spot_img

Editura Publisol continuă lansările seriei integrale „Carol al II-lea – Între datorie și pasiune. Însemnări zilnice (1904-1951)” cu volumele III și IV

Editura Publisol a lansat volumele volumele III și IV din cea mai noua ediție integrală a ”Însemnărilor zilnice (1904-1951)” ale regelui Carol al II-lea, un prețios izvor istoric privind viața celui mai controversat reprezentant al monarhiei române. Colecția cuprinde șase volume, atent îngrijite de Marcel-Dumitru Ciucă și Narcis Dorin Ion.  „Carol al II-lea – Între datorie și pasiune. Însemnări zilnice 1904-1951”, volumul III  cuprinde însemnările monarhului din perioada  1941-1942. 

„Volumul al III-lea al jurnalului regelui Carol al II-lea cuprinde însemnările din perioada  1 ianuarie 1941 – 30 decembrie 1942. În 4 martie 1941, după o fugă rocambolescă, fostul suveran a ajuns în Portugalia, de unde va lua drumul unui lung exil în Lumea Nouă. Refuzat de americani – „bineînțeles ca să nu spurcăm imaculatul pământ al pelerinilor puritani cu prezența noastră” – și de alte țări din America de Sud, regele s-a stabilit temporar în Cuba. Părăsind Europa, monarhul făcea următoarea mărturisire de credință: „Plecând așa, pe căi depărtate, nu însemnează că gândul și sufletul meu se îndepărtează de Țara mea și de scumpul meu Băiat. Am crescut ca român, am învățat de mic copil că rațiunea mea de a fi este de a-mi sluji Patria; până în clipa când voi închide ochii nu voi înceta de a o face prin toate mijloacele ce-mi stau în putere”. Timp de o lună (3 mai – 3 iunie 1941), Carol al II-lea și companionii săi au avut ocazia să admire tărâmuri necunoscute și peisaje mirifice: insulele Bermude, Virgine, Antigua, Santa Lucia și Trinidad. După două luni petrecute la Havana (3 iunie – 26 iulie 1941), regele pribeag   și-au continuat periplul până în Mexic, unde a ajuns la 28 iulie 1941 și s-a stabilit la Puebla, apoi în Ciudad de Mexico și, în final, la Coyoacan, locuind aici până în octombrie 1944.” – Narcis Dorin Ion.

Volumul IV, „Carol al II-lea – Între datorie și pasiune. Însemnări zilnice 1904-1951”, cuprinde însemnările din perioada anilor 1943-1945 când regele a locuit în Mexic si Brazilia. 

„Volumul al IV-lea al jurnalului regelui Carol al II-lea cuprinde însemnările din perioada  1 ianuarie 1943 – 31 decembrie 1945. Așadar, trei ani din viața monarhului exilat, dintre care primii doi au fost petrecuți în Mexic, iar ultimul, începând cu decembrie 1944, în Brazilia. Cu o premoniție fantastică, suveranul a intuit viitorul României: „Grija mea merge, în primul rând, către Țara mea; ea este mai primejduită decât celelalte, dacă nu se dă posibilitatea de a face ceva pentru ea. Întâi, în situația de azi, se găsește în câmpul celor bătuți; pe urmă, înaintarea Armatei Roșii spre Europa, care se va face, dacă nu intervine ceva urgent, prin Țara noastră; cu ajutorul numărului destul de mare de prizonieri din URSS se vor face toate eforturile pentru a o comuniza”. În Mexic, fostul rege s-a iluzionat că ar putea deveni liderul unei acțiuni politice pentru scoaterea României din război și alăturarea ei Națiunilor Unite. Văzând că anglo-americanii refuză orice colaborare, Carol al II-lea și-a îndreptat atenția spre sovietici, purtând negocieri cu ambasadorul Konstantin Umansky. La 11 octombrie 1944, suveranul uitat al României și companionii săi vor părăsi Mexicul, îmbarcându-se la Vera Cruz pentru noua destinație a exilului, Brazilia. Până în 1947 vor locui la Rio de Janeiro, unde monarhul va finaliza cartea În zodia Satanei, în care realiza o pertinentă analiză a politicii interbelice europene.” – Narcis Dorin Ion

Cărțile sunt disponibile pe site-ul editurii publisol.ro, în librării și magazine on-line (emag.ro, libris.ro, librex.ro, elefant.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, bookzone.ro etc) și la chioșcurile de presă.Preț: 59,90 lei.

Partener media: Radio România Cultural

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508