Gigi Căciuleanu a fost din nou Nocturn pe scena Teatrului Național din București

sept. 13th, 2023 | By | Category: La Țintă!
Foto: Alexandru Dolea

În 1970, Nicolae Steinhardt nota într-o scrisoare către Virgil Ierunca: „Nocturne 3. Miriam Răducanu și Gheorghe Căciuleanu sunt formidabili! Totul e plin de avânt, prospețime, rafinament. Un lucru de foarte bună calitate!”

Nocturnele, celebrele seri pe care Miriam Răducanu și Gigi Căciuleanu le-au pornit dansând pe la oameni pe acasă, au dovedit că au avut efervescența unei șampanii fine și rafinamentul unui vin bun, pe care îl putem gusta și acum nealterat.

Nocturnele au fost piatra de hotar a dansului românesc. De la ele nimic nu a mai fost la fel.  Într-o vreme (anii 70) în care și să asculți jazz era considerat decadent, nepotrivit, să-l dansezi părea aproape de neconceput. Și totuși Miriam Răducanu, “Măiastra”, îndrăznea. 

Spunea că cel mai bun loc de repetiție este tramvaiul, pentru că acolo are răgazul să reflecteze la gesturile pe care le va face, la poezia acestora. Pentru că aceasta a fost esența Nocturnelor, simbioza dintre muzică, dans și poezie. 

Aceste minunate întâmplări au ajuns pe vremea aceea pe scena Teatrului Țăndărică, cu un public deja format, care a umplut sălile imediat și care a apreciat la superlativ aceste adevărate oaze de libertate. Ecourile se mai aud chiar și acum…

Pe atunci, spune Gigi Căciuleanu că s-a format ca om-artist, pentru că Nocturnele au fost o eliberare a tot felul de energii. Ale artiștilor, dar și ale publicului, care își lua și el zborul, fără să fâlfâie din aripi, la fel ca Măiastra lui Brâncuși.

Foto: Alexandru Dolea

La invitația Radio România Cultural, pe 11 septembrie 2023, la Teatrul Național din București, Gigi Căciuleanu a readus atmosfera Nocturnelor. A fost o călătorie emoționantă, de neuitat. În sală au fost artiști, prieteni care au văzut Nocturnele, dar și tineri pe care această evocare nu numai că nu i-a plictisit, ci chiar i-a fermecat.

Căci nu poți rămâne indiferent la talentul de povestitor și la umorul fin al uriașului Gigi Căciuleanu, nici la splendoarea dansurilor lui cu Miriam Răducanu care au fost proiectate pe ecran, unele dintre ele fiind prezentate în premieră. Dansul, “ca un fel de carne sfâșiată din tine”, după cum îl simțea coregraful pe atunci, dansul acela a păstrat toată emoția, puterea, eliberarea și le-a transmis sălii și acum.

La primul Nocturn, la propunerea lui Andrei Șerban, pe scenă a fost și actorul Virgil Ogășanu, care a spus monologul din Revizorul, de Gogol, cu un succes nebun. Monolog pe care nu l-a uitat și l-a reluat și la performance-ul din 2023. Același succes, căci marele actor și-a păstrat farmecul și forța interpretativă, iar textul, actualitatea. Vai, câte personaje din lumea noastră nu am văzut, din nou, în el!

Dar Nocturnele au fost ca un pom roditor, alți tineri artiști se hrănesc acum din seva lor. Lari Giorgescu a lucrat cu Miriam Răducanu o bijuterie a scenei românești, spectacolul “Poezia Visului”de la Unteatru, spectacol făcut pe versurile lui Emil Botta. Tot el a făcut în spectacolul “De-ale noastre”, conceput de Gigi Căciuleanu, faimosul monolog din dans și onomatope al lui Cațavencu și împreună cu actrița Alina Petrică, spectacolul ”Jungla TV”, lucrat de cei doi cu Gigi Căciuleanu, la distanță, în pandemie.

Fragmente din toate aceste reușite artistice au smuls ropote de aplauze și urale pe care publicul le-a dăruit cu generozitate acestui actor talentat și capabil de a se metamorfoza, de a trece prin stiluri, epoci și registre diferite, cu ușurința unui mare interpret și dansator. 

Lari dansează și recită, improvizează și se joacă, se dăruiește partenerilor de scenă ca un adevărat Nocturn, pe care îl caracterizează zborul interior.

Foto: Alexandru Dolea

Coregrafa Lelia Marcu Vladu a fost o prezență fină, elegantă și suavă a serii care a întrupat în gest versurile lui Gigi Căciuleanu. Apoi soprana Oana Berbec a interpretat un fragment din spectacolul Kiritza, după Alecsandri, unde a făcut o coană Chiriță cu veleități de soprană, care dansează pe poante și face șpagatul, un moment plin de umor care de asemenea s-a bucurat de succes.

Se spune că la umbra pomilor bătrâni nu crește nimic. Dar Nocturnele, la ceas de seară, când totul începe să fie permis, par a putea renaște oricând. Prin acești dans-actori sau cant-dans-actori care rodesc din ele și care duc spiritul lor cu multă iubire mai departe.

La concurență acerbă cu evenimente uriașe precum Festivalul Enescu sau Festivalul Internațional de Poezie, într-o zi în care a început școala și traficul din București o luase complet razna, Radio -Nocturn a fost pentru numeroșii spectatori, o oază de emoție binevenită și o reușită care se cere repetată.

11 septembrie 2023, TNB

RADIO-NOCTURN

“Gigi Căciuleanu / Confesiuni”

Coregrafii : Miriam Răducanu, Gigi Căciuleanu

performance

Idee, concept, scenariu, regie, interpretare: Gigi Căciuleanu

cu Virgil Ogășanu, Lari Giorgescu, Lelia Marcu-Vladu, Alina Petrică ,Oana Berbec 

Consultant : Silvia Ghiață

Evenimentul a marcat, de asemenea, debutul grilei de toamnă a Radio România Cultural, sezon intitulat Memories. Înregistrarea acestuia va putea fi ascultată on air și vizionată online pe 1 Noiembrie, ziua în care Radio România împlinește 95 de ani.

Anamaria SPĂTARU

Număr de vizualizări :119


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro