spot_img

”Fiicele Ialtei” de Catherine Grace Katz – Conferința de la Ialta văzută prin ochii fiicelor lui Roosevelt, Churchill și Averell Harriman

Cartea conține informații puse pentru prima dată la dispoziția cercetătorilor de familia fostului prim-ministru britanic Winston Churchill;

În februarie 1945, președintele american Franklin Roosevelt, premierul Marii Britanii, Winston Churchill și Stalin, liderul Uniunii Sovietice, „Cei Trei Mari”, cum erau numiți de presa epocii, se întâlnesc pentru a doua oară în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar deciziile pe care le iau scriu destinele dramatice a milioane de est-europeni. Europa e împărțită în sfere de influență, iar comunismul este instaurat forțat în multe țări din acest spațiu. Hotărârea luată atunci a fost o trădare a Occidentului, o naivitate inexplicabilă  sau o decizie de necesitate? „O gafă a diplomației americane”, cum a fost etichetată sau o fatalitate a unei istorii deja scrise? În ”Fiicele Ialtei”, carte apărută la Editura Trei, istoricul american Catherine Grace Katz pătrunde în culisele celebrei Conferințe de la Ialta pe care o observă prin ochii fiicelor lui Roosevelt, Churchill și a lui Averell Harriman, ambasadorul american în Uniunea Sovietică

În punctul de răscruce dintre cel de-al Doilea Război Mondial și Războiul Rece, Kathleen Harriman, Anna Roosevelt și Sarah Churchill își însoțesc tații la Conferința de la Ialta, iar rolul lor nu este nicidecum unul nesemnificativ. 

Scriitoarea americană Catherine Grace Katz, care a studiat istoria la Harvard și Cambridge își scrie cartea de debut ca pe un roman. Evenimentele descrise în Fiicele Ialtei au culoare locală, tensiune narativă și informații picante „la prima mână” – ținând cont că i-au fost puse la dispoziție chiar de membrii familiilor celor Trei Mari. După cum dezvăluie în cuvântul de mulțumire, Catherine Grace Katz a fost rugată de editorul jurnalului International Churchill Society să scrie un articol despre documentele rămase de la Sarah Churchill, pe care familia Churchill le punea la dispoziția cercetătorilor pentru prima oară. Informațiile ofertante și subiectul atât de incitant s-au transformat până la urmă în cartea despre contribuția lui Kathleen Harriman, Anna Roosevelt și Sarah Churchill la Conferința de la Ialta.

              „Crema” politicii mondiale, băi improvizate și o invazie de ploșnițe

            „În iarna anului 1945, Palatul Livadia, cu zidurile sale cândva imaculat de albe, acoperite acum de murdărie, stăruia pustiu, sus pe faleză, deasupra Mării Negre. Mobilierul și obiectele de artă de o valoare inestimabilă dispăruseră de mult. Chiuvetele, toaletele și lămpile fuseseră smulse din instalații și date jos de pe pereți. Naziștii furaseră tot, până și clanțele de alamă de la uși”, noteză scriitoarea americană chiar la începutul cărții. 

Locuința de vară a țarului și a țarinei, Nicolae al II‑lea și Alexandra, din stațiunea maritimă Ialta, pe vârful sudic al peninsulei Crimeea constituie decorul unde principalii actori ai scenei politice din cel de-al Doilea Război Mondial vor hotărî destinele lumii. Kathleen Harriman, încântătoarea fiică de douăzeci și șapte de ani a unuia dintre cei mai bogați oameni din America, al patrulea în ordinea averii are de pregătit locuința pentru a găzdui delegația americană. Sarcina nu este lipsită de provocări, pentru că reședința Romanovilor ajunse infestată de tot felul de insecte nedorite așa încât fiica ambasadorului american în URSS apelează la divizia medicală a US Navy „ca să despăducheze palatul”. Îmbinând astfel de detalii care dezvăluie cititorilor imaginea nefardată a unui moment istoric cheie pentru Europa și întreaga lume, Catherine Grace Katz spune o „poveste de dragoste și război” dintre 3 tați celebri și fiicele lor, mai puțin cunoscute. 

Cu o stăpânire de sine extraordinară, atrăgătoare și tenace, Kathy Harriman, care fusese reporter de război, devine o prezență indispensabilă în lumea tatălui său. Ei îi revine sarcina delicată de a fi amfitrionul Conferinței, cel puțin până la intrarea în scenă a lui Sarah Churchill. Fiica în vârstă de 30 de ani a premierului britanic, care fusese actriță de teatru înainte de război, forma o pereche perfectă cu celebrul său tată, care avea încredere în opiniile ei. Anna Roosevelt, fiica președintelui Statelor Unite, era mama în vârstă de 38 de ani a 3 copii și singura care cunoștea secretul stării de sănătate a lui Franklin Roosevelt: liderul american își trăia ultimele zile din cauza unei teribile maladii cardiace. 

            Istoricul american construiește o poveste multistratificată dezvăluind agenda fiecărei echipe de politicieni și deciziile care au condus, până la urmă, la lăsarea cortinei de fier care a despărțit Europa în două. Faptele istorice cunoscute sunt completate cu detalii inedite din viețile protagoniștilor acestui eveniment: relațiile interumane, starea deplorabilă a fostei reședințe a Romanovilor, cu băi insuficienți și feldmareșali nevoiți să folosească găleți pe post de toaletă. La acestea se adaugă dineurile fastuoase, cu zeci de feluri de mâncăruri alese, contrastând cu clădirile aproape în ruină, fără ferestre, care le adăpostesc. Catherine Grace Katz descrie culisele diplomatice ale Conferinței de la Ialta, dar dezvăluie în același timp și fața umană a principalilor actori ai evenimentului, legătura puternică de dragoste pe care o aveau cu copiii lor. Scrisori secrete ieșite la lumină pentru prima dată, legături de iubire ilicite între celebre personaje istorice și mai ales legăturile dintre tați și fiice în teribilele vremuri de război constituie tema cărții Fiicele Ialtei, o poveste pe cât de bine documentată, pe atât de bine scrisă.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508