Spectacol ”reCITEȘTE POEZIE”, la Liceul Teoretic Național, cu Simona Popescu, Bogdan Ghiu și Mike Godoroja & Blue Spirit

mai 14th, 2023 | By | Category: Proiecte

Marți, 16 mai 2023, ora 15.00, la Liceul Teoretic Național din București din București, asociația Euro CulturArt, cu sprijinul financiar al AFCN (Administrația Fondului Cultural Național), prezintă spectacolul de poezie și blues ”reCITEȘTE POEZIE”, unde sunt invitați să citească Eva Maria Gheorghiu, Ștefania Cezara Mirică, Letiția Radu și  Luca Alexandru, elevi ai Liceului Teoretic Național care au participat la atelierele de lectură și scriere creative coordonate de Florin Iaru și Dan Mircea Cipariu. Atelierele și spectacolul de poezie și blues fac parte din proiectul de promovare a culturii scrise contemporane –  ”reCITEȘTE POEZIE” pentru liceenii din 5 zone din București cu acces limitat la cultură: Cartierul Dămăroaia, Cartierul Bucureștii Noi, Cartierul Chitila, Cartierul Crângași, Cartierul Pajura. Invitații speciali ai spectacolului sunt poeții Simona Popescu și Bogdan Ghiu, alături de trupa Mike Godoroja & Blue Spirit.

Primăria Capitalei, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, susține o ediție specială a proiectului, miercuri, 17 mai 2023, ora 19.00, în sala Teatrelli: reCITEȘTE POEZIE cu Maria Răducanu și Dan Mircea Cipariu, avându-i invitați speciali pe Krister Jonsson (ghitară/ SE), Christian Weber (contrabas/ CH), Michael Griener (percuție/DE).

reCITEȘTE POEZIE abordează un format participativ (lecturi publice, show de poetry& blues performance) care asigură implicarea activă a publicului țintă, în dauna celei pasive, folosind noile tehnologii ale informaţiei și noile medii atât în procesul de creație, cât și în cel de distribuție și promovare. De asemenea, dezvoltă noi forme de expresie. Valoarea experimentală şi culturală a proiectului oferă o necesară audienţă de calitate.
reCITEȘTE POEZIE doreşte să configureze un nou public de poezie, să promoveze în publicul țintă poezia română contemporană şi să familiarizeze publicul țintă cu formule creatoare inovative şi experimentale.

Parteneri media: Radio România Cultural și AgențiadeCarte.ro

Concerte reCITEȘTE POEZIE în licee

Invitați speciali Mike Godoroja & Blue Spirit

Marți, 16 mai 2023, ora 15.00 –  Liceul Teoretic Național

Joi, 18 mai 2023, ora 14.00 –  Liceul Greco-Catolic ”Timotei Cipariu” 

Vineri, 19 mai 2023, ora 11.00 – Liceul Teoretic ”Constantin Brâncoveanu”

Vineri, 9 iunie 2023, ora 13.00 – Liceul Teoretic ”Nicolae Iorga”

***

Dan Mircea Cipariu

Dan Mircea Cipariu (născut la 7 septembrie 1972, București), licențiat al Universității București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, scriitor, jurnalist și manager de proiecte și programe culturale. A debutat în presa literară în 1988 (SLAST), iar editorial, în 1999, cu volumul ”Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara” (editura Libra). În 2007, volumul său de poeme ”Tsunami” (editura Brumar), 2006, a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București. În 2008, a inițiat și coordonat proiectul „Scriitori pe Calea Regală”, iar din 2009 până în prezent, proiectul „Maratonul de poezie și jazz”. Între, 2011 și 2023, de Ziua Culturii Naționale, a inițiat și coordonat proiectul „Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de poezie a anului”. Este fondatorul și președintele asociației Euro Culturart, ce deține o galerie dedicată tinerilor artiști vizuali din Europa – „Atelier 030202”, coordonată de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Este editorul www.agențiadecarte.ro , spațiu virtual în care sunt prezentate la zi evenimentele de carte și artă. Este președintele Opera Scrisă.Ro, societate de gestiune a drepturilor de autor. Volumul său ”singurătatea vine pe facebook”, publicat în anul 2012 la Editura Tracus Arte din București, este considerat de editorul Cosmin Perța „unul dintre cele mai bune volume de poezie ale anului 2012 și nu numai”.

În 2020, a primit titlul de doctor în filologie pentru lucrarea „Tipare ale imaginii poetice”, sub coordonarea prof. univ. dr. Silviu Angelescu, la Școala Doctorală a Facultății de Litere, Universitatea din București. A predat cursuri de scriere creativă la Universitățile din Belgrad și Novi Sad, la Muzeul Național al Literaturii Române din București și în programele Centrului Cultural Arad și ale Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER).

În 2022, a publicat volumul META VERS, editura Vellant, însoțit de 7 desene de Mihai Zgondoiu.

În 2023, are în pregătire volumul ”Gloria Veselia și Ursulețul Cipi”, editura Ars Libri, cu ilustrații de Raluca Neferu.

