spot_img

Simpozionul academic internațional „Penser l’Europe“, ediția a XX-a, dezbate tema „A gândi Europa – a gândi lumea“

Fundația Națională pentru Știință și Artă, sub egida Academiei Române, organizează în perioada 28-29 septembrie 2023, cea de a XX-a ediție a Seminarului academic internațional „Penser l’Europe“, a cărui temă este „A gândi Europa – a gândi lumea“. Evenimentul, desfășurat în limbile franceză și engleză, va avea loc în Aula Academiei Române și este organizat în colaborare cu Institutul Franţei – Academia de Ştiinţe Morale şi Politice, Institutul Francez de Relaţii Internaționale, Academia Regală de Ştiinţe Economice şi Financiare – Institutul Spaniei şi Academia Română. Manifestarea îi dedicată Acad. Eugen Simion, inițiatorul și mentorul Seminarului „Penser l’Europe“.

Întâlnire devenită tradițională în mediul academic european, seminarul „Penser l’Europe“ va reuni și în acest an, asemenea edițiilor precedente, personalități ale lumii academice, preşedinţi de academii, oameni de ştiinţă şi din sfera culturii umaniste din România şi din întreaga lume, oameni politici, reprezentanţi ai bisericii.

După ce în anii anteriori au fost abordate teme precum „Globalizarea și culturile naționale“, „Rolul Academiilor Europene în secolul XXI“, „Religiile și identitatea europeană „Ce a învățat Europa din istoria sa la un veac de la Primul Război Mondial?“, „Conştiinţa europeană şi istoria identităţilor naţionale“, „Cum va arăta Europa peste 50 de ani“, participanții au decis ca la ediția cu numărul 20 să-și îndrepte atenția asupra situației globale, lărgind orizontul european. Tema „Penser l’Europe – Penser le monde / A gândi Europa – a gândi lumea“ a fost aleasă având în vedere evoluția geopoliticii globale contemporane și consecințele considerabile asupra viitorului Uniunii Europene.

 „Aflându-ne în epicentrul unui amplu proces de resetare a întregii ordini mondiale, nu mai este un secret pentru nimeni că lumea în care trăim și-a atins limitele, fiind din ce în ce mai puțin capabilă și căutând soluții noi pentru problemele mileniului al treilea“, declară organizatorii seminarului.

Spațiu al dezbaterii științifice autentice, multidisciplinare, de tip academic, seminarul „Penser l’Europe“ a demonstrat încă de la prima sa ediție, din 2002, că poate exista cu succes un dialog multicultural. Inițiatorii seminarului – Fundația Națională pentru Știință și Artă, Academia Română, Institutul Francez de Relații Internaționale și Academia Regală de Științe Economice și Financiare din Spania – consideră că, în redobândirea locului Europei la masa puterilor globale, cultura joacă un rol major și că, până la cristalizarea unei reale culturi europene, culturile naționale sunt singurele care au cu adevărat posibilitatea să confere Uniunii Europene identitate şi relevanță în lume.

Participanți

Din străinătate, onorează cu participarea: Thierry de Montbrial, fondator și președinte al Institutului Francez de Relații Internaționale, Jaime Gil Aluja, președinte al Academiei Regale de Ştiinţe Economice şi Financiare – Institutul Spaniei, Jean-Jacques Askenasy, medic neurolog și cercetător în domeniul neuroștiinței din Israel, Michael Metzeltin, profesor emerit al Universității din Viena, Mohamed Laichoubi, fost ministru și ambasador al Algeriei, Gisèle Vanhèse, profesor emerit al Universității din Calabria, Joachim Gironella Coll, doctor în medicină, membru al Academiei Regale a Doctorilor din Spania, Radivoje Konstantinović, filolog, profesor la Universitatea din Belgrad, Slobodan Grubačić, profesor emerit, membru al Academiei Sârbe de Științe și Arte, Simeon Anguelov, membru al Academiei Bulgare de Științe, Serge Fauchereau, scriitor și eseist – Franța, Virgil Tănase, scriitor, eseist, dramaturg – Franța, Piotr Mazurkiewicz, specialist în științe politice – Universitatea din Varșovia, Polonia.

Dintre membrii Academiei Române, vor fi prezenți: Ioan-Aurel Pop, istoric, președintele Academiei Române, Maya Simionescu, biolog, președinte al Fundației Naționale pentru Știință și Artă, Marius Andruh, chimist, vicepreședinte al Academiei Române, Nicolae-Victor Zamfir, fizician, vicepreședinte al Academiei Române, Ioan Dumitrache, automatician, secretar general al Academiei Române, Monseniorul Ioan Robu, Arhiepis­cop Mitropolit de București al Bisericii Romano-Catolice, Wilhelm Dancă, teolog și filosof, profesor la Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității din București, Daniel Dăianu, economist, președinte al Societății Române de Economie, Valeriu Ioan-Franc, economist, director general adjunct al Institutului Național de Cercetări Economice „Costin C. Kirițescu“, Mircia Dumitrescu, grafician, pictor și sculptor, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Mircea Martin, critic literar, membru al Uniunii Scriitorilor, Florin Gheorghe Filip, inginer, Ileana Mânduțeanu, biofizician, director adjunct al Institutului de biologie și patologie celulară „Nicolae Simionescu“, Dumitru Murariu, biolog, director al Institutului de Biologie al Academiei Române, Lucia-Doina Popov, biochimist, Gheorghe Chivu, lingvist și filolog, membru al Uniunii Scriitorilor.

Se alătură acestui demers: profesor Emil Constantinescu, fost președinte al României, Petre Roman, fost prim-ministru al României, Florin Georgescu, Prim-viceguvernator al Băncii Naționale a României, Mireille Rădoi, director al Bibliotecii Centrale Universitare, Ioan Cristescu, director al Muzeului Național al Literaturii Române, Oana Soare, filolog, Institutul „George Călinescu“ al Academiei Romane,  Cristina Popescu, director general al Romfilatelia.

Programul integral al seminarului „Penser l’Europe“ este disponibil pe site-ul Academiei Române, la adresa: https://acad.ro/evenimente/acte_evenimente/2023/55_Penser_program.pdf

Număr de vizualizări :168

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508