spot_img

Sânziene de asflat, la Muzeul de Artă Târgu Jiu

Vineri, 23 iunie 2023, de la ora 10.00, în curtea Muzeului de Artă Târgu Jiu va avea loc întâlnirea ”Sânziene de asfalt”, ediția a doua, un eveniment ce (re)aduce și vrea să păstreze în zona urbană ia românească și tradițiile. Expoziția de costume tradiționale vechi și cu povești fascinante, atelierele pentru copii și adulți, muzica, demonstrațiile de cusături, mărgelit și ceramică tradițională, dansul și, nu în ultimul rând, coronițele din sânziene transformă curtea muzeului, timp de două ore, într-o mare șezătoare urbană. Partenerii Consiliului Județean Gorj și ai Muzeului Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” sunt Centrul pentru Cultură și Artă ”Cobilița”, Biblioteca Județeană Gorj ”Christian Tell”, Palatul Copiilor Târgu Jiu, Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu”, Grupul ”Șezătoarea” și Școala Sanitară Postliceală ”Omenia” Târgu Jiu.

<<”Sânziene de asfalt” este o manifestare cultural-educativă, un demers inedit, conturat astfel încă din titlu, menit să răspundă unor așteptări actuale. Alăturarea de termeni, ”Sânziene” și ”asfalt”, dincolo de faptul că atrage atenția, este și creatoare de context. Ridică semne de întrebare, răspunde unor provocări conjuncturale, crează spațialitate și transgresează limite aparent ireconciliabile. Sunt prezente, deopotrivă, o sărbătoare creștină și un ritual precreștin, elemente patrimoniale străvechi și stilul urban ascendent, satul tradițional conservator și citadinul frenetic, poveștile înțelepte și jocurile copilăriei. ”Sânziene de asfalt” este un moment, o clipă, o reverie, o nostalgie, o tresărire, o dorință, un joc al timpului, spațiului, formelor și culorilor. Este o poveste despre noi, de unde venim și încotro ne îndreptăm. Este, de fapt, o șezătoare modernă, cu actanți de toate vârstele, cu spații și ritmuri diferite, dar uniți de bucuria celebrării unei sărbători a soarelui, a luminii, a elementului identitar profund.>> – Albinel Firescu, șeful Secției de Artă și Etnografie a Muzeului Județean Gorj

Costumul popular gorjenesc nu încetează să ne uimească prin unicitatea și spectaculozitatea sa. În expoziția temporară ce reunește cinci costume tradiționale vechi, veți descoperi cămăși cu altiță și costume populare ce scot în evidență diferite caractere feminine. Costumul moștenit de la Sabina Toderoiu, sora Ecaterinei Teodoroiu, costumul moștenit de la Elena Crăciunescu (soția lui Al. Crăciunescu, fost prefect de Gorj  în perioada anilor 1940), costumele celebrei Maria Lătărețu, dar și al Filofteiei Lăcătușu vor putea fi admirate și descifrate în cadrul acestui eveniment.

Fie că vorbim despre femeia puternică, la vârsta maturității, a cărei cămașă cu altiță era întotdeauna cusută în culori sobre, de femeia tânără a cărei ie avea contururi cu roșu aprins pentru a exprima bucuria și vivacitatea sau femeia de statut social – care a ales să-și coase costumul în culorile tricolorului, toate acestea reflectă, în sens profund, implicarea și rolul femeii în societate, în diferite perioade.

Atelierele susținute în colaborare cu Centrul pentru Cultură și Artă ”Cobilița”, reunite sub titlul ”Ne-ntâlnim la șezătoare” se adresează atât copiilor cât și adulților care s-au înscris în prealabil. Aceștia vor coase, țese și modela și, de asemenea, se vor întâni cu meșterii populari Adriana Toropu, Florentina Măgureanu și Raluca Cuba, care îi vor învăța să lucreze cu mărgele.

Arta tradițională va fi prezentă și prin demonstrația de ceramică realizată la roată de către cunoscutul olar Ion Rătezeanu, care duce mai departe cu mândrie meșteșugul său, dar și prin participarea Grupului ”Șezătoarea”, unde mai multe doamne cu dragoste de frumos reînvie arta cusăturilor străvechi. Simbolurile, geometrice și nu numai, prezente atât pe veșminte cât și pe ceramică, sunt păstrate și transmise din generație în generație, de sute și mii de ani, din vremurile în care omul trăia într-o comuniune prefectă cu natura din care se și inspira pentru înfrumusețarea obiectelor, dar și pe care o chema în apărare și ajutor de fiecare dată când avea nevoie.

Cântecul și dansul nu vor lipsi, elevii și profesorii Ansamblului ”Cobilița” (vioară, chitară, canto) și ai Studioului de Dans ”Măiastra” (balet), susținând un adevărat spectacol, în care tradiționalul se va îmbina cu clasicul și modernul. Muzica și dansul au fost și ele, dintotdeauna, însoțitoarele omului în drumul său prin viață, cele mai puternice sentimente (de fericire, de tristește, de dor) născând și cele mai autentice cântece și jocuri.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508