spot_img

Laureaţii celei de-a XVIII-a ediţii a Premiilor ”Observator cultural” 

Ana Blandiana, George State, Adrian G. Romila, Sabina Yamamoto se numără printre laureaţii celei de-a XVIII-a ediţii a Galei Premiilor revistei Observator cultural, decernate marți seară, 14 mai, la Teatrul Odeon. Marele premiu, Opera Omnia, i-a fost acordat scriitorului Matei Vișniec. Gazdele serii au fost Carmen Mușat și Matei Martin.

Marți, 14 mai 2024, revista Observator cultural a celebrat cele mai bune apariții editoriale din anul precedent, în cadrul unei gale de prestigiu, ajunsă la cea de-a XVIII-a ediție și găzduită de Teatrul Odeon. 

În cadrul Galei, s-au acordat șase premii la cele şase categorii clasice, Premiul Observator Lyceum (alegerea elevilor de liceu de la colegii naționale din București), Premiul Observator Universitas (opţiunea studenţilor de la facultăţile de Litere din mai multe universităţi din ţară), Premiul Special Cum laude şi Premiul „Gheorghe Crăciun“ pentru Opera Omnia. Alături de premiul pentru traducere din limba spaniolă (premiu ajuns la a patra ediție, în colaborare cu Institutul Cervantes), Gala din acest an a marcat includerea a încă trei premii pentru traducere – din limbile franceză, italiană și germană, la inițiativa Organizației Internaționale a Francofoniei, a Institutului Italian de Cultură din București și a Goethe Institut.

Premiul pentru Critică literară/ Istorie literară/ Teorie literară a mers la Balázs Imre József – Rețele avangardiste, afilieri multiple (Editura Tracus Arte).

Laureații la categoria Eseu/ Publicistică au fost Andrei Gorzo și Mihai Iovănel, pentru volumul Desene mișcătoare. Dialoguri despre cinema și critică (Editura Polirom).

Ana Blandiana a fost laureata Premiului pentru Memorialistică/Biografie/Jurnal pentru volumul Mai-mult-ca-trecutul. Jurnal, 31 august 1988 – 12 decembrie 1989“ (Editura Humanitas).

Premiul „Ovidiu Verdeș“ pentru Debut s-a acordat volumului Nu mai e nimeni acasă de Sabina Yamamoto (Editura Vellant).

  George State, cu Sarx (Editura Nemira), a cîștigat Premiul pentru Poezie, iar la categoria Proză, cîștigătorul a fost de Adrian G. Romila, pentru Acasă, departe (Editura Polirom).

Premiul Observator Lyceum pentru proză, oferit în urma alegerii liceenilor, a mers către Specii (Editura Polirom) de Cristian Fulaș, iar studenții care acordă Premiul Observator Universitas pentru poezie au desemnat-o cîștigătoare pe Teodora Coman, pentru volumul Piesă de rezistență (Editura Nemira).

Premiul special cum laude s-a acordat colectivului care a realizat „Antologia palatină“, iar Premiul „Gheorghe Crăciun“ pentru Opera Omnia i-a fost oferit scriitorului Matei Vișniec.

Aflat la cea de-a patra ediție, Premiul pentru cea mai bună traducere din limba spaniolă în limba română, organizat în parteneriat cu Institutul Cervantes, i-a fost acordat Lilianei Pleșa Iacob pentru volumul Ceața asta fără noimă de Enrique Vila-Matas (Editura Vellant).

Juriul a fost format din Mianda Cioba, Corin Braga și Ilinca Ilian.

Premiul „Italo Calvino“ pentru traducere din limba italiană, oferit cu sprijinul Institutului Italian de Cultură, s-a acordat traducătoarei Oana Sălișteanu pentru volumul Apa lacului nu e niciodată dulce de Giulia Caminito (Editura Humanitas Fiction).

Juriul a fost compus din: Oana Boșca-Mălin, Monica Fekete și Mircea Vasilescu.

Premiul pentru traducere din limba germană, oferit cu sprijinul Institutului Goethe, s-a acordat traducătoarei Maria Irod pentru volumul Inventarul lucrurilor dispărute de Judith Schalansky (Editura Pandora M).

Juriul a fost compus din: Gabriel Horațiu Decuble, Ioana Gruenwald și Manuela Klenke.

Premiul „Léopold Sédar Senghor“ pentru traducere din limba franceză, oferit cu sprijinul Organizației Internaționale a Francofoniei, s-a acordat traducătoarelor Rodica Baconsky și Alina Pelea pentru volumul Dă noaptea deoparte de Monique Proulx (Casa Cărţii de Ştiinţă).

Din juriul celei de-a XVIII-a ediţii au făcut parte Bogdan Crețu, Victor Cobuz, Cezar Gheorghe, Adrian Jicu, Adrian Lăcătuș, Iulia Popovici, Carmen Mușat (președinta juriului).

***

Momentele muzicale din cadrul Galei vor fi oferite de trupa AMPHITRIO – jazz modern cu influențe din jazzul contemporan nordic și culori balcanic-orientale. Trupa este formată din Andrei Petrache, pianist și compozitor, basistul Mike Alex și percuționistul Philip Goron.

Trofeele au fost realizate de Elena Dumitrescu și Mircea Roman (pentru premiile Observator Lyceum și Observator Universitas), iar scenografia a fost semnată de Alexandra Putineanu.

Diplomele au fost realizate de Muzeul Național al Literaturii Române, sub coordonarea lui Mircia Dumitrescu și Petru Șoșa.

Concepția grafică a diplomelor a fost realizată de Mircia Dumitrescu, iar concepția video, de Vlad Rotaru. 

Sponsori ai Premiilor Observator cultural 2023: Muşat&Asociaţii, Carel 

Parteneri instituționali: Teatrul Odeon, Institutul Cervantes București, Goethe Institut, Institutul Italian de Cultură din București, Organizația Internațională a Francofoniei, Muzeul Național al Literaturii Române

Parteneri: Librăria Cărturești, La Două Bufnițe, Caracteristic, Magnolia, Jidvei, BerryO, Secretul Bunicii, Zexe, Aqua Carpatica

Parteneri media: TVR Cultural, Radio România Cultural, LiternetSuplimentul de Cultură

Gala a fost filmată de TVR Cultural și va fi difuzată la o dată care urmează să fie anunțată.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508