spot_img

Ultimele zile ale expoziției Synthesis și primele tururi ghidate ale Anualei Neo Art Connect 

În acest final de săptămână publicul bucureștean este invitat să descopere instalațiile interactive și lucrări unice pe harta Anualei de Artă și Știință, Neo Art, ce include în București alte cinci proiecte expoziționale.

Synthesis poate fi vizitată până pe 18 iunie 2023, ora 20.00 la Ghica House, strada Ion Ghica, nr. 13, și constituie un punct nodal în cadrul primei rețele de artă și știință, cu 27 de instalații și lucrări relevante pentru domeniile transdisciplinare și pentru istoria recentă a artei contemporane, la intersecția cu domenii variate de cercetare științifică sau noile tehnologii. Conceptul curatorial pornește de la tema Reconectare. Lucrările artiștilor români și străini sau ale grupurilor invitate au fost selectate cu sprijinul partenerilor naționali ai rețelei NAC, pe baza temei, mare parte din instalații fiind realizate special pentru conceptul curatorial original creat de Andreea Sandu și Anca Boeriu. AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentului.

Instalațiile Kinema Ikon și proiectul Muzeului Național Tehnic Prof. Ing. Dimitrie Leonida sunt urmate în traseul gândit de lucrările artiștilor:

Andrei Bălan / Alexandru Berceanu / Anca Boeriu / Cornel Brad /Zoița Delia Călinescu / Claudia Chiriță / Andrei Cozlac / Ștefan Radu Crețu / Raluca Ilaria Demetrescu/ Sarah Einick / Franz Galo / Ioana Halunga / Dan Adrian Ionescu / Andrei Lazăr /Petru Lucaci / Cristian Matei/ Răzvan Mihalachi /Răzvan Neagoe/ Sema Özevin /Alina Rizescu/ Sabina Suru / Marius Tudose / Mihai Zgondoiu / Tammy/Vitaly Yankovy.

Tot la Ghica House, în contextul manifestării, am creat un modul imersiv ce surprinde într-un mod alegoric istoria subiectivă din ultima sută de ani a capitalei. Denumit București, capsulă în timppoemul urban a fost special gândit ca o incursine în timpul trecut și viitor, localizat între 1933 și 2033. Din punct de vedere geografic-spațial este localizat în inima Bucureștiului, în zona Universității, Calea Victoriei, grafica special realizată împrumutând elemente din arhitectura clădirilor din această zonă, o călătorie simbolică în timp și spațiu. Conceptul este creat de Anca Boeriu și Andreea Sandu, care au și curatoriat și implementat proiectul, partea de cercetare istorică este realizată de Ana Rubelli, iar grafica ce are la bază utilizarea AI, video-mapping-ului și sound design-ul sunt realizate de Ioana Halunga. 

Alte trei expoziții adaugate în acestă săptămână în cadrul tururilor NAC din capitală sunt: Cluj Reshape Design – un proiect expozițional despre inovația în design, coordonat de Cristian Samfira, Elena Basso și Lucian Broscățean, la Arcub, designerii prezentați fiind Kiss Gyöngyvér, Cristian Samfira, Anca Zaharia și Mara Popa. 

Fly me to the moon, un proiect expozițional curatoriat de Ana Negoiță la Muzeul Național Tehnic Prof. Ing. Dimitrie Leonida, lîn care regăsim alături de lucrările artiștilor Georgiana Cozma, Vero Nica & Andu Dumitrescu , Dragoș Dogioiu , Mirela Ivanciu &Terry Cuddy, Laura Magritte, Vlad Țenu alături de simulatorul de zbor de la Muzeul Universității Politehnice – București și exponate surpriză din  patrimoniul Muzeului Național Tehnic Prof. Dimitrie Leonida.

Și cele două proiecte organizate împreună cu Institutul Cervantes: Ilustradas,  o expoziție inedită dedicată ilustraţiei de carte, o antologie a ilustrației recente, și  Remixul ca loc de întâlnire, o sesiune de muzică remixată și o prezentare de proiecte ale asociației Antropoloops, conduse de Rubén Alonso. 

“Cultivarea sinergiei dintre artă și știință deschide posibilități nelimitate pentru evoluție. La BRD îmbrățișăm puterea transformatoare a acestui tip de proiecte, care unesc inovația și creativitatea pentru a inspira descoperiri profunde și a contura un viitor mai luminos pentru fiecare în parte, și toți împreună” – Flavia Popa, Secretar General BRD Groupe Société Générale.

Anuala este organizată de Galateca si Asociația Culturală Neo Art România si curatoriată de Anca  Boeriu și Andreea Sandu.

Detalii pe www.neoartconnect.ro

Susținut de BRD Groupe Société Générale

Partener strategic: Fundația9

Parteneri: Fundația România de Mâine, Ghica House, Arcub, ATELIER 030202, Fundația România de Mâine, Goethe Institut, Universitatea Politehnica din București, creart, Teatrelli, Muzeul Naţional Tehnic “prof. ing. Dimitrie Leonida”, Hotel Caro, Institutul Cervantes, Galateca, Rezidența9 și Combinatul Fondului Plastic

Parteneri media: Radio România Cultural, Metropola TV, modernism.ro, Biz, Agenția C’Arte, Propagarta, feeder.ro, Aici a Stat, Dreamingof.net, Kreatoria.ro, Finesociety.ro, Art Inquiry.

Susținut de AQUA Carpatica, Domeniile Sâmburești, Wet Saltzer

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508