,,Mythos – artă și mitologie”: lucrări semnate de elevii de la arte din Chișinău, inspirate din mitologia greacă, într-o nouă expoziție la Arbor.art.room

iun. 7th, 2023 | By | Category: Postcard

Asociația pentru cultură și arte Arbor a demarat la sfârșitul anului 2022 proiectul „Mythos – artă și mitologie”, provocând elevii Liceului Academic de Arte Plastice „Igor Vieru” din Chișinău să realizeze lucrări de artă inspirate din trei volume de mitologie: „Mythos”, „Eroii” și „Troia”, o repovestire în cheie modernă și distractivă a universului mitologic de către binecunoscutul scriitor britanic Stephen Fry. Într-o primă etapă după lectură, cei 31 participanți la proiect, elevi din clasele V – IX, au luat parte la un seminar despre rolul legendelor mitologice în dezvoltarea artelor, susținut în primăvara anului curent de istoricul și criticul de artă Ana Neagoe. Prelegerea a continuat cu discuții pe marginea schițelor pregătite de elevi, aprofundând subiectul interpretării simbolurilor și a imaginii din operele de artă. 

Producțiile expuse în expoziția de la Arbor.art.room, realizate în acuarelă sau ulei, reproduc faimoasele scene cu titani, monștri, zei, zeițe și eroi, din care nu lipsesc, de pildă, Cronos, Zeus, Afrodita, Cerber, Meduza, Hercule sau Orfeu. De un interes deosebit s-a bucurat tema războiului troian, astfel că vizitatorii vor putea vedea pe pânze o relatare splendidă a poveștii de la „Mărul discordiei” până la înfrângerea finală.

Invităm publicul să (re)descopere mitologia greacă prin lucrările tinerilor artiști, care vor fi prezenți la vernisajul expoziției din 9 iunie, orele 16:00 – 20:00. Expoziția este cu vânzare, iar achiziționarea tablourilor se face prin donație. Sumele obținute vor fi folosite pentru sprijinirea pe mai departe a activității tinerilor artiști.

Entuziasmul și interesul pentru un subiect din istoria artei, precum Grecia Antică, se hrănește prin mult studiu, prin analiza critică a operelor păstrate dar și lectură aprofundată. Deși procesul ar părea dificil și sinuos pe alocuri pentru niște elevi de liceu, lărgirea orizonturilor ascunde numeroase surprize. Tema mitologiei antice este potrivit aleasă întrucât conținutul oferă un registru narativ de excepție, scăldat în ludic și vis. Legendele sunt captivante, lăsând loc unui fructuos proces de interpretare.

Temeinica pregătire a tinerilor artiști de la Chișinău dar și deschiderea de a reprezenta vizual subiecte de o deosebită încărcătură simbolică, precum „iubirea, trădarea, răzbunarea, pornirile misogine sau abuzul”, confirmă o maturitate vădită. Prin ochii lor am redescoperit mitologia antică și am reevaluat relevanța subiectului pentru evoluția istoriei artei. Perspectiva contemporană asupra unor evenimente, situații și figuri emblematice oferă privitorului stări nelipsite de pilde, frământări și emoție.

Lucrările care rezultă acestui proiect, fie acuarelă, ulei sau tehnici mixte, dezvăluie publicului fațete inedite ale subiectului. Abordarea îndrăzneață a unor teme mult explorate de-a lungul istoriei este însoțită de inocență și un apetit viu pentru poveste. Paleta cromatică, preponderent colorată, reflectă o vioiciune voită, caracteristică vârstei prin care imaginația desprinsă din oniric, este neînfrânată de temeri (de orice natură).

Prin prisma interesului arătat de elevi pentru bibliografia recomandată, putem concluziona că legendele mitologice oferă un context fertil pentru dezvoltarea artelor vizuale, în toate timpurile și vârstele istoriei artei. Prolificitatea și abundența detaliilor care însoțesc discursul critic conferă artei grecești rol de nucleu de o perpetuă inspirație iar tinerii artiști au reușit să întărească această particularitate și să sublinieze rolul studiului teoretic în procesul de creație.

Dr. Ana Traci Neagoe,

istoric și curator de artă

Grație proiectului „Cultura Bus”, desfășurat tot de Asociația Arbor, elevii vor veni la București în perioada 9 – 11 iunie 2023, unde vor avea un program cultural intens. Vor face vizite ghidate la muzeele de artă din Capitală și vor merge la spectacolul de balet „Romeo și Julieta” de la Opera Națională din București. Biletele au fost oferite de ONB, cărora le mulțumim pentru deschidere!

Acest proiect face parte din efortul constant al Asociației pentru cultură și arte Arbor de a sprijini educația artistică a elevilor din Republica Moldova. Sprijinul asociației înseamnă ateliere de artă, sponsorizarea de activități artistice, organizarea de excursii cu program cultural (#Cultura Bus), care să le ofere copiilor experiențe noi, să îi ajute să-și lărgească orizontul și să lege noi prietenii. În 2023 proiectul este realizat în parteneriat cu Asociația Art Liceum și se bucură de sprijinul logistic al Ambasadei Republicii Moldova la București și al Bibliotecii Națională a Republicii Moldova. Costurile financiare ale proiectului sunt acoperite în întregime de Asociația Arbor, prin Victoria Nagy Vajda. 

Lista participanți:

Elevi: B. Nicoleta, B. Eva, B. Mariela, B. Ilie, B. Milena, B. Darius, C. Erica-Chelsea, C. Arsenie, C. Sofia, C. Evelina, C. Alisa, C. Arina, C. Laurențiu, D. Vladislava, F. Nicolae, G. Daniel, L. Andrei, M. Vitalie, M. Andreea, P. Roxana, R. Simona, P. Aurica, S. Doina, S. Ruxanda, Ș. Domnica, S. Adina, T. Ariadna, T. Corina, Ț. Laurențiu, V. Vera, V. Olivia.

Profesori: Bakițkii Veaceslav, Chelaru Cristina, Cojocari Oleg, Dolință Dina, Edu-Tomaș Inga, Gorcea Elena, Palamarciuc Vladimir, Pesterean C., Proka Iana, Savin Igor.

Program de vizitare:

Arbor.art.room

str. Transilvaniei, nr. 11, sector 1, București

Vernisaj: 09.06.2023, orele 16:00 – 20:00

Perioadă de vizitare: 10.06.2023 – 09.07.2023

Închis             │ luni – miercuri

17:30 – 19:30 │ joi – vineri

12:00 – 18:00 │ sâmbătă – duminică

Despre Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru”

Fondat în 1969, Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru” este renumit prin profesionalismul cadrelor pedagogice, iar artiști excepționali de la Chișinău, precum Igor Vieru, Eleonora Romanescu, Aurel David, Dumitru Rusu-Scvorțov, au susținut educația a zeci de promoții – absolvenți cunoscuți azi pentru talentul și meritele lor artistice în Republica Moldova și peste hotare. Mulți artiști susținuți de Asociația Arbor sunt absolvenții acestei importante instituții de învățământ artistic din Chișinău.

Despre Asociația pentru cultură Arbor

Asociația pentru cultură și arte Arbor a fost înființată în decembrie 2017. Misiunea Arbor este de a realiza proiecte din toate domeniile artistice, de a dezvolta mobilitatea culturală, îndeosebi între România și Republica Moldova. Până în prezent, Arbor a organizat peste 30 de expoziții de artă, atât în propriul spațiu expozițional, Arbor.art.room, cât și în galerii private, centre culturale, biblioteci sau muzee din Republica Moldova și România. Pe lângă activitatea dedicată artelor vizuale, Asociația Arbor este cunoscută și pentru proiectele educative și de promovare a culturii scrise, precum „Cultura Bus” – excursii pentru elevii cu acces limitat la cultură (2022/ediția VI), „Arbor Master Class” – ateliere de artă realizate de cunoscuți artiști din România pentru elevii și studenții de la arte din Republica Moldova, „Romanul românesc din stânga Prutului” – un program de promovare a literaturii basarabene în România, realizat în parteneriat cu Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” și „Povești abandonate” – un proiect de recuperare a literaturii pentru copii, scrise în Basarabia, realizat în parteneriat cu Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” a Republicii Moldova. Arbor a lansat prima platformă de expoziții de artă în realitate virtuală (VR) din România și Republica Moldova: www.theopen-art.com, unde pot fi vizitate virtual 10 expoziții semnate de artiști din România și Republica Moldova, precum și 2 expoziții ale Muzeului Național de Istorie a Moldovei și Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”. În 2022 Asociația Arbor a produs spectacolului de teatru „Menajeria de sticlă”, în regia lui Iosif Shats, întrat în repertoriul Teatrului „Alexei Mateevici” din Chișinău. Arbor a editat 4 albume de expoziții și o carte pentru copii: „Ghenadie Popescu”, „Mark Verlan” (2019), „Valentina Rusu Ciobanu. 100 de ani de la naștere” (2020), „Rememorarea copilăriei, mărturiile deportaților basarabeni” (2022) și „Cartea poveștilor abandonate” (2022). Asociația face donații și sponsorizări instituțiilor de învățământ, ONG-urilor, teatrelor și artiștilor independenți de pe ambele maluri ale Prutului.

Număr de vizualizări :169


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro