spot_img

Ziua Națională a Lecturii la MNLR Iași

Muzeul Național al Literaturii Române Iași marchează Ziua Națională a Lecturii printr-o serie de evenimente și programe culturale ce încurajează obiceiuri de lectură și subliniază beneficiile cititului. Miercuri, 15 februarie 2023, vor avea loc două întâlniri între scriitori ieșeni și elevi. Scriitorii invitați vor citi din opera lor și vor purta apoi un dialog despre importanța lecturii, căutând să răspundă la întrebările venite din partea tinerilor. Colegiul Naţional „Garabet Ibrăileanu” Iaşi va găzdui unul dintre evenimente începând cu ora 09:00, scriitoarea Elena Simion fiind invitata elevilor de clasa a XII-a, iar elevii Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” îl vor cunoaște pe scriitorul Florin Irimia de la ora 12:30, în amfiteatrul liceului. Întâlnirile fac parte dintr-un proiect organizat în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române din București, ce își propune să încurajeze dialogul dintre autorii contemporani și tinerii elevi de liceu pasionați de literatură. 

De la ora 12:00, la Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii, în sala Studio J va avea loc o ediție a Clubului de lectură pentru elevi, la care vor participa copii de la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Dancu, județul Iași, coordonați de prof. Carmen Grigoraș. La întâlnirea clubului, organizat de Radu Ursanu și prof. Constantin Șerban, va fi invitat scriitorul Dumitru Hriscu, iar Cătălin-Mihai Ștefan, pedagog muzeal la MNLR Iași, va citi texte scrise de Vasile Alecsandri și George Topîrceanu.

De la ora 14:00, în sala de conferințe din Casa Muzeelor va avea loc o întâlnire a clubului de carte în cadrul proiectului „Hoinari în lumea cărților”. Elevii Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi” Iași vor lua parte la activități interactive și la discuții pe baza cărții „Fahrenheit 451” scrisă de Ray Bradbury, roman ce prezintă o societate distopică, în care cărțile sunt interzise. În cea de-a doua parte a întâlnirii, membrii clubului de carte vor participa, alături de coordonatorii proiectului, la o vizită în Muzeul Literaturii Române din Casa Muzeelor.

Proiectul „Hoinari în lumea cărților” este organizat de Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Iași, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, Librăria Cărturești Palas, Casa Corpului Didactic Iași și școli din județ, cu scopul de a iniția campanii care promovează interesul tinerilor pentru lectură. Activitatea de la Casa Muzeelor este coordonată de Oana Epure, bibliotecară, și Ioana Leontioaia, educatoare muzeală MNLR Iași.

Tot în Ziua Națională a Lecturii, începând cu ora 17:00, va avea loc ședința nr. 6 din cadrul atelierelor de lectură online Junimea XXI, la care care va citi poezie Anca-Ioana Câdă. Aceasta va putea fi urmărită live pe pagina de Facebook a atelierelor.

În ziua de 15 februarie 2023 se va lansa și ediția a V-a a proiectului Caligrafii tematice: Poezia florilor, concurs de educație literară ce aduce în actualitate caligrafia – arta și deprinderea ei, prin redescoperirea scriitorilor români clasici și intrarea în contact cu opera lor.

Tematica din acest an este poezia florilor, din opera unui scriitor român ales de către participanți. Înscrierile au loc în perioada 15 februarie – 31 martie 2023, iar termenii și condițiile de participare la proiectul coordonat de Lăcrămioara Agrigoroaiei se găsesc pe site-ul MNLR Iași.

Mai multe detalii despre fiecare activitate inclusă în programul Zilei Naționale a Lecturii se găsesc pe site-ul www.muzeulliteraturiiiasi.ro.

Număr de vizualizări :153

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508