spot_img

Mischa Blanos reînvie titanii muzicii clasice în albumul său „Titans”

Albumul „Titans”, un solo piano de muzica clasică contemporană, este ceea ce rămâne după ce Mischa Blanos a uitat toate partiturile muzicale clasice ale educației sale academice, permițând aromelor și gusturilor trecutului, la fel ca într-un vin decantat, să se extindă și să respire o viață nouă. Titanii muzicii clasice sunt evocați prin motive, ritmuri și armonii muzicale. Ei sunt readuși la viață pentru a compune împreună și a-și împărtăși semnăturile lor muzicale. Este renașterea lor colectivă, în care artistul român Mischa Blanos creează liantul vibrant și proaspăt al modernității.

„Imaginează-ți o capsulă temporală în care am invitat marii compozitori de muzică clasică. Ei nu pot ieși, sunt închiși aici cu mine. Uneori se vor certa, uneori vor striga să-și facă auzită prezența, unii îi vor ignora pe alții, iar alteori îi vei găsi într-o îmbrățișare strânsă. Acești titani ai muzicii clasice respiră, zâmbesc, trăiesc aici. Este reînvierea lor colectivă în mintea și degetele mele.” Mischa Blanos

Pe parcursul celor șapte piese ale albumului „Titans”, ascultătorii vor descoperi o combinație eclectică de influențe, întâlnind stilurile distinctive ale lui Bach, Beethoven, Schubert, Gershwin, Bartok și Șostakovici, uneori în cadrul aceleiași piese. Pentru pasionații de muzică clasică, această călătorie devine o excursie plăcută prin secole, oferind ocazia de a distinge semnăturile acestor titani. Acest joc „Who’s Who” și emoția descoperirii influențelor adaugă încă o dimensiune de delectare, făcând experiența auditivă și mai plină de satisfacții.

Mischa Blanos a compus albumul în circumstanțe neobișnuite. El se afla la Berlin în timpul unei sesiuni de înregistrare cu proiectul său Piano&Electronics, proiect în care sunetele pianului acustic sunt supuse tratamentului digital și combinate cu sintetizatoare, sunete midi și drum-machine. Dar a terminat mai devreme și a vrut să profite de timpul de studio comisionat. Ceea ce a început ca o improvizație liberă la pian, s-a transformat curând într-o stare de flow, fiind complet absorbit de amintirile partiturilor de muzică clasică pe care le-a învățat începând cu vârsta de șapte ani. Pe neașteptate i-au venit în minte amintiri ale armoniilor și ritmurilor muzicale, fragmente și motive din piese uitate sau doar impresii pure ale compozitorilor clasici.

Selma Lagerlöf susținea că într-adevăr „cultura este ceea ce rămâne atunci când am uitat tot ce am învățat”. Albumul „Titans” este ceea ce persistă după ce Mischa Blanos a uitat toate partiturile muzicale clasice ale formării sale academice, lăsând amprente mai vii sau mai estompate ale memoriei să se combine, să se transforme și să dea naștere unei creații cu totul noi.

Albumul „Titans” este programat pentru lansare vineri, 24 mai, pe toate platformele de streaming, sub label-ul independent Longcut Records. Albumul va fi disponibil pe vinyl și de asemenea va fi disponibil în Dolby Atmos, pe platformele de streaming care permit tehnologia. 

Ascultă albumul pe platforma Bandcamp https://mischablanos.bandcamp.com/album/titans-2

Despre Mischa Blanos

Cu o educație academică clasică începută la vârsta de șapte ani și un pianist pur sânge, Mischa Blanos, este o forță creativă care împinge constant limitele între genuri. Versatilul artist român a creat proiecte extrem de diverse, satisfăcându-și nevoia de melancolie și modernitate prin genul Neoclasic, nevoia de adrenalină prin proiectul său techno și de visare și conectare cu sinele prin muzica ambientală. Proiectul Piano&Electronics, un mix analogic și digital de pian, sintetizatoare și software a determinat renumitul post TV ARTE să-l filmeze și să-l difuzeze într-un material care poate fi  încă vizionat pe youtube. Albumul acustic-electronic „City Jungle” lansat la casa de discuri franceză InFiné a fost susținut de Mary Anne Hobbs și Nemone de la BBC, Louder Than War, XLR8R, Meoko și Magnetic Mag. În luna mai spectacolul său „Piano&Electronics – The Brave New World of Neoclassical” a avut un turneu în Germania, iar același spectacol va fi prezentat anul acesta pe scena Festivalului JAZZx din Timișoara.

Despre Longcut Records

Casă de discuri independentă dedicată lansării de muzică non-mainstream din genurile modern composition, ambiental, techno, jazz și experimental. Aici vei găsi artiști care îndrăznesc să exploreze noi teritorii sonore, sfidând convențiile și abordând spiritul experimentării muzicale.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508