spot_img

”Scriu pentru că e cea mai imediată posibilitate să fac ceva frumos și să mă bucur”

Bogdan O. Popescu și Dan Mircea Cipariu (foto: Mihai Zgondoiu)

Luni, 19 iunie 2023, la Black Habit (Calea Griviței nr.77), de la ora 20.00, Bogdan O. Popescu a fost primul invitat al serilor V.I.P. – Vin. Intimitate. Poezie, în cadrul celei de-a XVI-a ediții a Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD.

Evenimentul a fost deschis de amfitrionul Dan Mircea Cipariu: ”O seară fastuoasă! – vă spune Dan Mircea Cipariu, mă bucur că suntem împreună în grădina Black Habit la cea de-a XVI-a ediție a Festivalului Undercloud. Am vrut să creăm împreună o atmosferă pe care eu am gândit-o mereu și aș numi-o România la rece. Ideea vine din tinerețea mea, când ajungeam prin locuri de petrecere,  iar lăutarii cântau fără acompaniament. Și mi se pare că România la rece e o Românie mai sensibilă, mai melancolică. Astăzi, când totul se amplifică prin media și internet, ideea de a avea o întâlnire intimă la un pahar de vin mi se pare reconfortantă psihic. L-am rugat pe bunul meu prieten Bogdan O. Popescu să deschidă aceste seri de vin, intimitate și poezie pentru că și eu și el iubim această lume a dicțiunii interioare și a spațiilor intime.

Pentru cei care nu știu foarte multe despre Bogdan O. Popescu, vreau să vă spun că anul acesta, cartea lui, Cartea războiului, apărută la Vellant, cu desenele lui Mihai Zgondoiu, editorul Dan Pleșa fiind și el prezent aici, a fost nominalizată de trei prestigioase reviste literare pentru cartea de poezie a anului 2023: Dilema, Observator Cultural și AgențiadecArte.ro. Bogdan O. Popescu este un mare poet și un mare om de știință, unul dintre cei mai importanți neurologi din lume, studiile lui fiind citate internațional.”

Bogdan O. Popescu (foto: Mihai Zgondoiu)

Bogdan O. Popescu: ”Mulțumesc foarte mult, Dan, mă bucur să fiu alături de voi. E un proiect frumos, mai ales că ne aflăm în post-umanitate și post-adevăr, când nimeni nu mai știe ce este adevărul și nu-l mai prețuiește. Poezia e adevărată în esență, nu în detalii. De fapt, nici nu te mai interesează ce e adevărat, atâta timp cât e frumos. Am fost întrebat de-a lungul timpului de ce scriu poezie? Scriu pentru că e cea mai imediată posibilitate să fac ceva frumos și să mă bucur. Am trăit o viață superbă în poezie, bineînțeles și alături de prietenii și frații mei de poezie. Eu am scris primul poem la unsprezece ani, ceea ce, din păcate, se întâmpla acum patruzeci și unu de ani. Dacă în patruzeci și unu de ani nu am învățat să scriu poezie, nu o să o fac niciodată. Am adus aici toate cărțile de poezie de autor. M-am gândit să încep cu poeziile mele de la șaisprezece ani, când am debutat în revista SLAST și în două antologii. Vârsta de șaisprezece ani este pentru mine vârsta la care mi-am văzut visul cu ochii, fiindcă atunci era foarte greu să publici, pe când acum trăim într-o- lume publică, post-adevăr și post-umanitate. Erau câteva poeme pe care le știa deja destulă lume și aș vrea să încep cu ele.”

Bogdan O. Popescu a citit poezia ”Pisicile”. Fiind receptat de public cu entuziasm, autorul a continuat cu poezii din aceeași perioadă: ”Cu sânul bântuit de fluturi”, ”În așteptarea fetiței cu chibrituri”, ”Eu te iubesc cu fiecare os”, ”Corida cu frumusețea ta”, ”Glossă” sau ”Vignet”.
Din prima ediție a volumului colectiv ”Marfă”, singura carte publicată la Editura ”Salut”, în 1996, Bogdan O. Popescu a citit poezia ”love story”, după care a vorbit despre volumul ”Poemul de Gardă”: ”Poemul de gardă, din 1999, o carte care arată așa pentru ca i-am făcut eu coperta în corel draw. Cartea a fost lansată la Spitalul de Urgență Floreasca. Această cartea a avut un personaj, Jo, și poartă un citat din Patul lui Procust, un fragment dintr-o scrisoare a lui Ladima. Eu am ajuns să scriu pe cât de bine scriu pentru că a existat Mircea Cărtărescu. S-a întâmplat ceva incredibil, Mircea a crezut atât de mult în mine, încât m-a făcut pe mine să-mi ating destinul. Când îmi spunea Mircea Cărtărescu că sunt un scriitor extraordinar, mă mobiliza foarte mult și am ajuns să scriu într-un mod cum eu nu credeam că am să scriu vreodată. E foarte interesant cum te poate motiva o astfel de relație.”

Invitatul Vin. Intimitate. Poezie a citit texte (re)cunoscute de public din volumul ”Poemul de gardă”: ”Cu barbă, fără barbă” și ”E bine să faci fapte bune”. Din ”Cartea războiului” autorul a mai citit ”iubirea este ca mierea” și Nichita îmblânzitor”.

În încheierea evenimentului, la sugestia lui Dan Mircea Cipariu, Bogdan O. Popescu a rememorat și citit poemul ”Când plouă rău peste tarlale”, un text pe care actorul George Mihăiță îl recită de fiecare dată când are ocazia.

Cu toate că programul oficial se încheiase, la cererea publicului Bogdan O. Popescu a citit poemul ”Odihnă”, din ”Cartea dragostei”.

Tudor VOICU

Fotografii de Mihai Zgondoiu

UNDERCLOUD 1(6) se desfășoară între 19-25 iunie 2023 pe Calea Griviței, în 7 spații creative și culturale, plus trotuarele dintre UNArte și MNLR (Muzeul Național al Literaturii Române din București).

La Black Habit (Calea Griviței nr.77), într-un decor luminat de un sfeșnic cu 12 brațe, începând de luni, 19 iunie 2023, și până sâmbătă, 25 iunie 2023, în fiecare seară, între orele 20.00 – 21.00, are loc proiectul exclusivist, V.I.P. – Vin. Intimitate. Poezie, unde doar câte 16 spectatori pe ediție pot rezona cu poeziile citite de 6 poeți români contemporani – Bogdan O. Popescu (luni, 19 iunie 2023), Ioana Crăciunescu (marți, 20 iunie 2023), Iulian Tănase (miercuri, 21 iunie 2023), Magda Cârneci (joi, 22 iunie 2023), Rozana Mihalache (vineri, 23 iunie 2023) și Dan Mircea Cipariu (sâmbătă, 24 iunie 2023). Amfitrionii proiectului V.I.P. – Vin. Intimitate. Poezie sunt Chris Simion – Mercurian și Dan Mircea Cipariu.

Intrarea la cele 6 evenimente V.I.P. – Vin. Intimitate. Poezie se face numai pe bază de invitații, în limita locurilor disponibile, care pot fi solicitate la adresa de email undercloudfest@gmail.com sau cipariu@yahoo.com .Rezervarea locului este confirmată doar după primirea răspunsului de la organizatori.

Partenerul serilor de lectură V.I.P. – Vin. Intimitate.Poezie, la UNDERCLOUD 2023, este Opera Scrisă.ro – societate de gestiune a drepturilor de autor.

Număr de vizualizări :595

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508