acesta, Cartea de poezie a anului 2023 a fost desemnată Kaddish, de Radu Vancu, o carte apărută la Casa de Editură Max Blecher. Cum vă spuneam mai devreme, Claudiu a câștigat premiul Nicolae Labiș pentru volumul Inoculare, Editura Cartier, 2022, și mai are o calitate, este zodia leu, la fel ca fiica mea Gloria Maria Sultana Cipariu. În aplauzele dumneavoastră, Claudiu Komartin!”

Claudiu Komartin a citi poeziile ”Oglinda fumegândă”, ”Balansoar sau despre arta poetică”, ”Poem de dragoste” și ”Patinator”.

Claudiu Komartin

Dan Mircea Cipariu: ”O invit la microfon, în aplauzele dumneavoastră, pe Teodora Chiru, elevă în clasa a X-a la Liceului Teoretic Constantin Brâncoveanu. Teodora, lectură leneșă!”

Teodora Chiru a citit poeziile ”screen touch” și ”povestea perfectă”.

Teodora Chiru

Pe scena CREART Teatrelli, Mike Godoroja & Blue Spirit au interpretat melodia ”Nopți de Sânziene”, apoi, amfitrionul evenimentului, Dan Mircea Cipariu a susținut un moment poetic, citind versuri proprii pe care le-a subliniat inspirat de melodia ”Nopți de Sânziene”. Mike Godoroja & Blue Spirit au acompaniat, într-un moment artistic inedit și spontan, poezia lui Dan Mircea Cipariu. 

Dan Mircea Cipariu: ”Am început cu Barabas Agnes, am continuat cu Camelia Banu și Teodora Chiru, iar acum, cu accentul dat de Vali Vătuiu, Rebecca Manta!”

Rebecca Manta, elevă în clasa a IX-a, a citit poeziile ”contre-jour”, ”bal mascat” și ”adrenalină sau însingurare?”.

Dan Mircea Cipariu și Rebecca Manta

Mike Godoroja: ”Finalul este dedicat poeziei, fiind rezultatul unei sesiuni de renshi, o improvizație de poezie și muzică, ce a avut loc în sufrageria interbelică a Ioanei Crăciunescu. Sunt foarte bucuros să văd că se scrie poezie cu plăcere, că o profesoară de limba română e fericită că se scrie poezie și că poeții noștri sunt aplaudați. Muzică sau poezie, important este să transmitem o emoție, un har. Mulțumim frumos!”

Mike Godoroja & Blue Spirit

Evenimentul s-a încheiat pe acordurile formației Mike Godoroja & Blue Spirit, care au interpretat ”Blues bizar de București”.

Tudor VOICU

Fotografii: Mihaela Petre

***

Cu sprijinul financiar al AFCN (Administrația Fondului Cultural Național), ”Cartierul LiterArt” propune un  proiect de promovare a culturii scrise contemporane pentru liceenii din 5 zone din București cu acces limitat la cultură: Cartierul Dămăroaia, Cartierul Bucureștii Noi, Cartierul Chitila, Cartierul Grivița, Pajura. Astfel, în Liceul Teoretic ”Nicolae Iorga”, Liceul Teoretic ”Constantin Brâncoveanu”, Liceul Greco-Catolic ”Timotei Cipariu”  și Liceul Teoretic Național au avut loc ateliere de scriere și lectură creativă (online și offline) susținute de câțiva dintre cei mai importanți profesori de scriere și lectură creativă din România: Florin Iaru și Dan Mircea Cipariu.  

Liceenii selectați în proiect se vor întâlni cu nume reprezentative ale poeziei române contemporane care au publicat cărți în ultimii ani, la edituri prestigioase și din generații diferite: Ioana Crăciunescu, Ligia Keșișian, Gabriela Toma, Bogdan Ghiu, Teodor Dună și Claudiu Komartin. Art director-ul proiectului este artistul vizual Mihai Zgondoiu.

Parteneri media: Radio România Cultural și AgențiadeCarte.ro

”Cartierul LiterArt”, abordează un format participativ (lecturi publice, show de poetry& blues performance) care asigură implicarea activă a publicului țintă, în dauna celei pasive, folosind noile tehnologii ale informaţiei și noile medii atât în procesul de creație, cât și în cel de distribuție și promovare. De asemenea, dezvoltă noi forme de expresie. Valoarea experimentală şi culturală a proiectului oferă o necesară audienţă de calitate.
”Cartierul LiterArt” doreşte să configureze un nou public de poezie, să promoveze în publicul țintă poezia română contemporană şi să familiarizeze publicul țintă cu formule creatoare inovative şi experimentale.

Proiectul ”Cartierul LiterArt” nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508