spot_img

Focus Italia la Bookfest în revista „Orizonturi culturale italo-române”

Numărul din iunie 2023 al revistei interculturale bilingve „Orizonturi culturale italo-române” se deschide cu un amplu Focus dedicat Italiei, Invitatul de Onoare al celei de-a XVI-a ediții a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, care a avut loc la Bucureşti în 24-28 mai 2023 şi a oferit publicului din România un program de evenimente extrem de bogat şi variat. Un prim bilanţ al săptămânii italiene la Bookfest 2023 îl oferă distinsa italienistă Smaranda Bratu Elian, coordonatoarea colecţiei bilingve „Biblioteca Italiană” de la Editura Humanitas, în interviul realizat de Afrodita Carmen Cionchin, directorul revistei.

Urmează un Focus România la cea de a XXXV-a ediție a Salonului Internațional de Carte de la Torino, cea mai importantă manifestare de gen din Italia, care s-a desfăşurat în 18-21 mai 2023. Pe parcursul celor cinci zile, Standul României a găzduit în jur de 20 de evenimente de promovare a culturii românești, în primul rând literatura contemporană și clasică tradusă și publicată în limba italiană. Și în acest an revista „Orizonturi culturale italo-române” a oferit parteneriatul media pentru al zecelea an consecutiv. Un reportaj de Irina Niculescu.

La rubrica „Întâlniri cu scriitori”, un prim interviu este cel cu scriitoarea de limbă engleză Cornelia Golna, care şi-a lansat la Bookfest 2023 volumul Constantinopol. Orașul râvnit (Editura Universităţii de Vest Timişoara), apărut în română în traducerea Ioanei Ploeșteanu. Interviul este realizat de artista Luciana Tămaş.

Apoi, un interviu cu tânăra scriitoare Andreea Simionel, care a participat atât la Salonul de Carte de la Torino cât şi la Salonul de Carte Bookfest 2023, pentru a-şi prezenta cartea de debut, Male a est (Italo Svevo Edizioni, 2022). Interviul este realizat de Afrodita Cionchin.

Premiul literar pentru scriitori debutanți Italo Calvino de la Torino, ediţia 2023, a numărat printre finaliştii de la secțiunea proză scurtă şi o tânără scriitoare de origine română, Oana Rodica Alexandrescu, în dialog cu Irina Niculescu.

În secţiunea „Centenar Italo Calvino”, Smaranda Bratu Elian propune răspunsul dat de marele scriitor la o întrebare fundamentală şi deopotrivă dificilă: De ce scrieți?.

În continuare, un basm semnat de Italo Calvino: Cotoiul Mammone, tradus în româneşte de Anca-Domnica Ilea.

La rubrica „Semnalări de carte”, o recentă apariţie editorială, prezentată la Bookfest 2023: Claudiu Isopescu, corifeu al culturii române în Italia, de Nicoleta Silvia Ioana, Editura Pro Universitaria.

De asemenea, antologia de versuri Scântei din umbre a poetei italofone Lucia Ileana Pop, recent apărută la Editura Sfântul Ioan din Brăila.

În „Orizonturi Donna”, Mihaela Bacali o evocă pe Mărgărita Miller-Verghy (1865-1953) care este, în literatura română, o scriitoare cu un statut aparte, prin întâlnirile formatoare pe care le-a avut de-a lungul vieții. Printre multele femei cu care a legat prietenii, unele din sfera literaturii, cum a fost cea cu Aida Vrioni, sau cu Lucia Demetrius, cea mai importantă rămâne relația cu Regina Maria.

Monica Negru prezintă apoi o serie de scrisori și cărți poștale inedite ale unor scriitoare din anii interbelici, care se remarcă printr-un spirit foarte personal şi preţioase informații despre viața culturală a vremii..

Rubrica „Orizonturi istorice” semnalează că pe 12 mai 2023 s-au împlinit 1910 de ani de la inaugurarea Columnei lui Traian, în anul 113, după victoria din războaiele dacice (101-102 şi 105-106 p.Chr.). Cu ocazia acestei aniversări, Seria de autor care duce mai departe moştenirea culturală a istoricului Ionel Cionchin (1943-2021) prezintă un studiu care evocă valoarea documentară şi artistică a acestui original monument al artei antichităţii, al geniului artiştilor romani şi greco-romani. 

Toate articolele numărului 6/iunie 2023al revistei interculturale bilingve „Orizonturi culturale italo-române / Orizzonti culturali italo-romeni” se pot accesa de la: www.orizonturiculturale.ro şi www.orizzonticulturali.it.

Număr de vizualizări :187

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508