Florin Iaru

Florin Iaru (Râpă) s-a născut la 24 mai 1954, în București și este unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi ai generaţiei optzeciste.. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității din București, în 1978. Profesor la Galați și la Bulbucata, până în 1982, a devenit redactor al Editurii Cartea Românească în anul 1990, iar în perioada 1991-1992 a fost redactor la publicația „Cotidianul”. Scriitorul Florin Iaru își face debutul literar în anul 1962, prin publicarea unor versuri în revista „Luminița”. Devine membru al Cenaclului de luni din anul 1970, sub conducerea lui Nicolae Manolescu. În anul 1981, volumul său „Cîntece de trecut strada” se bucură de succes editorial, iar în 1982 contribuie la scrierea volumului „Aer cu diamante”, alături de Mircea Cărtărescu, Traian T. Coşovei şi Ion Stratan. A fost vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor în perioada 1995-1996. A realizat şi a prezentat emisiuni de cultură la postul naţional de televiziune şi la TVR Cultural. Face parte din echipa redacţională a săptămînalului Caţavencii. Alte volume: La cea mai înaltă ficţiune (Cartea Românească, 1984), Înnebunesc şi-mi pare rău(Cartea Românească, 1990), Poeme alese (Aula, 2002), Tescani 40238 (volum colectiv, Image, 2000), Poveşti erotice româneşti (volum colectiv, Trei, 2007), Prima mea beţie(volum colectiv, ART, 2009), Povestiri cu final schimbat (ART, 2013). La Editura Polirom a mai publicat Fraier de Bucureşti (2011, 2015) şi o povestire în volumul colectiv Scriitori la poliţie (2016), iar în 2017 volumul ”Sânii verzi”. Poemele sale au fost incluse în antologii din Germania, Italia, Anglia, Franţa, Spania, Statele Unite, Rusia etc. În 2019, a publicat volumul de poezie ”Jos realitatea!”, Editura Paralela 45, volum care a primit Premiul AgentiadeCarte.ro.

***

Bogdan Ghiu (foto: Mihai Barbu)

Bogdan Ghiu scrie și publică poezie, teorie (și) critică (despre literatură, filosofie, media, artă contemporană, arhitectură, teoria și pedagogia traducerii, politică) și traduceri (peste 70) din filosofia și literatura franceză. Este membru al Generației 80 și fost membru al Cenaclului de Luni, președinte ArtLit (Asociația Română a Traducătorilor Literari) și membru în conducerea PEN România. Cele mai recente cărţi și traduceri: Cu Orice e posibil (poezie, 2019), Pandemiocrația. Kairos și vidul împărtășit (eseu, 2020); Baptiste Morizot, Răscolind jarul viului. Un front comun, Milan Kundera, Un Occident răpit sau Tragedia Europei Centrale, Giuliano da Empoli, Magul de la Kremlin. Cărți și traduceri în lucru: reBAbel, Un oraș pe drumuri și o carte despre Generația 80; Gilles Deleuze, Logica sensului, Barbara Cassin, Elogiu traducerii, Barbara Stiegler, „Trebuie să ne adaptăm”. Despre un nou imperativ politic și Yves Mihaud, „Arta s-a terminat”. Eseuri despre hiperestetică și atmosfere. Se exprimă săptămânal în Observator cultural și LiterNet, și zilnic la Radio România Cultural. 

Simona Popescu

Simona POPESCU a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, unde ține cursuri despre avangardă, postmodernism, literatură experimentală și cursuri de scriere literară. A publicat volumele de poezie: Xilofonul şi alte poeme (1990), Pauză de respirație (împreună cu Andrei Bodiu, Caius Dobrescu și Marius Oprea, 1991), Juventus (1994), retipărite parțial în antologia Juventus și alte poeme (2004) și integral în colecția Opera poetica (2021), Lucrări în verde. Pledoaria mea pentru poezie (2006) și Cartea plantelor și animalelor (2021; ediția a doua în 2023). A scris romanul Exuvii (1997; şapte ediții pînă în 2021), un volum de eseuri, Volubilis (1998), două cărți de critificțiune legate de poetul suprarealist Gellu Naum, Salvarea speciei. Despre suprarealism și Gellu Naum (2000) și Clava. Critificțiune cu Gellu Naum (2004), și Autorul,un personaj (teză de doctorat, 2015). A coordonat scrierea romanului colectiv Rubik (2008), semnat de 29 de tineri autori. Poeziile și romanul ei au fost traduse în mai multe limbi străine.

***

Mike Godoroja

MIKE GODOROJA s-a născut în București, în data de 5 ianuarie 1965, în aceeași zi cu Florian Lungu, dar la o distanță de 22 de ani. A absolvit Institutul Politehnic din București și a făcut Studii  de istoria jazzului la  Clasa Mihai Berindei între 1986-1989, la CIRNEA în Paris – Studii de Televiziune în 1994, Studii particulare de canto și chitară în 2000 și un stagiu de specializare producție muzicală la  Casa de discuri CESOUL MUSIC – USA în 2002. Sunt 30 de ani de când Mike Godoroja face muzică, ajută pe alții sa facă muzică, sprijină muzica de calitate din Romania. A înregistrat cu Blue Spirit 7 albume, a compus pentru Iris, Felicia Filip si Blue Spirit, a fost producătorul muzical al întâmplărilor care i-au adus în Romania pe Ray Charles, James Brown, Chick Corea, Zucherro, Big Mountain, Jimmy Smith, Steve Howe, Steve Hackett, David Palmer. A realizat timp de peste 25 de ani emisiuni de rock și jazz la radio și televiziune despre artiștii României și marile legende ale lumii.

