Simpozionul „Slove Muscelene” – Ediția a XV-a 

iul. 16th, 2023 | By | Category: Eveniment

Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a fost coorganizator al Simpozionului „Slove  Muscelene” ediția a XV-a, cu tema „Transformarea bibliotecilor în hub-uri de cultură digitală”, care  s-a desfăşurat la Vila Golescu din Câmpulung Muscel, în perioada 13-14 iulie 2023. Acest eveniment  a fost iniţiat şi s-a derulat prin parteneriatul DigiLib cu Academia Oamenilor de Știință din România,  Institutul de Cercetări Avansate Interdisciplinare „Constantin Anghelescu”, Muzeul Național al  Literaturii Române, Biblioteca Județeană „George Barițiu” din Brașov. Prof. univ. dr. ing. Doina Banciu a deschis oficial evenimentul, prezentând contextul și  obiectivele simpozionului şi transmițând aprecierea și mulțumirile către cei implicați în organizarea  și susținerea manifestării. De asemenea, a fost acordată o diplomă de merit primarului Călin Ioan  Andrei, în semn de recunoștință pentru sprijinul acordat în timpul mandatului său încă de la prima  ediție a simpozionului „Slove Muscelene”. 

Prof. univ. dr. ing. Adrian Badea, Președintele Academiei Oamenilor de Știință din România,  a subliniat importanța lecturii și a documentării în era digitală, evidențiind avantajele accesibilității  informației în formă digitală și responsabilitatea de a păstra spiritul viu al lecturii utilizând mijloace  actuale, precum inteligența artificială. 

Conf. univ. dr. Mireille Rădoi, directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, a  împărtășit experiențele și evoluția acestei manifestări şi a subliniat importanța sa în promovarea  accesului la informație și schimbul de experiență între biblioteci prezentând motivele pentru care s-a  implicat în desfăşurarea ei încă de la cea de-a treia ediţie. Evenimentul a devenit internațional datorită  participării diverselor instituții și specialiștilor în știința informaticii, indicând importanța  managementului informației și a noilor tehnologii. „Slove Muscelene” creează punți între diferite  tipuri de biblioteci, instituții culturale și specializări, într-o perspectivă națională și internațională,  promovând dialogul intergenerațional și dezvoltarea tinerelor generații de specialiști. Mărturie a  acestor aspecte stă participarea directorilor mai multor instituţii printre care îi enumerăm pe Dragoş  Neagu (Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati”, Brăila), dr. ist. Daniel Nazare (Biblioteca Judeţeană  „George Bariţiu”, Braşov), Silvan Stâncel (Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga”, Alba), Ramona  Ioana Mezei (Biblioteca Metropolitană Bucureşti). Succesul evenimentului reverberează în alte  evenimente precum festivalul „Strada de C’Arte” organizat de Biblioteca Centrală Universitară  „Carol I”. 

Discursuri evocatoare la adresa conceptului întregului simpozion structurate pe iniţiativa  digitalizării bibliotecilor din România au fost susţinute de oficialităţi precum deputatul Simona  Bucura Oprescu; dr. Ionuţ Sandu, director tehnic ICI şi pr. conf. univ. dr. Nicolae Brînzea, cercetător  ştiinţific MNLR.  

Simpozionul a continuat cu o prezentare susținută de reprezentanții Agenției pentru  Digitalizarea României, care au discutat despre finanțarea bibliotecilor în scopul transformării  digitale prin PNRR, succedată de o serie de activități, precum premierea elevilor performanţi ai Școlii  primare din Furnicoși. De asemenea, a avut loc lansarea cărții „Slove muscelene – ediție jubiliară – 15 ani”, care conține contribuţii a 50 de participanți la diversele ediții ale evenimentului, și un recital  de nai susținut de Mădălina Lupu.

Momentul culminant al simpozionului a fost acordarea Bursei „Slove” în valoare de 1 000 de  euro, care a fost câștigată de Alina Frunză de la Departamentul Colecții Speciale de la BCU Iași, sub  coordonarea dr. Ioan Milică, directorul instituţiei. Acest premiu va asigura participarea câştigătoarei  la un stagiu de pregătire profesională în străinătate. Totodată, cu acest prilej, Biblioteca Centrală  Universitară din Iaşi s-a aflat la prima participare în cadrul „Slovelor Muscelene”. 

Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” mulțumește tuturor participanților, oficialităților,  academicienilor, profesorilor universitari, cercetătorilor, istoricilor, informaticienilor, directorilor  marilor biblioteci, editorilor și companiilor implicate în acest eveniment. Prin colaborarea și  contribuția lor, simpozionul a devenit o platformă de schimb de idei și experiențe, care a contribuit la  dezvoltarea bibliotecilor ca păstrătoare şi creatoare ale memoriei sociale.

Număr de vizualizări :143


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro