Centrul de Studii Turce din cadrul Facultății de Istorie, Universitatea din București organizează în zilele de 9 și 10 iunie 2023 la Timișoara a doua ediție a conferinței internaționale având ca subiect arheologia otomană în România, domeniu care are nevoie de sprijin pentru dezvoltare și pregătire de specialiști. În ultimii ani au fost publicate diverse lucrări dedicate patrimoniului arheologic otoman în România și au fost făcute importante descoperiri arheologice. În acest context bogat, evenimentul este o inițiativă unică în mediul academic românesc cu scopul de a încuraja dezbaterile între specialiștii din România și țările vecine. Prima ediție, desfășurată în octombrie 2017 la București, s-a bucurat de un real succes, interesul față de subiect fiind în continuă creștere.
Conferința Arheologie otomană în Romania: Provocări, realități, perspective constă în prezentarea unor importante proiecte de cercetare în fostele teritorii ale imperiului din regiune. Pentru a onora gazda acestui eveniment, Universitatea de Vest, și statutul de capitală culturală, Timișoara otomană ocupă un loc central în dezbaterile acestei conferințe. Aspecte variate ale perioadei, de la lăcașuri de cult, la fortificații și utilizarea apei și până la cultură materială vor fi discutate de către arheologii invitați.
Evenimentul este organizat de către Centrul de Studii Turce – FIUB în parteneriat cu TIKA – Agenția de Cooperare și Colaborare Turcă, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” București și Universitatea de Vest din Timișoara. Vor susține comunicări 20 de specialiști din universitățile, institutele de cercetare și muzeele de profil din România, Moldova, Ungaria, Bulgaria și Turcia. Conferința se va încheia cu o secțiune cu tema „Patrimoniul otoman din România – între uitare și cercetare”, din dorința de a trage un semnal de alarmă asupra situației existente în prezent și a modului în care moștenirea istorică otomană este asumată și valorificată de către autoritățile locale. Vor fi dezbătute cazurile valorificării descoperirilor arheologice din Timișoara, dar și cel al potențialului insuficient exploatat al Dobrogei, oferind soluții de marcare locală și promovare virtuală. Lucrările conferinței se vor desfășura în limba engleză – transmite CST București.