Muzica sa de acum , rock-blues cu elemente de folk și psihedelic, note progresive și electro- synth, relevă noua direcție a spectacolelor lui ce ar putea fi definite ca art rock, mereu căutând ceva care să surprindă publicul. Mike Godoroja împreună cu echipajul său artistic Blue Spirit –

Mike Godoroja – vocal, percuție, Vali Vătuiu – tobe, Alex Gavril -ghitare, Ștefan Bocioc-claviaturi, Romeo Bejan -bas – participă la proiectul reCITEȘTE POEZIE, relevând publicului frumusețea și simplitatea blues-ului arhaic, de la origini, într-o notă stilistică actuală printr-un extras din noul lor spectacol BLUES OF THE FUTURE PAST.

***

Eva Maria Gheorghiu

Sunt Eva Maria Gheorghiu, am 16 ani și sunt clasa a IX-a. Îmi place să cânt la chitară și să scriu poezii. Sunt pasionată de muzică în general.

eliberare

un țipăt scurt îți învelește trupul 

un altul îmi zidește respirația 

privirea ta nu ezită să mă numere la podea până la zece

o ploaie abundentă prin mine și tine trece 

culoarea veștedă a ochilor tăi 

mă sfărâmă ușor 

ploaia abundentă printre mine și tine trece

trandafiri anxioși

luna a descătușat

cerul ascuns în colivie

trandafirii anxioși

se ascund prin spinii adânci

sufletele nu ajung la tine

cheia fermecată și stelele toate

nu ajung la tine

un rupt chibrit îmi știe răspunsul

dar eu tot nu ajung la tine

Eva Maria Gheorghiu

Ștefania Mirică

Nerăbdare. Iubire. Aspirații. Nia, chiar dacă în documente sunt Ștefania. Aceasta sunt eu, uneori poate prea sensibilă, alteori poate prea retrasă în lumea visurilor, dar întotdeauna pasionată de muzică și poezie.

menuetul de la shaormerie

uitarea spală amintirile

Dristor Kebap și haosul de vizavi

filmul secret dintre blocuri

dansez ca să ne fie de bine

parfumul tău

așteaptă un triunghi al Bermudelor

etajul 9

găsește-mă

ca și cum un bebeluș se uită

captivat de degetele lui prima oară

caută-mă

ca și cum ai din nou 16 ani

și mama ta cotrobăie printre țigările dezvrăjite

frica mă învelește

și nu recunoaște  pielea de găină de pe brațul meu

pe care o atingi cu degete curgătoare

atinge-mă

ca pixul care dansează cu foaia la nesfârșit

Ștefania Mirică

Letiția Radu

Sunt Letiția Radu, am 18 ani și sunt elevă în clasa a XI-a. Îmi place să scriu și să citesc. Sunt pasionată de artă, însă am fost înzestrată cu atâta îndemânare în mâini cât să pot mișca condeiul când scriu. Dar acest lucru nu mă deranjează, îmi place arta mea și iubesc să pictez pe foi cuvinte.

Înnorat

E înnorat

Un cer gri a însemnat întotdeauna

Că va ploua curând.

Așa că am așteptat

Să cadă ploaia

Și să strălucească soarele.

Dar nu a plouat

Iar norii nu au plecat niciodată.

Zeii își întorc privirea când ne aud plângând

Nu sunt un sfânt

Amprenta mea pe acest pământ

E cea a unui criminal

Totuși îmi doresc ca oamenii să se roage la mine

Și ca orice zeitate

Să nu le răspund

Letiția Radu

Luca Alexandru

Sunt Luca Alexandru și am 17 ani. Am ca pasiune scrierea de proză, iar pentru spectacolul reCITEȘTE POEZIE am scris și câteva poezii

Ce se aude într-o scoică de asfalt

Vântul nu mă lasă să-mi aprind țigara

Așa că mă plimb pe stradă

Am o idee, dar n-o mai țin minte

Eu o văd și vreau să mă vadă

Totuși, sunt fericit

Măcar mai încolo dacă nu acum.

Teoria conspirației

Undeva, există o planetă pe dos

Unde nimic nu e la fel

Unde există un alt eu

Persoana din oglindă.

Mie-mi place ciocolata, lui nu

Deci nu are dinții pătați când zâmbește

Trăim amândoi în echilibrul incorect

Pulsul meu scade, al lui crește

Dar și el este eu, deci probabil

Și el vrea să fie în locul meu

***

Proiectul ”reCITEȘTE POEZIE”  nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Număr de vizualizări :260


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro