Orhan Pamuk la Timișoara

apr. 2nd, 2023 | By | Category: Agenda de carte

Scriitorul turc Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, este invitat și onorat la Timișoara, în cadrul seriei „La UVT, Cultura este Capitală!”. Unul dintre cei mai îndrăgiți autori din portofoliul Editurii Polirom, Orhan Pamuk va participa la două evenimente organizate de Universitatea de Vest din Timișoara, în cadrul programului cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”.Luni, 3 aprilie 2023, începând cu ora 19.30, în Aula Magna a UVT, scriitorul turc va participa la o dezbatere publică moderată de scriitorul Radu Paraschivescu. Marți, 4 aprilie, de la ora 10.00, tot în Aula Magna, comunitatea academică din UVT îi va acorda titlul de Doctor Honoris Causa renumitului scriitor. Participanții la evenimente pot achiziționa volume din opera scriitorului turc, Librăria La Două Bufnițe fiind prezentă cu un stand cu cărțile acestuia, toate publicate de Polirom.

Cele două evenimente fac parte din programul cultural „La UVT, Cultura este Capitală!”, inclus în Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, teritoriul Oameni, stația Reflecții, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte. 

Detaliile complete despre venirea lui Orhan Pamuk în România, pe siteul UVT.

Comunicatul de presă integral al UVT, aici.

Orhan Pamuk s-a născut în 1952, la Istanbul, şi a crescut într-o familie numeroasă, asemănătoare acelora pe care le descrie în romanele Cartea neagră şi Cevdet Bey şi fiii săi, într-o zonă înstărită din Nişantaşı. La douăzeci şi trei de ani, Orhan Pamuk hotărăşte să devină romancier; trăieşte retras în apartament şi începe să scrie. Cu excepţia unei perioade de trei ani petrecute la New York, a locuit numai la Istanbul. Scrie romane de treizeci de ani şi nu a avut niciodată altă meserie. Cărţile i-au fost traduse în peste cincizeci de limbi, iar unul dintre cele mai apreciate romane ale sale, Mă numesc Roşu, a cîştigat în anul 2003 IMPAC Dublin Literary Award. În 2006, Orhan Pamuk a primit Premiul Nobel pentru Literatură, numărîndu-se printre cei mai tineri laureaţi ai săi.

Cărțile laureatului Nobel au apărut limba română în seria de autor dedicată din cadrul colecției de literatură universală „Biblioteca Polirom” (coordonator: Dan Croitoru), dar și în ediții de buzunar, în îndrăgita colecție „Top 10+”.

Număr de vizualizări :92


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro