spot_img

Psiholoaga cliniciană și autoarea bestsellerului New York Times, Wall Street Journal, USA Today și Indie Bestseller, Dr. Becky Kennedy, oferă un ajutor substanțial în combaterea rușinii și vinovăției din relația parentală, prin „Metoda Good Inside”

Cu discursul său The Single Most Important Parenting Strategy, oferit la TED în septembrie 2023, Dr. Becky Kennedy, autoarea cărții „Metoda Good Inside. Bunătatea interioară a copilului tău”, a reușit să obțină în mai puțin de 7 luni peste 1.400.000 de vizualizări. Ea împărtășește dificultățile prin care trece, la rândul ei, în rolul de părinte și demitizează imaginea părintelui perfect. Mărturisește, de asemenea, cititorilor și comunității sale, faptul că trăiește o dublă vinovăție atunci când își pierde cumpătul, când ridică vocea la cei trei copii, când nu spune ceea ce ar fi potrivit. În special, pentru că „sunt psiholog clinician și specialitatea mea e să ajut alte persoane să devină cea mai bună versiune a lor ca părinți”, însă atunci când se confruntă cu aceleași provocări ca ale clienților săi, reacționează uneori la fel. „Nu doar că nu există părinte perfect, dar văd și ascult oameni din toată lumea în cadrul comunității create pe platforma Good Inside care se luptă cu aceleași provocări zi de zi.” Esențială, însă, în viziunea ei este înțelegerea faptului că a fi părinte este o misiune foarte dificilă, iar important nu este tipul de reacție „perfectă” la momentele tensionate, ci modul de gestionare ulterioară a unei astfel de situații. În care vinovăția și rușinea creează cele mai puternice blocaje emoționale.   

Aceasta este una dintre principalele perspective care stau la baza „Metodei Good Inside”, volum publicat în România la Editura Trei, în care ea nu numai că oferă sfaturi practice pentru a-i ajuta pe părinți să gestioneze aceste două sentimente puternice, dar le reflectă inclusiv prin modele de tip conversații pe care părinții le pot avea cu ei înșiși în primul rând, dar și cu copiii lor, pentru o relație echilibrată. Exemple care funcționează și în toate celelalte relații, nu doar în cea părinte-copil, după cum afirmă chiar autoarea. 

Neascultarea, crizele de nervi însoțite de agresivitate (lovire, mușcat, lucruri azvârlite), rivalitatea între frați, obrăznicie și sfidare, smiorcăielile, mințitul, frici și anxietate, ezitare și timiditate, intoleranța la frustrare, perfecționismul, anxietatea de separare, somnul, toate aceste subiecte expuse în volumul Metoda Good Inside. Bunătatea interioară a copilului tău și explicate grăitor, inclusiv prin cazuri și exemple din cabinetul terapeutic, devin tot atâtea provocări de gestionat pentru părinți. Iar rușinea și vinovăția pentru pierderea cumpătului pot deveni sentimente atât de copleșitoare pentru părinți, care se resfrâng asupra copiilor, încât temporar se poate pierde conexiunea din această relație atât de semnificativă. Însă, spune Dr. Becky, această reconectare poate fi realizată oricând. Iar abordarea ei, deși pare că îi provoacă și mai mult pe părinți, pornind de la o premisă de conștientizare și vindecare a adulților, aduce un conținut mai mult decât benefic. „Metoda Good Inside”, aceea de a ne simți și a accepta că suntem buni în interior, indiferent de reacții imediate sau imposibilitatea de a fi tot timpul părintele calm și receptiv, ușurează această presiune. „Adu-ţi aminte, trebuie să ne simţim buni în interior, pentru a ne putea schimba. Nu ne putem schimba dacă simțim vinovăție sau rușine, nu va funcționa nici în parenting, nici în altă zonă a vieții. Cheia pentru schimbare este să învățăm să tolerăm vinovăția sau rușinea care apar, să vedem aceste sentimente ca pe o parte a procesului de schimbare. Trebuie să ne împrietenim cu aceste sentimente, fiindcă sunt un semn că facem progrese!”. 

În ce fel acestea acționează disfuncțional, ea explică oferind un exemplu din relația cu corpul nostru, care nu poate tolera să ne simțim rău pe dinăuntru. Și atunci când ne simțim în acest fel, devine imposibil să ne conectăm cu alții. Iar succesul nostru pe scara evoluției și pentru o viață armonioasă depinde de capacitatea noastră de a ne atașa. Dr. Becky observă că, imediat cum ne simțim răi, imposibil de iubit sau lipsiți de valoare, că am greșit, toată energia noastră se canalizează pe a scăpa de acest sentiment. Și nu mai există resurse de energie pentru schimbare și pentru a încerca lucruri noi, pentru a ne deschide spre ceilalți. În plus, vinovăția și rușinea ne pot face să reacționăm paradoxal, prin furie și incapacitatea de reglare și micșorare a acesteia.  Ea îi îndeamnă pe cititori să facă exercițiile expuse inclusiv cu scopul de a nu se mai identifica în astfel de momente cu comportamentul de acest tip, cu o criză de furie sau neputință. Pentru că, în esență, suntem mai mult decât o reacție. Iar prin reflecția de sine, un act pe care ea îl consideră curajos și benefic, părinților le-ar fi de ajutor să înțeleagă că atât ei, cât și copiii lor, sunt persoane bune în interior, indiferent de conflicte sau situații frustrante. Și să pornească de fiecare dată din acest punct. 

Publicată la Editura Trei, în colecția „Psihologie practică pentru părinți”, „Metoda Good Inside” se află în prezent pe locul I în topul Amazon al celor mai vândute cărți din categoriile „Rezolvarea conflictelor familiale”, „Managementul conflictelor” și „Psihologia copilului”. În plus, cartea scrisă de Dr. Becky Kennedy a devenit instantaneu bestseller și a ocupat primul loc în topurile New York Times, Wall Street Journal, USA Today și Indie Bestseller. Dr. Becky Kennedy a reușit, în aproape patru ani de când are cont de Instagram, să ajungă la 2.600.000 de urmăritori, dar să devină și una dintre cele mai apreciate vorbitoare și terapeute specializate în parenting și cea mai ascultată voce în rândul părinților, în special al celor născuți în perioada anilor ’80-`90.

Psiholog clinician și mamă a trei copii, Dr. Becky Kennedy vine cu o nouă concepție asupra creșterii copiilor. Scopul ei este să insufle părinților curajul și încrederea necesare pentru a se simți mai puternici și mai bine echipați în înfruntarea diverselor dificultăți inerente rolului de părinte. 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508