spot_img

Marele premiu de la Sundance în deschiderea celei de a 7-a ediții a American Independent Film Festival

American Independent Film Festival revine anul acesta la București cu cea de-a 7-a ediție care va avea proiecții în sălile de cinema din București, între 21 și 24 aprilie, la Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie și proiecții în aer liber, între 23 și 25 iunie, la Roaba de cultură, în Parcul Herăstrău. Totodată, AIFF va avea, între 21 și 23 aprilie proiectii la Cluj, la cinematografele Arta și Victoria, ediție locală prezentată de Fortech a GlobalLogic Company.

Ca în fiecare an, AIFF aduce publicului român o selecție a celor mai bune filme independente americane, un tip de cinema care devine „din ce în ce mai performant și mai incitant cu fiecare an care trece” așa cum remarca și Eugene Hernandez – director al Sundance Film Festival – cel mai mare festival de gen din Statele Unite.
Producțiile originale dezvoltate în afara sistemului hollywoodian reprezintă și anul acesta focusul festivalului, iar prima zi de proiecții va aduce publicului două premiere: lungmetrajul A THOUSAND AND ONE – Marele premiu al juriului la Sundance 2023, la sala Eforie și primul episod din miniseria HBO Europe, SPY/MASTER ce va fi proiectat la sala Elvire Popesco, în prezența echipei.

„O Teyana Taylor fascinantă joacă în debutul în lungmetraj al regizoarei A.V. Rockwell – A THOUSAND AND ONE – o captivantă poveste de dragoste plasată în New York, un film despre maternitate și supraviețuire într-un oraș aflat într-o schimbare rapidă.” observau cei de la The New York Times care continuă: „lungmetrajul e ca o minune. Este un proiect mic doar în sens prozaic. E un film intim, uman, cu oameni obișnuiți ce duc lupte obișnuite”.

Deși se chinuie mutându-se din adăpost în adăpost alături de fiul său, Terry, în vârstă de șase ani, Inez își trăiește viața după propriile reguli, fără regrete, în New York-ul anilor ’90. Atunci când Terry este amenințat să fie dat din nou în plasament, aceasta se hotărăște să-l răpească.

A THOUSAND AND ONE„este un portret tandru, adesea dureros, al legăturii instabile, dar iubitoare, dintre o mamă și fiul său, ambii scuipați din sistemul de plasament. Este, de asemenea, o amplă evocare a unui oraș aflat în agonia gentrificării accelerate și al poliției discriminatorii.” a scris The Hollywood Reporter despre filmul ce va putea fi văzut în premieră națională la American Independent Film Festival .7.

Bazat pe un scenariu dezvoltat în cadrul WRITE A SCREENPLAY FOR… (atelierul de dezvoltare de scenarii al AIFF), miniseria SPY/MASTER a fost inclusă în selecția Berlinale Series de anul acesta fiind primul proiect din Europa Centrală și de Est nominalizat în cadrul acestei competiții.

Incluzându-l într-o selecție de șapte seriale de neratat la Berlinale, Variety rezuma acțiunea astfel: „în 1978, un spion din Est dezertează în Vest și așa începe un joc de <poker de spioni> între CIA, Securitate, KGB și Stasi.” Miniseria prezintă o săptămână din viața lui Victor Godeanu, mâna dreaptă a lui Nicolae Ceaușescu și cel mai important consilier al acestuia, dar și un agent KGB sub acoperire care trebuie să scape din România înainte să fie deconspirat de doi agenți îndârjiți de la Contraspionaj.

Producția HBO MAX îi are în distribuție pe actorii: Alec Secăreanu, Parker Sawyers, Svenja Jung, Ana Ularu, Laurențiu Bănescu, Andreea Vasile, Nico Mirallegro, Iulian Postelnicu, Claudiu Bleonț, Elvira Deatcu, Alexandra Bob și este scris de Adina Sădeanu și Kirsten Peters. Antony Root, Johnathan Young și Anke Greifeneder sunt producători executivi, Ioanina Pavel este producător creativ, Viktória Petrányi și Judit Sós sunt producătoarele Proton Cinema, iar Tudor Reu este producătorul din partea Mobra Films. Proiecția din cadrul festivalului va fi urmată de o sesiune de Q&A cu echipa miniseriei.

Abonații HBO și HBO Max din Europa și SUA vor putea urmări SPY/MASTER din luna mai.

În cadrul festivalului vor fi anunțați și finaliștii celei de-a 5-a ediții a Concursului de scenarii WRITE A SCREENPLAY FOR… organizat de Asociația Cinemascop cu sprijinul PRO TV. Anul acesta scenariștii au fost invitați să propună un scenariu de miniserie TV sau lungmetraj de comedie sau thriller. Peste 300 de aplicații au fost primite și urmează a fi analizate de către Gabriela Iacob – Head of Scripted Development PRO TV și Cristian Mungiu – regizor și scenarist, inițiatorul American Independent Film Festival.

Festivalul continuă să-și asume și anul acesta misiunea de a aduce în discuție teme sociale și comunitare și de a dona către cauze umanitare toate încasările ce revin organizatorilor din vânzarea biletelor. Spectatorii sunt îndemnați să susțină aceste cauze prin prezența la film și participarea la dezbaterile organizate în cadrul AIFF.


La edițiile precedente au beneficiat de sprijinul acordat de spectatorii AIFF, prin intermediul festivalului, următoarele organizații non-guvernamentale: Casa Bună, Ovidiu Ro, Casa Share, Programul de voluntariat Our Big Day Out, Asociația Expert Forum și Asociația Save the dogs and other animals.

Ajuns la cea de-a 7 ediție, American Independent Film Festival va avea loc anul acesta la București între 21-24 aprilie la Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie și, respectiv, 23-25 iunie la Roaba de cultură din Parcul Herăstrău și va avea o ediție și la Cluj, prezentată de Fortech a GlobalLogic Company., ce se va desfășura între 21 și 23 aprilie la Cinema Arta și Cinema Victoria

Organizat de Asociația Cinemascop, AIFF.7 este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.

Cu sprijinul: Banca Transilvania, Ambasada Statelor Unite ale Americii în România*, Institutul Cultural Român, Dacin Sara.

Parteneri: Institutul Francez din România, Cinema Elvire Popesco, Arhiva Națională de Filme, Cinemateca Română, Europa Cinemas, Eventbook, Retromobil.

Parteneri media principali: PRO TV, Radio Guerrilla, AGERPRES.

Parteneri media: Zile și Nopți, Cinemap, Vice, Igloo, Films in Frame, Urban.ro, Ziarul Metropolis, Film Menu, IQ Ads, Smark, Observator Cultural, LiterNet, MovieNews, Cinefilia, CineFan, AARC – All About Romanian Cinema, Munteanu, CineGhid, Radio România Cultural, Business Review.


*Acest proiect este finanțat parțial printr-un grant al Departamentului de Stat al SUA. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate pe durata proiectului aparțin autorilor şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.

Mai multe despre AIFF.7 vor fi publicate în curând și pe:

http://filmedefestival.ro/american-independent-ff

Facebook: https://www.facebook.com/AmericanInedependentFF Instagram: https://www.instagram.com/americanindependentff

Număr de vizualizări :185

Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. Felicitari organizatorilor pentru eforturile facute de a aduce aceasta provocare artistica si culturala publicului! American Independent Film Festival revine in forta anul acesta si promite sa ofere publicului roman o serie de proiectii de la cele mai interesante filme independente americane si europene. Astept cu nerabdare mai multe detalii despre selectia de anul acesta si sper sa nu ratez aceste evenimente cinematografice unice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508