spot_img

Mélissa Da Costa: „Ideea unui nou început este un fir roșu care străbate toate romanele mele”

În urmă cu 3 ani, Mélissa Da Costa, autoarea romanului ”Tot albastrul cerului” publicat de Editura Trei era practic o necunoscută. Lucra ca ofițer de comunicare la primăria unui mic orășel francez și, în secret, scria romane. Astăzi, la 32 de ani, după 4 cărți publicate și vândute în sute de mii de exemplare, situația s-a schimbat radical. Da Costa a ajuns rapid în top 10 cei mai populari scriitori francezi contemporani, iar cărțile sale se vând „ca pâinea caldă”. „Rețeta” succesului ei este neașteptată, iar popularitatea câștigată peste noapte o surprinde și pe autoare. Îndrăgostită de literatură de când se știe, Mélissa Da Costa mărturisește într-un interviu pentru West France că scrie de la vârsta de 7 ani poezii, nuvele și romane. „A fost pentru mine o pasiune, dar nu m-am gândit niciodată că îmi voi câștiga astfel existența. Să fiu scriitoare era ca și când mi-ai fi spus să devin star rock sau actriță, un vis oarecum de neatins. Mulți ani, am continuat să scriu pe lângă studiile pe care le făceam sau concomitent cu slujba mea. Veneam noaptea acasă și scriam”, povestește autoarea franceză.

Ceea ce a propulsat-o între cei mai populari scriitori francezi contemporani a fost romanul Tot albastrul cerului, care a avut un parcurs mai puțin obișnuit: după ce a încercat pe Amazon, autoarea l-a încărcat pe site-ul Monbestseller.com și l-a pus la dispoziția tuturor gratuit. A doua zi a primit cea dintâi notificare de lectură, au urmat altele și altele, în timp ce cartea urca tot mai sus în clasament. Acest lucru a atras atenția unei edituri, care a decis publicarea cărții. Mélissa Da Costa, o „artistă a timpurilor web”, cum i s-a mai spus,  a fost un loz câștigător și pentru editura franceză. 

            „Temele pe care le tratez corespund stării de spirit a erei post-lockdown”

            Subiectul romanului Tot albastrul cerului cu care au rezonat atât de puternic cititorii francezi (și nu numai) este surprinzător. „Temele pe care le acopăr corespund mentalității erei post-lockdown. Vorbesc despre timpul care se oprește în loc, despre importanța momentelor de respiro. Personajele mele renunță la orice și nu se tem să scrie pagini noi în cartea vieții lor”, spune Mélissa Da Costa într-un interviu pentru Paris Match. 

            Émile, un tânăr de 26 de ani diagnosticat cu o formă rară de Alzheimer precoce este protagonistul romanului Tot albastrul cerului. În loc să rămână în spital pentru studii și tratamente experimentale în cei doi ani care i-au mai rămas de trăit, Émile ia o hotărâre radicală: pleacă într-o ultimă călătorie cu rulota, prin Franța, refuzând să se stingă câte puțin, în fiecare zi, sub privirile pline de compasiune ale familiei și prietenilor. Parteneră de călătorie îi va fi  Joanne, tânăra care răspunde anunțului neobișnuit publicat de Émile pe internet: „Tânăr de 26 de ani, diagnosticat cu Alzheimer precoce, doresc să plec într-o ultimă călătorie”.

            Émile, tânărul care a ratat o mulțime de oportunități pentru că nu se simțea pregătit să le primească în existența lui, hotărăște să trăiască „o sută de vieți înainte de a pleca din lumea asta”. Călătoria este pentru el o modalitate de vindecare a trecutului și de trăire intensă a prezentului, care îi ține loc de viitor. De cealaltă parte, viața lui Joanne s-a oprit în loc din cauza unei tragedii. Va putea merge mai departe?  „Ideea unui nou început este un fir roșu care străbate toate romanele mele”, spune scriitoarea franceză.

Mélissa Da Costa vorbește în romanul Tot albastrul cerului despre timpul care se extinde ca să-i permită unui om să cuprindă în (ultimii) doi ani o viață întreagă. Iar pentru cei care au în față o viață întreagă, dar durerea i-a oprit în loc, tot timpul este cel care le oferă răgaz și vindecare și totodată le vorbește tuturor despre imensitatea lui și despre eternitate, zilnic evocată prin albastrul intens al cerului. 

Număr de vizualizări :169

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508