spot_img

Scriitorul António Lobo Antunes, despre MNLR și ”Festivalul Internațional de Poezie de la București” în presa portugheză

Duminică, 17 septembrie 2023, s-a încheiat cea de-a XIII-a ediție a ”Festivalului Internațional de Poezie de la București” (FIPB), cel mai important eveniment autohton de dimensiune internațională dedicat poeziei și unul dintre cele mai importante proiecte de gen din Europa. Peste 2500 de cititori au fost prezenți la ediția din acest an a FIPB, cea mai puternică din istoria evenimentului, a cărui arhitectură a inclus peste 170 de poeți din 27 de țări de pe patru continente (Albania, Algeria, Austria, Bolivia, Bosnia, Bulgaria, Canada, Croația, Cuba, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Italia, Macedonia de Nord, Maroc, Muntenegru, Peru, Polonia, Portugalia, România, Republica Moldova, Spania, Turcia, Țările de Jos și Uruguay). AgențiadecArte.ro a fost partener media al evenimentului.

„La capătul celor șapte zile pline de evenimente, mă bucur să remarc public faptul că ediția din acest an a Festivalului Internațional de Poezie de la București a fost un succes. El nu ar fi fost posibil fără curiozitatea și generozitatea cititorilor, prezenți într-un număr atât de mare la evenimente, fără magia poeziei și a celor care o fac posibilă, fără susținerea atâtor parteneri, cărora țin să le mulțumesc din nou pentru implicare, și, nu în ultimul rând, fără munca susținută și pasiunea pe care a pus-o în organizarea proiectului echipa Muzeului Național al Literaturii Române”, a declarat Ioan Cristescu, directorul MNLR și managerul FIPB. 

Despre activitatea MNLR și Festival a scris și prozatorul portughez António Lobo Antunes, oaspete al Festivalului Internațional de Poezie de la București în anul 2018: „Un Muzeu al Literaturii, care celebrează scriitori din întreaga lume, este, în opinia mea, o inițiativă foarte importantă”

„[…] în România s-au înfăptuit lucruri importante. Unul dintre ele este Muzeul Literaturii, cu statuia lui Fernando Pessoa la intrare și cu o colecție magnifică în săli. Nu înțeleg de ce nu avem și noi un muzeu al literaturii, cu care să colaboreze, de exemplu, marele sculptor Mircia Dumitrescu, el însuși o instituție exemplară. De ce nu avem și noi un muzeu asemănător, cu manuscrise și cărți ale autorilor noștri din toate timpurile? Muzeul Literaturii din București a devenit o instituție din ce în ce mai importantă și un loc care atrage noi cititori prin munca și inițiativele sale”, a completat acesta într-o cronică publicată în revista Visão nr. 1329 și integrată în recent-publicatul volum Lunga scurtime a vieții, publicat de Editura Humanitas Fiction în traducerea lui Dinu Flămând. 

António Lobo Antunes este și unul dintre scriitorii prezenți la FIPB care s-au îndrăgostit de  statuia poetului Fernando Pessoa realizată de Mircia Dumitrescu, imaginea Festivalului Internațional de Poezie de la București. 

Creată de Mircia Dumitrescu în anul 2008, statuia lui Fernando Pessoa, unul dintre cei mai reprezentativi poeți ai secolului XX, a făcut parte parte dintr-o expoziție complexă a îndrăgitului artist bucureștean care a avut loc la Palatul Parlamentului. Astăzi, statuia se află în curtea Muzeului Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8, unde îi întâmpină pe toți vizitatorii instituției. 

Mircia Dumitrescu ne-a mărturisit că sursa inspirației sale pentru realizarea sculpturii care îl reprezintă pe Fernando Pessoa o reprezintă volumul Cartea neliniștii a cunoscutului scriitor portughez (Humanitas Fiction, traducere de Dinu Flămând), iar artistul grafic Petru Șoșa este cel căruia îi datorăm alegerea ei drept imagine a Festivalului Internațional de Poezie de la București. De-a lungul timpului, mulți dintre poeții străini invitați la FIPB au fost fermecați de ea, în această listă înscriindu-se inclusiv laureatul Nobelului literar Ko Un. 

Următoarea ediție a Festivalului Internațional de Poezie de la București va avea loc în luna septembrie a anului 2024, detalii despre proiect putând fi urmărite pe site-ul oficial al proiectului, www.fipb.ro, cât și pe site-ul Muzeului Național al Literaturii Române, www.mnlr.ro.

––––

Lansat în 2010, sub egida Muzeului Naţional al Literaturii Române, cu sprijinul Primăriei București, Festivalul Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB) a crescut constant, ajungând să includă în programul celei de a XIII-a ediţii, derulate în perioada 11-17 septembrie 2023, peste 50 de evenimente, pe teme și formate diferite, un program amplu și dens, un cadrul în care unde scrisul a fost sărbătorit ca artă, alături de tonalitățile muzicii de jazz, nuanțele și viziunile picturale sau imersiunea într-un spectacol teatral sau unul cinematografic.

Atât prin istoricul său, cât şi prin palmares, Festivalul Internaţional de Poezie Bucureşti începe să se contureze drept una dintre cele mai spectaculoase manifestări dedicate poeziei de pe scena literară europeană. 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508