Editura Paralela 45 vă invită la lansarea cărții ,,Manual pentru bunici” de Arcadia Solum, prima carte de grandparenting din România. Evenimentul va avea loc la 29 iunie 2023, ora 18.30, la Librăria Cărturești Brașov, Piața Sfatului, 20.
,,Există pe piața noastră de carte sute și sute de studii dedicate părinților. Găsim în ele, dacă suntem interesați, răspunsuri la tot felul de întrebări, găsim recomandări, tehnici, soluții etc. Dar n-am întâlnit în librării nicio carte adresată bunicilor, de parcă n-ar avea și ei nevoie de ajutor, de un sfat. Mă bucur mult că acum vor avea și bunicii o carte numai a lor.” Diana Iepure
Invitați:
- Arcadia Solum
- Alma, nepoțica din carte, care va dezvălui cum arată viața de copil în anul 2023 și va prezenta un număr de standup comedy
- Cătălin Stanciu, psiholog
- Diana Iepure, responsabilă de PR și comunicare, Editura Paralela 45
- Cătălina Bălan, scriitoare, director de marketing, Editura Paralela 45
,,Manual pentru bunici” propune metode de construire a unei frumoase relații bunici-nepoți. Așa cum spune autoarea însăși, cartea e despre a învăța cum putem să trăim în memoria nepoților și după ce murim (,,în murire”) și despre a învăța să fim bunici: ,,Putem lăsa copiilor, sau copiilor copiilor noștri, tot felul de moșteniri: o casă, o bijuterie, un ceas, un petic de pământ, un copac. Dar toate aceste lucruri ei le pot pierde. Dăinuim doar dacă lăsăm ceva trainic în mintea și în inima lor. Iar în inimă nu încap case, ci povești; în minte nu se sădesc copaci, ci deprinderi; memoria afectivă nu este un seif pentru bijuterii, ci pentru mirosuri, gusturi, simțăminte și amintiri. ”
Cartea Arcadiei Solum este una complexă, chiar dacă nu pretinde a fi una științifică. În ,,Manual pentru bunici” veți găsi opiniile unor cercetători, medici (neurologi, pediatri etc.), profesori, psihologi, sociologi, teologi care și-au dedicat viața studierii aspectelor importante pentru dezvoltarea armonioasă a unui copil.
Despre „Manualul pentru bunici”
Manualul pentru bunici e compus din trei părți:
- Arta de a fi bunic
- Cărțile
- Almisme
Capitolul dedicat beneficiilor emoționale ale cititului este scris, la invitația autoareai, de Revital Rafaeli, o charismatică povestitoare profesionistă din Israel.
În primele două părți ale Manualului, pornind de la etimologia cuvâtului ,,bunic” și ,,bunică”, autoarea propune discuții despre:
- neînțelegerile care apar între părinți și bunici și la așteptările părinților, atunci când își lasă copiii în grija bunicilor
- relațiile dintre soacră și noră
- tipologii de soacre
- schimbările din viața familiei la apariția pe lume a nepoților
- tipologii de bunici (Bunicul detașat, distant; Bunicul tolerant, blajin; Bunicul responsabil cu joaca; Bunicul-părinte; Bunicul înțelept; Bunicul de la distanță; Bunicul surogat;
- stiluri de părinți și bunici (Stilul autoritar; Stilul permisiv; Stilul neglijent; Stilul democratic (pozitiv, echilibrat);
- Legislație grandparenting
- Importanța și puterea cuvântului spus
- Reguli de alimentație sănătoasă
- Somn
- Siguranța copiilor în casă și în afara ei
- Jucării
- Gestionarea conflictelor între mai mulți nepoți
- Violența fizică și/sau verbală
- Validarea emoțiilor
- Pedepse și recompense
- Limite
- Gestionarea autocontrolului
- Relația cu tehnologia modernă și ce le propunem ca alternativă
- Minciună (ce este și de ce copiii recurg la ea)
- Imaginile cu nepoții pe social media
- Educația sexuală
- Simțul umorului la copil
Despre autoare
Arcadia Solum lucrează de peste 30 de ani cu copiii. S-a specializat (cu profesori și psihologi din Marea Britanie) și a fost interesată de mai multe domenii (psihologia copilului, logopedie, prevenirea instalării handicapului psihomotor la copiii instituționalizați). A lucrat 10 ani la un Leagăn de Copii, în domeniul prevenției instalării handicapului psihomotor la copiii instituționalizați, acesta fiind primul ei job.
Își propune să plece în Senegal, Namibia, în misiuni umanitare. Având nevoie de bani pentru acest scop nobil, se apucă de antreprenoriat. Nu mai pleacă pentru că s-a născut Vadim, fiul ei.Urmează 10 ani de activitate în construcții și amenajări interioare.
Este voluntară în proiectul ,,Meseriile viitorului”, care susține și monitorizează traiectoria profesională și emoțională a copiilor defavorizați, pentru ca aceștia să atingă independența financiară făcând ceea ce le place. Colaborează pe proiecte de educație cu Transylvania International School, o școală privată care vizează excelența în educație și formarea viitorilor lideri.
Este antreprenoare, copywriter, storyteller și bunica Almei, desigur, cu care are o mulțime de activități educative și distractive.
Despre Editura Paralela 45:
Fondată în 1994, Editura Paralela 45 este una dintre cele mai prestigioase edituri românești. Cu numeroase premii naționale și internaționale obținute, Editura Paralela 45 oferă publicului iubitor de carte de toate vârstele numeroase colecții de educațional, literatură pentru copii & adolescenţi, ficțiune şi nonficțiune.
Vă invităm să descoperiți colecțiile noastre, accesând acest link.