spot_img

Lansare de carte: ,,Manual pentru bunici” de Arcadia Solum, prima carte de grandparenting din România

Editura Paralela 45 vă invită la lansarea cărții ,,Manual pentru bunici” de Arcadia Solum, prima carte de grandparenting din România. Evenimentul va avea loc la 29 iunie 2023, ora 18.30, la Librăria Cărturești Brașov, Piața Sfatului, 20.

,,Există pe piața noastră de carte sute și sute de studii dedicate părinților. Găsim în ele, dacă suntem interesați, răspunsuri la tot felul de întrebări, găsim recomandări, tehnici, soluții etc. Dar n-am întâlnit în librării nicio carte adresată bunicilor, de parcă n-ar avea și ei nevoie de ajutor, de un sfat. Mă bucur mult că acum vor avea și bunicii o carte numai a lor.” Diana Iepure

Invitați:

 • Arcadia Solum
 • Alma, nepoțica din carte, care va dezvălui cum arată viața de copil în anul 2023 și va prezenta un număr de standup comedy
 • Cătălin Stanciu, psiholog
 • Diana Iepure, responsabilă de PR și comunicare, Editura Paralela 45 
 • Cătălina Bălan, scriitoare, director de marketing, Editura Paralela 45


,,Manual pentru bunici” propune metode de construire a unei frumoase relații bunici-nepoți. Așa cum spune autoarea însăși, cartea e despre a învăța cum putem să trăim în memoria nepoților și după ce murim (,,în murire”) și despre a învăța să fim bunici: ,,Putem lăsa copiilor, sau copiilor copiilor noștri, tot felul de moșteniri: o casă, o bijuterie, un ceas, un petic de pământ, un copac. Dar toate aceste lucruri ei le pot pierde. Dăinuim doar dacă lăsăm ceva trainic în mintea și în inima lor. Iar în inimă nu încap case, ci povești; în minte nu se sădesc copaci, ci deprinderi; memoria afectivă nu este un seif pentru bijuterii, ci pentru mirosuri, gusturi, simțăminte și amintiri. ”


Cartea Arcadiei Solum este una complexă, chiar dacă nu pretinde a fi una științifică. În ,,Manual pentru bunici” veți găsi opiniile unor cercetători, medici (neurologi, pediatri etc.), profesori, psihologi, sociologi, teologi care și-au dedicat viața studierii aspectelor importante pentru dezvoltarea armonioasă a unui copil.

Despre „Manualul pentru bunici”


Manualul pentru bunici e compus din trei părți:

 • Arta de a fi bunic
 • Cărțile
 • Almisme


Capitolul dedicat beneficiilor emoționale ale cititului este scris, la invitația autoareai, de Revital Rafaeli, o charismatică povestitoare profesionistă din Israel. 

În primele două părți ale Manualului, pornind de la etimologia cuvâtului ,,bunic” și ,,bunică”, autoarea propune discuții despre:

 • neînțelegerile care apar între părinți și bunici și la așteptările părinților, atunci când își lasă copiii în grija bunicilor
 •  relațiile dintre soacră și noră
 • tipologii de soacre
 • schimbările din viața familiei la apariția pe lume a nepoților
 • tipologii de bunici (Bunicul detașat, distant; Bunicul tolerant, blajin; Bunicul responsabil cu joaca; Bunicul-părinte; Bunicul înțelept; Bunicul de la distanță; Bunicul surogat;
 •  stiluri de părinți și bunici (Stilul autoritar; Stilul permisiv; Stilul neglijent; Stilul democratic (pozitiv, echilibrat);
 •  Legislație grandparenting
 • Importanța și puterea cuvântului spus
 •  Reguli de alimentație sănătoasă
 • Somn
 • Siguranța copiilor în casă și în afara ei
 • Jucării
 • Gestionarea conflictelor între mai mulți nepoți
 • Violența fizică și/sau verbală
 • Validarea emoțiilor
 • Pedepse și recompense
 • Limite
 • Gestionarea autocontrolului
 • Relația cu tehnologia modernă și ce le propunem ca alternativă
 • Minciună (ce este și de ce copiii recurg la ea)
 • Imaginile cu nepoții pe social media
 • Educația sexuală
 • Simțul umorului la copil

Despre autoare

Arcadia Solum lucrează de peste 30 de ani cu copiii. S-a specializat (cu profesori și psihologi din Marea Britanie) și a fost interesată de mai multe domenii (psihologia copilului, logopedie, prevenirea instalării handicapului psihomotor la copiii instituționalizați). A lucrat 10 ani la un Leagăn de Copii, în domeniul prevenției instalării handicapului psihomotor la copiii instituționalizați, acesta fiind primul ei job.

Își propune să plece în Senegal, Namibia, în misiuni umanitare. Având nevoie de bani pentru acest scop nobil, se apucă de antreprenoriat. Nu mai pleacă pentru că s-a născut Vadim, fiul ei.Urmează 10 ani de activitate în construcții și amenajări interioare.

Este voluntară în proiectul ,,Meseriile viitorului”, care susține și monitorizează traiectoria profesională și emoțională a copiilor defavorizați, pentru ca aceștia să atingă independența financiară făcând ceea ce le place. Colaborează pe proiecte de educație cu Transylvania International School, o școală privată care vizează excelența în educație și formarea viitorilor lideri.

Este antreprenoare, copywriter, storyteller și bunica Almei, desigur, cu care are o mulțime de activități educative și distractive.

Despre Editura Paralela 45:

Fondată în 1994, Editura Paralela 45 este una dintre cele mai prestigioase edituri românești. Cu numeroase premii naționale și internaționale obținute, Editura Paralela 45 oferă publicului iubitor de carte de toate vârstele numeroase colecții de educațional, literatură pentru copii & adolescenţi, ficțiune şi nonficțiune.

Vă invităm să descoperiți colecțiile noastre, accesând acest link.

Număr de vizualizări :124

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508