”o nouă pantă”, de Arthur Suciu, în curs de apariție la Editura Tracus arte

apr. 2nd, 2023 | By | Category: Carte in lucru

Arthur Suciu (născut în 1974, la Suceava) este autor de fragmente existențiale și autoficțiuni. A debutat cu volumul de fragmente Contribuții la apocalipsă (2008), urmat de Fericirea în vid (2012) și Cel care așteaptă (2021). În 2016, a publicat romanul În gaură, care a primit premiul de debut al revistei Convorbiri literare. Licențiat în filosofie, Arthur Suciu a activat în București ca jurnalist și copywriter. A publicat mai multe lucrări în domeniul comunicării: Discursul autonom (2013), Drumul către viața privată (2009, 2020) și Pierdut între medii (2020). În prezent, este lector universitar doctor la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. 

”Arthur Suciu nu vine în poezie de nicăieri. Multe din fragmentele volumului  Cel care așteaptă (și nu numai de aici), deși n-au fost citite astfel, sunt poezie. Aici avem de-a face însă cu un text care se livrează ca atare – și care, formal, dă iluzia poeziei. Căci despre iluzie, insidios, volatil e vorba. 

În fapt, poate că miezul acestei poezii (care implică o poetică) este tocmai revoluția produsă la nivelul identității. Revoluție? Identitate? Sunt cuvinte pe care cu siguranță Arthur Suciu le abjură. În limbă (și nu numai în limba română) nu există pentru ceea ce numim identitate un antonim. Să scriem, pe urmele lui Derrida, identitate?! Dar poezia lui Arthur Suciu este a unui subiect redevenit natură. De aici și emoția pură din câteva secvențe de hip-hop; de aici, marea bucurie, care nu este a gândirii, născute spontan, care l-ar construi, ci a lipsei ei – bucurie solară! Așa se explică decupajele din copilărie, labirinturile autobiografice – când subiectul era încă sens, ca și oniricul, visele – din care se hrănește încă un prezent difuz. Așa încât, nu agonia, nu disperarea, expresii ale unui subiect tare la care poetul nu poate visa, se află la temelia acestei poezii, ci „melancolia aerului”, o materie care are fascinația nimicului, vidul care nu salvează, dând însă iluzia unei salvări. Să vorbim de un subiect sceptic? De blazare? Cuvântul cel mai potrivit apare într-un loc: deprimare. Marele poem e tocmai aruncarea poemelor la buncăr. Sinuciderea însăși ar face parte dintr-o mitologie definitiv dispărută. Poemele lui Arthur Suciu sunt înscenarea subtilă a unei absențe care își exprimă într-un strigăt difuz prezența. 

Iată de ce am sentimentul întâlnirii cu un poet veritabil, cu un mare poet.”

Mircea A. DIACONU

”Mă bucur mult că Arthur Suciu este un filosof „al cărui sistem s-a prăbușit/dar nu se poate opri din/gândit”: fără sistem (cui îi trebuie sistem?), poate să fie, cum cred că și-a dorit dintotdeauna, un metafizician-poet. Printre blazări cotidiene răsar, ca niște extaze, voci ale sufletului: adolescența din Suceava, cărțile, iubirile, mama, străzile. Toate acestea compun temeliile lumii sale, transcendența pe care o soarbe cu nesațul cu care trage din țigară. Arthur știe să vorbească atât de bine despre bucățile lui de cer, că îți vine să ți le cauți și tu, neîntârziat. Nu m-aș pricepe să spun dacă a fost un bun dribler, după cum se laudă. Dar știe să dea pase melancolice ca nimeni altul.”

Ioan Alexandru TOFAN

Număr de vizualizări :114


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro