”The Network”, o inițiativă culturală dedicată învingătoarelor violenței domestice

sept. 15th, 2023 | By | Category: Agenda de carte

Pe 21 septembrie 2023 Asociația Art Revolution lansează ”The Network”, proiect interdisciplinar care îmbină teatrul cu tehnologia și care își propune să deschidă dialogul asupra rolului comunităților în a oferi sprijin și solidaritate pentru victimele violenței în familie. ”The Network” demarează cu patru reprezentații ale spectacolului documentar ReStart, urmate de discuții cu specialiști din domeniu. În luna noiembrie, Art Revolution, va lansa o aplicație care va oferi o experiență new media, în completarea mărturiilor din spectacolul de teatru. 

”The Network ”este un proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul programului ”București Acasă 2023”. 

„Dintr-o relație abuzivă se fuge, nu se pleacă. Îți faci un rucsac mic, cu lucrurile esențiale: telefon, bani, trei perechi de chiloți și o jucărie pentru copil. Mic. Rucsacul trebuie să fie mic, ca să îl poți duce în spate. Tot restul rămâne în urmă. Casa, anii munciți, vacanțele, anii în care te-a iubit, pentru că așa a început – cu iubire” – aceasta este experiența protagonistei din ReStart, precum și a altor mii de femei care ies din relații de violență domestică. 

Documentat de regizoarea Ozana Nicolau timp de doi ani, cu peste 30 de cazuri reale, spectacolul ReStart, aduce pe scena de la Centrul Replika din București poveștile unor femei devenite învingătoare ale violenței domestice și explorează aspectele esențiale din procesul de vindecare: împuternicirea femeilor și rolul comunității în stoparea abuzurilor. Actrițele Nicoleta Lefter și Mihaela Rădescu dau viață acestor tulburătoare povești de viață, pe care publicul este invitat să le vadă pe 21 septembrie (ora 19.00),  29 septembrie (ora 19.00 și ora 21.00) și pe 2 octombrie (ora 19.00). Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile, pe bază de rezervare la artrev.ro@gmail.com.

„Propun publicului un exercițiu de empatie, un cadru în care să poată reflecta asupra provocărilor legate de relațiile abuzive: cum reușește o victimă să devină învingătoare a violenței domestice? La fel ca oricare dintre noi, atunci când vrem să ne recâștigăm puterea personală. Este nevoie de întelegere deplină din partea celor din jur, ceea ce activează resursele interioare, precum încrederea în forțele proprii. Să nu uităm că agresiunea fizică se petrece pentru că este dublată de violență emoțională și pentru că societatea blamează victimele, în loc să le susțină”, explică Ozana Nicolau, autoarea și regizoarea spectacolului.

Spectacolul ReStart va fi însoțit de un dialog cu experți din cadrul organizațiilor partenere în proiect – Rețeaua Și Eu Reușesc, Asociația A.L.E.G și Asociația ANAIS, care vor pune în discuție împreună cu publicul întrebările și prejudecățile cel mai frecvent întâlnite legate de violența domestică: Putem oferi sprijin necondiționat? Înțelegem mecanismele care fac dificilă ieșirea dintr-o relație toxică? Cum găsim sprijin atunci când resursele noastre s-au epuizat? 

Aplicația, care va fi lansată în luna noiembrie, va reda experiențe-cheie din călătoria către regăsirea de sine – și implicit către împuternicire – a învingătoarelor violenței domestice, fiecare experiență având rolul de a dezvălui specificul și provocările fiecărui pas din procesul prin care au devenit parte a comunității care le susține. În paralel cu parcurgerea episoadelor audio din aplicație, utilizatorii vor putea împărtăși emoții, gânduri sau experiențe proprii ca răspuns la mărturiile parcurse, iar acestea vor fi arhivate, devenind parte integrantă a acesteia. 

În medie, în fiecare oră o femeie sună la 112 pentru a raporta o faptă de agresiune domestică. Conform statisticilor oficiale din România, în 2022 au fost raportate 81.397 de cazuri de violență în familie, iar 44 de femei și-au pierdut viața din cauza violenței de gen. Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați arată că numărul de plângeri legat de violență domestică este în creștere continuă și este subraportat față de numărul real de cazuri. Aceasta din cauza stigmei sociale și a necunoașterii drepturilor și a mijloacelor de apărare de care pot beneficia femeile care trec prin acest tip de abuz. 

Cunoscută pentru susținerea cauzelor sociale prin artă, Ozana Nicolau a mai regizat spectacolul Foreplay, despre situația mamelor adolescente din Romania, premiat la Gala Societății Civile în 2018 și Growing Up, spectacol care explorează legătura între responsabilitate și sanătate emoțională. 

The Network este realizat de Asociația Art Revolution în parteneriat cu Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen A.L.E.G. Sibiu, ANAIS București, Rețeaua Și eu reușesc și Centrul de Teatru Educațional Replika din București. 

The Network este un proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul programului București Acasă 2023. Mai multe informații despre acest program sunt disponibile pe www.arcub.ro și www.pmb.ro. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.

Facebook page : https://www.facebook.com/ArtRevolution.ro

Facebook event : https://www.facebook.com/events/330373879439124/330373896105789

Instagram : https://www.instagram.com/artrevolution.ro/?hl=en

Limita de vârstă: 14+

–––––––––––

Text și regie: Ozana Nicolau

Distribuție: Nicoleta Lefter, Mihaela Rădescu

Univers sonor: Diana Miron

Mișcare scenică: Carmen Coțofană

Consultant scenografie: Iulia Gherghescu

Video: Nicoleta Ivan

Light Design: Dragoș Petrișor

––––––––––––

Informatii suplimentare: Ozana Nicolau –  artrev.ro@gmail.com

Număr de vizualizări :62


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro