spot_img

„Donația Ioana și Alexandru Beldiman: Colecția Nicolae (Nicholaus) Mișu și Fondul Familiei Beldiman”, expusă la Palatul Suțu

Muzeul Municipiului București vă invită la vernisajul expoziției „Donația Ioana și Alexandru Beldiman: Colecția Nicolae (Nicholaus) Mișu și Fondul Familiei Beldiman”, eveniment care va avea loc vineri, 22 septembrie 2023, ora 18.00, la Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu, nr. 2).

Expoziția va fi deschisă în perioada 22 septembrie – 29 octombrie 2023 putând fi vizitată în spațiul rezervat Pinacotecii Muzeului Municipiului București de la etajul Palatului Suțu.


„Ioana și Alexandru Beldiman au oferit Muzeului Municipiului București o colecție generoasă și diversificată ce îmbogățește Pinacoteca București și Secția Istorie. Obiectele au calități artistice și documentare deosebite și au fost grupate, în funcție de proveniența acestora, în Fondul Hortensia Masichievici Mișu și Nicolae Masichievici Mișu, Fondul familiei Beldiman și Fondul Gabriel Popescu.


Expoziția deschisă la Palatul Suțu prezintă în ansamblu Donația Ioana și Alexandru Beldiman, cu un accent deosebit pe Colecția Nicolae (Nicholaus) Mișu și pe Fondul familiei Beldiman. Fondul Hortensia Masichievici Mișu, artist plastic, gravor (1916-2011) și Nicolae Masichievici Mișu (1925-2004, inginer) constă, pe de o parte, din obiecte valoroase provenind din Colecția lui Nicolae (Nicholaus) Mișu (1893-1973), diplomat român interbelic, sportiv de notorietate al perioadei. Se adaugă lucrări realizate chiar de către Hortensia Masichievici Mișu, gravuri semnate de colegi ai artistei, precum și alte opere colecționate de soții Masichievici Mișu.
Din Colecția Nicolae (Nicholaus) Mișu au fost oferite muzeului piese din marmură și bronz, fragmente antice de sculptură greacă și romană, precum și o icoană medievală (predelă), cu mai multe scene desfășurate pe orizontală, aparținând unui atelier din Europa Centrală, secolele XV-XVI. Din această colecție se remarcă obiecte cum ar fi: Amforă panatenaică și cu capac, Epoca greacă, secol IV a. Chr., Cap masculin din plumb, Epoca romană, secol II și Statuetă feminină (Venus / Afrodita), Epoca romană, secolele II-III.
Potrivit genealogiei alcătuite de către urmași, Beldimanii s-au făcut cunoscuți încă din secolul al XVI-lea. În Fondul familiei Beldiman sunt incluse mai multe portrete în tehnici diferite care documentează istoricul acestei familii de boieri moldoveni. Printre acestea se numără dublul portret în ulei, pe format oval, reprezentându-i pe Frații Alexandru și Edmond-Vasile Beldiman la Dresda (1865), miniaturile realizate de D. Burgdorfer, datate 1845, reprezentând Portretul lui Alexandru V. Beldiman în timpul studiilor la Zürich și Portretul lui Vasile V. Beldiman, fratele lui Alexandru, dar și Portretul vornicului scriitor Alecu Beldiman de Ada Ajdukievicz” – Angelica Iacob, șef Secție Artă, Muzeul Municipiului București.


„Expoziția de față este a doua secvență de prezentare a donației făcute Muzeului Municipiului București, în 2021 și 2022. Este o selecție din trei principale fonduri de lucrări de artă, reunite la noi pe linie de familie. Colecția soților Hortensia (1917-2010, graficiană) și Nicolae Masichievici-Mișu (1925-2004, inginer) constituie probabil partea cea mai semnificativă, remarcându-se prin vechimea câtorva piese, prin calitate și varietate. Ea reunește un ansamblu ce a decorat cu personalitate interiorul în care au trăit colecționarii, de la vasul grecesc cu figuri negre (sec. IV a.Chr.), diferite vestigii arheologice (piese de vitrină) și predela de secol XVI (probabil artă de Europa Centrală) – acestea achiziționate în perioada interbelică de diplomatul Nicolae (Nikolaus) Mișu (1893-1973) – și până la colecția de gravuri a Hortensiei Masichievici, conținând atât lucrările sale, cât și ale colegilor din atelierele succesive de gravură în care și-a imprimat propriile creații.
Un alt fond, având concomitent valoare artistică și documentară, este constituit pe linie Alexandru Beldiman. Conține în principal o serie de portrete de familie (păstrate neîntrerupt de urmași până la data prezentei donații) reprezentând personalități ale României moderne din secolul al XIX-lea: picturile Vornicul Alecu Beldiman, poetul, copie executată de Ada Ajdukiewicz către 1920-1925, după o efigie de epocă (distrusă în timpul celui de al doilea război); Alexandru – viitorul diplomat – și fratele său Edmond A. Beldiman, copii, la Dresda, 1865. Două duble portrete în medalion, în tehnica acuarelei sunt de semnalat: frații Alexandru – viitorul fondator al ziarului Adevărul – și Vasile V. Beldiman la Zurich, în uniformă de liceu, 1845, autor D. Burgdorfer; portretele soților Alexandru și Sașa Odobescu, către 1858-1860, atribuite lui Henric Trenk.
Cel de-al treilea fond, de proveniență Ioana Beldiman, este alcătuit din lucrările gravorului Gabriel Popescu (1867-1937), fondatorul învățământului românesc de gravură. Majoritatea plăcilor artistului și un grup de desene completează fondul patrimonial restrâns al muzeului privind acest grafician, devenind concomitent un ansamblu pandant al operei grafice a lui Theodor Aman” – Ioana Beldiman, istoric și teoretician de artă.


Expoziția va fi deschisă în perioada 22 septembrie – 29 octombrie 2023 putând fi vizitată în spațiul rezervat Pinacotecii Muzeului Municipiului București de la etajul Palatului Suțu.

Număr de vizualizări :144

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508