Matematicianul şi logicianul italian Piergiorgio Odifreddi vine la Bookfest 2023

mai 23rd, 2023 | By | Category: Agenda de carte

Matematicianul şi logicianul italian Piergiorgio Odifreddi deschide seria evenimentelor Polirom din cadrul Salonului Internaţional de Carte Bookfest 2023, ediţie care are loc în perioada 24-28 mai la Complexul Expoziţional Romexpo din Bucureşti (pavilionul B2) şi care are Italia ca invitat de onoare. Participarea lui Piergiorgio Odifreddi la această nouă ediţie Bookfest este posibilă graţie Institutului Italian de Cultură din București, coorganizatorul evenimentului. Autorul volumului Dumnezeul logicii. Viața genială a lui Kurt Gödel, matematicianul filosofiei, apărut în colecţia „Plural” a Editurii Polirom –  traducere de Liviu Ornea, le dă întâlnire cititorilor români în prima zi de târg, miercuri 24 mai, începând cu ora 19.00, la Scena ARENA. 

Alături de Piergiorgio Odifreddi, vor vorbi:

Laura NAPOLITANO, directoarea Institutului Italian de Cultură din București

Mihai PRUNESCU, conf. univ. dr. la Facultatea de Matematică şi Informatică – Departamentul de Informatică, Universitatea din Bucureşti, cercetător la Institutul de Matematică „Simion Stoilow” al Academiei Române

Liviu ORNEA, traducătorul volumului, prof. univ. dr. la Facultatea de Matematică şi Informatică – Departamentul de Matematică, Universitatea din Bucureşti, cercetător la Institutul de Matematică „Simion Stoilow” al Academiei Române

Va modera: Adrian ȘERBAN, director editorial Polirom

Evenimentul va avea loc în limbile română şi italiană. Traducere simultană, asigurată de Institutul Italian de Cultură din București.

Piergiorgio Odifreddi (n. 1950), matematician italian, logician, scrie cărţi de popularizare a ştiinţei şi eseuri. A studiat în Italia, Statele Unite şi Uniunea Sovietică şi a predat logica la Universitatea din Torino; a fost visiting professor la Universitatea Cornell şi la Universitatea Columbia, precum şi la universităţi din Australia, China şi Argentina. A publicat circa treizeci de articole şi o carte în două volume, Classical Recursion Theory (1989, 1999), privitoare la teoria calculabilităţii, principalul său domeniu de cercetare. Colaborează cu Le Scienze şi a semnat articole în publicaţii precum La RepubblicaLa Stampa şi L’Espresso.

În 1998 a primit Premiul Galileo, decernat de Uniunea Matematică Italiană, iar în 2002, Premiul Peano decernat de Mathesis. Societatea Italiană de Ştiinţe Matematice şi Fizice.

A mai publicat, printre altele: Il matematico impertinente (2005), Perché non possiamo essere cristiani (e meno che mai cattolici) (2007), In principio era Darwin. La vita, il pensiero, il dibattito sull’evoluzionismo (2009), Sulle spalle di un gigante. E venne un uomo chiamato Newton (2014).

Gigant al logicii secolului XX, gînditor remarcabil, Kurt Gödel a fost declarat în 1999 de revista Time matematicianul secolului. Numele său este legat pentru totdeauna de descoperirea celebrei teoreme de incompletitudine, dar cercetările sale se întind de la logică pînă la cosmologie, filosofie și chiar teologie. Nu întîmplător, la Princeton, Einstein prețuia compania lui Gödel, cu care discuta despre știință, politică și filosofie în plimbările lor zilnice.

În Dumnezeul logicii, Piergiorgio Odifreddi oferă o prezentare documentată și riguroasă a vieții și operei lui Gödel, presărată însă cu anecdote savuroase și digresiuni care întregesc imaginea acestuia. Aventura intelectuală a fostului membru al Cercului de la Viena, geniu al logicii matematice cu o carieră academică strălucită, apare astfel dublată de o viață personală plină de ciudățenii, marcată pînă la finalul ei de temeri și obsesii paranoide.

Polirom participă la Bookfest 2023 cu peste 1.000 de titluri, toate aflate la reducere, 20 de evenimente dedicate celor mai recente apariţii editoriale din cele mai îndrăgite colecţii, ateliere pentru cititorii juniori, şedinţe de autografe. Programul complet de evenimente, aici.

Număr de vizualizări :53


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro