spot_img

Despre traumele din copilărie și succesul de azi al autoarei Vienna Pharaon, în cartea „Originile tale”

Aveam doar cinci ani atunci când o ruptură în familia mea mi-a lăsat o rană care urma să dicteze cursul relațiilor mele pentru mulți ani”, mărturisește autoarea volumului „Originile tale. Eliberează-te de tiparele familiale, trăiește-ţi viaţa și dă-ţi voie să iubești” încă din primele pagini ale cărții pe care o dedică vindecării rănilor emoționale familiale. În prezent psihoterapeută acreditată, cu formare în terapia de cuplu și de familie, Vienna Pharaon expune, pe lângă poveștile de viață ale clienților săi, și propria poveste, cu scop terapeutic și ca un grăitor exemplu de vindecare și schimbare. 

Publicată în SUA în februarie 2023 și devenită în scurt timp bestseller național, Originile tale este, de asemenea, și una dintre cele mai așteptate cărți din colecția „Psihologie practică” a Editurii Trei la Salonul Internațional de Carte Bookfest, în perioada 24-28 mai. Construit ca un ghid practic, volumul „Originile tale” îmbină exerciții și întrebări esențiale cu scopul de a-i conduce pe cititori spre înțelegerea cauzelor care stau la baza unor dificultăți cu care se confruntă în prezent. Și care sunt generatoare de conflicte și suferințe emoționale, fie că ele se petrec între și cu membrii familiei, fie în relațiile de iubire, prietenie sau cele colegiale, de la locul de muncă. „Majoritatea tiparelor dăunătoare și frustrante în care ne aflăm provin din rănile pe care le-am suferit în copilărie. Înțelegerea rănii tale originare și a tiparelor distructive la care duce aceasta va conta foarte mult în rezolvarea conflictelor din prezent și în schimbarea comportamentelor care te deranjează astăzi”, precizează autoarea.

Un exemplu în acest sens îl reprezintă atât conștientizările clienților săi în terapie, expuse prin intermediul studiilor de caz prezentate, cât și propria sa revelație și poveste de viață care, odată înțelese și procesate, au ajutat-o să devină terapeutul de succes de astăzi. 

Marcată de furia tatălui, de fuga sa și a mamei pentru a căuta adăpost la bunica, de despărțirea părinților și divorțul de nouă ani, „cel mai lung din istoria statului New Jersey la momentul respectiv” și mai ales de nevoia de a repara, din perspectiva unui copil de cinci ani, o relație disfuncțională, Vienna a realizat că și-a asumat rolul de împăciuitoare. Încercând să stingă flăcările și să mențină buna funcționare a familiei, ea și-a propus să îi mulțumească mereu pe părinți, să nu creeze probleme, să nu ceară nimic. Tipar după care a funcționat și ca adult, în toate relațiile sale. „Rana mea legată de siguranță a rămas nerezolvată și, cum eu am fost lezată apoi în repetate rânduri, rana a continuat să-mi conducă viața în mod inconștient.(…) Am învățat să mă metamorfozez, micșorez, minimizez, maximizez și să-mi deformez imaginea și trăirile: totul doar ca să îi mulțumesc pe ceilalți. Faptul că voiam să-i mulțumesc pe toți și nevoia mea de a fi apreciată m-au făcut invulnerabilă și lipsită de autenticitate, împiedicând formarea de legături sincere. Mă simțeam blocată în relațiile mele personale și profesionale și recream tocmai acele tipare pe care jurasem că nu le voi repeta. Iar pentru multă vreme, am refuzat să recunosc efectul pe care trecutul îl avea, practic, asupra tuturor celorlalte părți din viața mea”, precizează ea.

Însă drumul său spre vindecarea în terapia personală, cunoștințele acumulate din psihologie și lucrul cu pacienții săi au ajutat-o să transforme și să schimbe aceste disfuncționalități în calități puse în slujba celorlalți, într-un mod util și echilibrat. „Multe dintre abilitățile pe care le folosesc în ziua de astăzi ca terapeut provin din rolul de pacificator și mediator al părinților mei, pe care l-am avut timp de ani de zile. După cum spune prietena și colega mea, dr. Alexandra Solomon: <<Rănile noastre și talentele noastre sunt vecini apropiați>>. Ce reamintire frumoasă a faptului că unele dintre cele mai mari talente apar ca urmare a suferințelor pe care le-am înfruntat!”.

Cele peste 20 000 de ore de terapie desfășurate în cabinet în 15 ani de carieră, împreună cu o comunitate de peste 600 000 de persoane, pe care o găzduiește pe contul de Instagram @mindfulMFT și cu care interacționează zilnic, au ajutat-o inclusiv să structureze și să expună în cartea sa de debutcele mai dureroase subiecte cu care se confruntă majoritatea oamenilor. Valoarea personală și nevoia validării din partea celorlalți, construirea încrederii de sine, ce sunt și cum ne pot ajuta conflictele, tipurile defectuoase de comunicare și ce nevoi ascund ele, cum să înțelegem și să impunem limitele, acestea sunt doar câteva dintre subiectele care îi conduc pe cititori spre „rănile” lor emoționale timpurii și spre învățarea unor noi comportamente care aduc cu sine vindecarea. „Poveștile noastre originare poartă în sine o complexitate superbă și o durere sfâșietoare. Disfuncția familială se transmite din generație în generație, ca un incendiu de vegetație, distrugând totul în calea sa până când o persoană dintr-una din generații are curajul de a se întoarce și de a înfrunta flăcările. Acea persoană aduce pacea pentru strămoșii săi și îi cruță pe copiii care vor urma“, încheie autoarea cărții Originile tale

Vienna Pharaon este psihoterapeută acreditată, cu formare în terapia de cuplu și de familie, și este fondatoarea centrului privat din New York „Mindful Marriage and Family Therapy”. A obținut un masterat în terapie matrimonială și familială la Universitatea Northwestern și a urmat o formare intensivă la The Family Institute, Bette D. Harris Center. 

Pharaon a avut apariții în The Economist, Netflix, Vice și Motherly și a condus ateliere de lucru pentru Peloton și Netflix, printre altele. În prezent locuiește în Upstate, New York, împreună cu soțul și fiul ei, iar „Originile tale” reprezintă cartea ei de debut.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508