spot_img

”Follow the Line”, un solo show Anca Boeriu, la Veneția

În spaţiul Piccola Galleria al Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia se desfășoară, în perioada 12–18 iunie 2024, expoziţia de grafică Follow the Line a artistei Anca Boeriu, curatoare Ana Negoiţă şi Alexandra Runcan.

Expoziţia prezintă un decupaj din solo show-ul personal al Ancăi Boeriu de la Muzeul de Artă Contemporană din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal, din luna aprile 2024; plecând de la lucrările cheie, artista recreează site specific o nouă poveste vizuală care se compune în jurul elementului grafic al liniei.

Expoziţia este organizată de către Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia în colaborare cu Muzeul Naţional Brukenthal, Galeria Galateca şi CESI – Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii din cadrul Universităţii Bucureşti.

„Expoziţia narează vizual sub forma unui storyboard povestea unei linii „făcătoare de forme” – capabilă să genereze structuri vizuale/ forme, fiind în acelaşi timp şi o prezentă, asemenea unei semn de exclamare sau ca o bornă care ghidează privitorul în descoperirea mesajului. Linia creată în gravură, tuş pe pânză, sau dintr-un material neconvenţional care operează asemenea unui semn decorativ. Arhitectura expoziţională va integra o serie de lucrări în diferite tehnici: acuarelă şi tuş pe pânză sau mix-media, asamblate într-o structură compoziţie unitară, prezentând un nou tip de o frescă în care personajele se ating, se despart, se regăsesc sau se resping. Expoziţia va cuprinde o instalaţie cu forme decupate din gravuri de diverse dimensiuni, ordonate si legate de o linie fizică care se va regăsii în tot spaţiul expoziţional.” (Ana Negoiţă, curator)

Lect. univ. dr. Anca Boeriu este cadru didactic la catedra de grafică a Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti; este una dintre cele mai active artiste din România, promotoare a unui discurs plastic care vizează în mod direct probleme sociale şi culturale precum: stereotipurile de gen, relaţia genurilor în societate, problematica traumei ş.a.

Anca Boeriu este membru fondator în Asociaţia Internaţională Prietenii Muzeului Naţional de Artă al României, membru al Asociaţiei Internaţionale MitOst Germania, delegat pentru Romania al Trienalei de Gravură de la Chamallier, Franţa, iar din anul 2014 este iniţiatorul şi coordonatorul BIPB-Bucharest International Print Biennale. Are o bogată activitate expoziţională în ţară şi în străinătate; în anul 2017 a obţinut Premiul UAP pentru Curatoriat, iar în anul 2014 Premiul pentru Grafică.

Ana Negoiţă are un doctorat în Ştiinţe Umaniste şi Arte pregătit în cotutelă la Universitatea din Bucureşti (Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii) şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi cu un stagiu de pregătire în cadrul unei burse doctorale europene la Universitatea Sapienza – Roma. Expertiza profesională şi academică este construită în domeniul artelor vizuale şi studiilor curatoriale.

Curator de artă contemporană cu un portofoliu care include nume importante de artişti români şi internaţionali, coordonator pentru numeroase expoziţii, în calitate de curator, în galerii, muzee şi instituţii specializate din ţară şi străinătate, autoare de studii şi articole dedicate artelor vizuale, Ana Negoiţă susţine în cadrul programelor masterale ale SD-SITT/CESI cursuri şi laboratoare de cercetare ştiinţifică consacrate artei secolul XX, artei contemporane şi noilor tehnologii ale imaginii artistice.

Alexandra Runcan este din 2021 şef secţie conservare şi supraveghere patrimoniu din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal, fiind unul dintre specialiştii extrem de implicaţi în calitate de coordonator şi curator în numeroase expoziţii naţionaleşi internaţionale care au integrat lucrări din patrimoniul muzeului, artă modernă şi contemporană. Alexandra Runcan a participat, în calitate de curator independent, în cadrul unor expoziţii şi proiecte culturale. S-a alăturat Asociaţiei Brukenthal von Studio din 2021 alături de care este în bordul de selecţie şi organiare al SCAF (Sibiu Contemporary Art Festival).

FOLLOW THE LINE

Mostra di arte contemporanea dell’artista Anca Boeriu, a cura di Ana Maria Negoita & Alexandra Runcan

12–18 giugno 2024

Orario di apertura: 16:00 – 21:00

Inaugurazione: 12 giugno 2024, ore 17:00

Piccola Galleria dell’Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica

Cannaregio 2211, Venezia

La mostra Follow the Line dell’artista Anca Boeriu, a cura di Ana Negoiţă e Alexandra Runcan, sarà aperta al pubblico dal 12 al 18 giugno 2024, dalle ore 16:00 alle ore 21:00, nella Piccola Galleria dell’Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica di Venezia, Cannaregio 2211.

Inaugurazione: 12 giugno, ore 17:00.

La mostra presenta una sezione del progetto “That’s My Line” di Anca Boeriu, già esposto al Museo d’Arte Contemporanea presso il Museo Nazionale Brukenthal, nell’aprile 2024; partendo dalle opere cardine della mostra, l’artista ricrea site-specific un nuovo racconto visivo incentrato sull’elemento grafico della linea.

La mostra è organizzata dall’Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica di Venezia in collaborazione con il Museo Nazionale Brukenthal, la Galleria Galateca e il CESI – Centro di Eccellenza nello Studio dell’Immagine dell’Università di Bucarest.

https://www.icr.ro/venetia/follow-the-line-anca-boeriu/it

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508